Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Vjeko iz Virovitice: Iako sam slijep, sam dogovaram poslove

Zajedno sa ženom osnovao sam tvrtku, a prve poslove radili smo u garaži, prisjeća se Vjeko Jemić (42). Danas imaju tvrtku za proizvodnju PVC stolarije, a Vjeko dogovara poslove telefonski

slijep
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
10 komentara

Vjeko Jemić (42) iz Virovitice, samo je jedan od primjera da čovjeka koji želi nešto postići, teško ga se može zaustaviti na tom putu.
Kao jedanaestogodišnji dječak je izgubio vid, ali se nikada nije predavao. Virovitičani su ga do prije pet godina pamtili kao ljubaznog čovjeka koji je radio na telefonskoj centrali, a onda je sa suprugom osnovao vlastito društvo s ograničenom odgovornošću koje danas uspješno vode i koje ima deset zaposlenih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dok je radio na centrali nije očajavao već je razmišljao i “gledao” kako da se ubaci u poslovne vode.

- Nakon godina ispitivanja tržišta supruga i ja smo se prije pet godina odlučili na osnivanje vlastite tvrtke koja se bavi PVC stolarijom. Da bi imali kakav takav siguran prihod, ja sam nakon osnivanja tvrtke radio još dvije godine. Kad smo dogovorili prve narudžbe, nakon rada na centrali, zajedno sa Željkom sam radio u garaži, i ako je trebalo, sve do jutra kako bi ispoštovali dogovorene rokove - prisjeća se Vjeko.

slijep | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Kad je shvatio da se treba “cijeli” posvetiti tom poslu dao je otkaz.

ČAK JE I ULAZNICA ČOKOLADNA Zagreb dobiva muzej čokolade: Degustrirajte koliko želite...

- Nismo uzeli niti kune poticaja, željeli smo sve sami stvarati svojim rukama - govori nam ovaj ambiciozni poduzetnik. Unaprijed nam se ispričao ako ćemo razgovor često prekidati, jer kad ga zovu kupci, odmah se javlja, jer je to jedan od osnova poslovnosti.

Ako nije u stanju tog istog trenutka, nazove ih, ispriča im se i zakaže termin koji strogo poštuje. Govori da je točnost, riječ i poštovanje jedan od temelja uspješnog poslovanja.
slijep | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Nakon razgovora u uredu, sjeo je s nama u automobil i gotovo navigacijskom preciznošću doveo do skladišta u naselju Čemernica, između Virovitice i Suhopolja. Radnici koje smo tamo zatekli su mu se obraćali gotovo prijateljskim tonom. Kad smo ga pitali kako je uspješan i vješt u komercijali, Vjeko nam je pojasnio da gotovo 80 posto poslova obavi telefonskim razgovorima.

Posla ima. Imaju klijente iz cijele Hrvatske. Montažeri putuju gotovo svakih dva-tri dana u Zagrebu na dostavu i montažu. Uz veleprodaju PVC stolarije, bave se i samom izradom prozora, vrata, komarnika, rolokomarnika, prozorskih klupica, roleta...

slijep | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

- Ne vidim sugovornika ni kad se nalazimo za istim stolom, ali osjetim njegovu boju glasa i ton. Gotovo da mogu “pročitati” što čovjek očekuje. Partner traži točnu informaciju o proizvodima, cijeni, rokovima i slično. Tu sam precizan, jezgrovit i u najkraćim crtama dam sve tražene podatke, jer sve brojeve i datume držim u glavi. Imamo kupce od Slavonije i Zagreba do Dalmacije. Naš profesionalni odnos ljudi cijene i stoga neki dođu po preporuci – pojašnjava Vjeko svoju vještinu komunikacije.

Uz to ništa mu nije teško. Unatoč tome što ne vidi, smatra da može svašta raditi.
slijep | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL
- Čovjek treba biti uporan i tada nema nikakvih prepreka. Ja, recimo, dečkima odem pomoći istovariti kamion sa stolarijom, kao i utovariti stvari u kombije kad treba. Nije to uopće problem - poručuje Vjekoslav.

FRANJO (97) IZ MEĐIMURJA Zarobili ga Rusi: 'U ratu sam se spasio popravljajući satove'

Plaće u “Vjeko prometu” nisu nikada kasnile i u samom su vrhu u toj branši. Da je tome tako potvrđuje i ovogodišnje prestižno priznanje Bonitetne ocjene za 2019. godinu koje dodjeljuje CompanyWall iz Londona – poslovnim subjektima koji su u najkvalitetnijoj skupini ocijenjeni u Hrvatskoj. Na rastanku nam je kazao kako imaju sina i kćer koji idu u osnovnu školu, ali su često, kad im školske obveze to dopuštaju, u skladištu, kako bi stvarali radne navike bez kojih nema budućnosti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message