Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Kakav dida Toni! Varaždinka u 74. godini polaže za crni pojas

Kakav dida Toni! Varaždinka u 74. godini polaže za crni pojas
5

Bivša juniorska i seniorska reprezentativka sportske gimnastike i u sedamdesetima redovito vježba. Umirovljena doktorica sportske medicine Inga Poje (73) već osam godina trenira karate

VIDEO

Hrvatska javnost protekle godine bila je zaluđena Taljatom Selmanijem, didom Tonijem koji je postao viralni hit zahvaljujući svojoj suludoj i simpatičnoj izjavi da bolest i starost ne postoje. I dok su savjeti dide Tonija o receptu dugovječnosti bili uglavnom vrlo humoristični, Varaždinka Inga Poje (73) mnogo je konkretnija. Ona se već godinama vodi krilaticom: "U zdravom tijelu zdrav duh" i dokaz je da godine nisu prepreka za nikakvu fizičku aktivnost. 

Umirovljena doktorica sportske medicine već osam godina trenira karate, a njezina obitelj u samom početku na to je gledala vrlo skeptično. 

- Uh, to je bila panika. Moj sin se našao je u društvu svojeg prijatelja, koji je se bavi karateom i rekao je: "Daj zamisli, moja mama je krenula na karate", na što mu je ovaj rekao: "Ma super, poželi joj mnogo uspjeha". Tada se sin malo umirio.

Naravno da živimo u društvu gdje vas svi gledaju čudno zbog te aktivnost, znali su mi govoriti: "Daj se skockaj", no to me nije pokolebalo – objasnila je dr. Inga Poje koja je sa 73 godine vrlo aktivna. 

Pradjed Duško: Razmazio sam i unuku i praunuku, što ću drugo
Pradjed Duško: Razmazio sam i unuku i praunuku, što ću drugo

- Oduvijek sam se željela baviti borilačkim vještinama. U moje vrijeme toga nije bilo u blizini i nije vas imao tko podučiti. Karate je plemenita vještina i ono što je najvažnije da se ne možete povrijediti jer padate najviše s pola metra visine. Rade se osnovni elementi koji od vas traže čvrstu pažnju i usredotočenost, odnosno prisutnost cijelog sebe. Nema brzine i ljutne, a izgrađujete sebe kao ličnost – rekla je vitalna liječnica koja se s osam godina počela baviti sportskom gimnastikom.

Bila je juniorska i seniorska reprezentativka Jugoslavije, te je bila uvijek među tri najbolje u državi. Nastupila je na svjetskim, europskim prvenstvima, Balkanskim i Mediteranskim igrama. 

Gurati studij medicine i profesionalnu sportsku gimnastiku nije mogla dugo, pa je zbogom profesionalnom sportu rekla s 23 godine. Do tada je je trenirala od dva do šest puta tjedno, no nije se prestala baviti sportom. 

- Nikad se nisam prestala baviti se sportom, naravno da je povremeno bilo prekida zbog obitelji i poslovnih obveza, no održavala sam se unutar dvorane. Kad cijeli život vježbate, onda vam je dvorana u krvi. Nisu me zanimali drugi sportovi jer sam pronašla mnogo lijepih trenutaka unutar gimnastičke dvorane, trenutke koje ću pamtiti cijeli život – emotivna je doktorica koja objašnjava da ni za jednog profesionalnog sportaša nije dobro da naglo prestane s aktivnostima. 

- Nakon profesionalne karijere, trenirala sam tri puta tjedno pa sam to s vremenom smanjila na od jednom do dva puta na tjedan. Ako dugo dugo vremena trenirate organizam za profesionalnu razinu, ne preporučuje se nagli prekid, već postepeni prijelaz na rekreativnu razinu – objasnila je umirovljena doktorica sportske medicine koja je osim vježba u gimnastičkoj dvorani redovito plivala, planinarila i trčala. Zbog svoje discipline i cjeloživotne aktivnosti, izbjegla je kronične bolesti i sa 73 godine osjeća se vrlo vitalno.

- Srećom osim povreda skočnih zglobova nikakvih zdravstvenih problema nisam imala. Generaciji svoje dobi savjetujem da si kupe patiku i trenirku te izaberu aktivnost za sebe. Nikad nije kasno i važno je kretati se i biti aktivan jer život nekretanja uzrokuje mnoge bolesti od kardiovaskularni, reumatskih do iskrivljenja kralježnice – savjetuje Poje koja ima savjete i za mlađu populaciju.

- Život je danas vrlo užurban i mnoge situacije dovode do visoke razine stresa. Na radnom mjestu mnogi sjede, jako su mentalno okupirani te fizički neaktivni. To stvara jednu konfuznu situaciju, odnosno umor u centralnom nervnom sustavom. Misle da su gladni i cijelo vrijeme jedu jer je prag sitosti zasjenjen visokom razinom stresa. Oni što je važno: potrebno je sebe staviti u ritam života. Spavati dovoljno, redovito i zdravo se hraniti, baviti se tjelesnom aktivnosti i odmarati se. Jesti sve, ali u malim količinama. Ništa ne dolazi preko noći, već u kontinuitetu – zaključila je umirovljena doktorica koja je trenutno vlasnica smeđeg pojasa u karateu, a u ljeto će polagati za crni pojas. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'