Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Vlasnica cvjećarskog biznisa: Spori rast je ključ mog uspjeha

Vlasnica cvjećarskog biznisa: Spori rast je ključ mog  uspjeha
1

Ovo je priča o uspjehu cvjećarskog biznisa Selme Smajić, vlasnice Vrtnog centra Ures sa sjedištem u Umagu. Njeno mišljenje je da je uspjela zbog laganog normalnog rasta

VIDEO

Nije rijetko da ljudi biraju jedno zvanje, a njihovo profesionalno opredjeljenje postane nešto drugo.

- Tako je bilo i u mom slučaju. Grafika je bila moj odabir. Dobila sam, kao dobra studentica, i odličnu stipendiju te nakon studija i zagarantiran posao. Međutim, kratko sam radila u struci - kaže Selma Smajić, vlasnica Vrtnog centra Ures, sa sjedištem u Umagu i poslovnicom u Poreču.

Od osnutka 1994., kad je pokrenula proizvodnju i prodaju cvijeća za unutarnje i vanjske prostore, Ures je do danas prerastao u centar koji se bavi hortikulturnim uređenjem vrtova i ozelenjivanjem interijera te nezaobilazan partner velikim hotelskim kućama u regiji i šire.

- Povezanost s biljem rodila se još kad sam s bakom čupala korovčiće u njenom povrtnjaku - priča Selma. Ta je ljubav samo čekala priliku da se razvije. Zato je jednog dana bilo dovoljno slučajno poznanstvo s uzgajivačem bilja iz Nizozemske da pomalo zakorači na cvjećarski put.

- Nakon podizanja jednog plastenika i uzgoja sezonskog bilja biljke su postale moja profesionalna okupacija. Dvije-tri godine nakon toga nastojala sam povezati grafiku i cvjećarstvo, i uživala sam u tom spoju, no u jednom trenutku bilo mi je previše i morala sam se opredijeliti - iskrena je Selma.

Cvjećarstvo je prevagnulo, a poslove oko dizajna prepustila je prijateljici s fakulteta. Prvi koraci u cvjećarstvu bili su u proizvodnji sezonskog bilja, no proizvodnja u sezonskom opsegu uskoro nije bila dovoljna za normalno funkcioniranje, pa je trebalo prihvatiti nove izazove.

Tako je otvoren prvi vrtni centar u Poreču, nakon čega je Ures počeo raditi direktno s nizozemskom burzom cvijeća te je razvio maloprodaju i veleprodaju bilja. A potom je otvoren i drugi centar u Umagu.

- Osluškujući potrebe tržišta, počeli smo s hortikulturnim uređenjem okućnica, što uključuje projektiranje, sadnju, zatravljivanje, postavljanje sustava zalijevanja, periodično održavanje vrtova. Sve se razvijalo polaganim, po mom mišljenju, zdravim tempom - kaže Selma.

Iako se čini da je uspjeh došao lako, trebalo je puno truda i odricanja.
- Od pokretanja posla pa do trenutka u kojem imate osjećaj da normalno živite, plaćate obaveze prema državi, dobavljače, funkcionirate i privatno, trebalo je proći 5-6 godina predanog rada. Radni dan trajao je po 12-13 sati, radilo se vikendom i praznikom - govori Selma, koja danas s pravom može reći da priča priču o uspjehu.

Osobito kad se uzme u obzir da je tvrtka startala isključivo na temeljima obiteljske ušteđevine. Kad se nakon rata krenulo s poticajnim mjerama prema poduzetnicima, mogli su ih dobiti samo oni koji posluju besprijekorno i imaju takvu dokumentaciju.

- Nekoliko puta smo uspjeli i to mi puno znači jer sam nakon toga uvijek osjećala pomake i rast u tvrtki - kaže i dodaje da je Ures imao razvojne faze od jednog do 50-ak zaposlenih u dva vrtna centra, a zbog dobre prilagodbe uspješno je preživio i ekonomsku krizu.

Važno je znati odustati kad ne ide

Selma je 2009. pokrenula i nasad malina te drugog bobičastog voća.
- Prve dvije godine okušali smo se i u proizvodnji prerađevina od bobičastog voća, no prestali smo jer taj segment nije donosio očekivani profit - kaže poduzetnica. No upravo se ostvaruju planovi vezani uz stvaranje novog brenda u cvjećarstvu:
- Adaptiramo prostor za otvaranje cvjetnog studija u centru Umaga. To znači i nova zapošljavanja - najavljuje Selma.

Dobar izbor suradnika je pola posla

Vlasnica Uresa kaže da si danas može priuštiti da radi 7-8 sati na dan i da ima vremena za gušte: bicikliranje, ples, putovanja i vrtlarenje. Posao je organiziran na sektore i svaki ima voditelja koji se brine o efikasnosti te je redovito informira o svemu.

- Uhodan smo tim, svi znaju svoje zadatke i ne stvaramo probleme oko ‘uskakanja’ u druge sektore. Mala smo tvrtka i, ako svatko razumije da djelujući stvara za sebe, a tek onda za vlasnika, posao može biti kvalitetno i brzo odrađen - dodaje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu