Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Vježbe za šake smanjit će bol i povećati pokretljivost prstiju

Ruke je prije vježbanja dobro zagrijati u toploj vodi kako bi istezanje bilo manje bolno, a fleksibilnost šake povećat će se istezanjem prstiju i stiskanjem loptice

Fotolia
Foto: Fotolia
5 komentara

Bol u šakama česta je kod ljudi koji rade za računalom i fizičkih radnika, a najlakši način da ih ublažite su jednostavne vježbe istezanja. One pomažu i ljudima koji boluju od artritisa i reume. Bolne zglobove i šake treba prije vježbe namočiti u toploj vodi kako bi se opustili. Najbolje ih je u vodi držati pet do deset minuta. Osim toga, možete ih namazati uljem za tijelo, staviti gumene rukavice i uroniti u toplu vodu na nekoliko minuta. Svojevrsno zagrijavanje omogućit će lakše rastezanje. 

Položaj stisnute šake povećava pokretljivost

Stisnite šaku tako da palac obgrli prste i držite 30 do 60 sekundi. Nakon toga lagano otvorite šaku i raširite prste sve dok ne osjetite zatezanje. Postupak ponovite s obje ruke najmanje četiri puta. Ove jednostavne vježbe povećat će pokretljivost prstiju i smanjiti bolove. 

Rastezanje prstiju 

Stavite ruku na stol i rastegnite prste bez naprezanja zglobova. Držite 30 do 60 sekundi i ponovite tri do četiri puta s obje ruke. 

Položaj pandže

Savijte prste tako da jagodicama dodirujete vrh dlana i držite 30 do 60 sekundi. Položaj pandže povećava pokretljivost prstiju, a najbolje ju je ponoviti četiri puta. 

Vježbe s lopticama

Uzmite mekanu masažnu ili anti-stres lopticu i stisnite najbolje što možete. Držite nekoliko sekundi i ponovite 10 do 15 puta sa svakom šakom. Ovu vježbu najbolje je raditi dva do tri puta na tjedan, ali s dvodnevnim odmorom između svakog postupka. Ona poboljšava motoriku i omogućuje vam da s lakoćom držite stvari, no ne preporučuje se ljudima koji imaju oštećene zglobove.  

Lopticu možete iskoristiti i za jačanje mišića prstiju, naročito palca. Jednostavno lopticu uštipnite i držite do 60 sekundi. Postupak ponovite 10 do 15 puta dva do tri puta na tjedan. 

Podizanje prstiju

Položite dlan na stol i lagano podižite jedan po jedan prst od površine. Ponovite postupak 12 puta sa svakom šakom. Vježba omogućuju veću fleksibilnost. 

Vježbe za palac

  • Položite dlan na stol, skupite prste i potom stavite gumicu oko dlana tako da pridržava i palac. Lagano rastegnite palac najdalje što možete, držite do 60 sekundi i opustite. Ponovite 10 do 15 puta, a vježbu se preporučuje napraviti dva do tri puta na tjedan.
  • Okrenite dlanove prema sebi i savijte palac tako da jagodicama dodiruje korijen malog prsta. Držite 30 do 60 sekundi i ponovite najmanje četiri puta. Ova vježba povećava pokretljivost palca i jača mišiće. 
  • Otvorite dlan i savijte palac tako da jagodicom dodiruje korijen kažiprsta. Nakon toga rastegnite palac do korijena malog prsta i držite do 60 sekundi. Ponovite najmanje četiri puta. Ova vježba pravi je izbor za razgibavanje zglobova.  
  • Okrenite dlanove prema sebi i spojite palac najprije s kažiprstom tako da tvori oblik slova "O". Isti postupak ponovite sa svim prstima i držite najmanje 60 sekundi. Vježbu je najbolje ponoviti četiri puta, a odlična je za sve koji jako puno pišu s olovkom. 
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message