Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vodič kako brinuti o cvijeću u teglama: Prevelike tegle nisu dobra ideja - biljke ih ne vole

Vodič kako brinuti o cvijeću u teglama: Prevelike tegle nisu dobra ideja - biljke ih ne vole

Nikad ne trebate kupovati tegle koje su u odnosu na one koje imate veće za pet centimetara i više. Biljke u prevelikim teglama neće imati dovoljno vremena na privikavanje te korijen neće moći upiti vlagu iz nove zemlje

VIDEO

Neke biljke imaju korijenje nagurano u malim posudicama, dok drugima treba više zraka i stalna vlaga. Stoga morate potražiti ono što upravo vašoj biljci treba, savjetuje Nora Schaefer, bivša radnica staklenika Strange's Florist. Svaka biljka, dakle, ima svoje potrebe, no postoje neke opće smjernice koje će vam otkriti je li vrijeme da presadite svoju lončanicu.

POGLEDAJTE VIDEO o zaštiti vrta bez kemikalija:

Pokretanje videa...

Vrt bez kemikalija 02:00

1. Korijenje je preraslo teglu

Schaefer kaže da je vrijeme za presađivanje ako kroz drenažne otvore ili preko ruba tegle raste korijenje.

- Kad je lagano izvučete iz tegle, vidjet ćete kako biljka ima mrežu korijenja koja je gusto srasla i djeluje kao kopija unutrašnjosti tegle, kazala je ona.

2. Korijenje se pretvara u jedan veliki korijen

Ako izvučete biljku iz tegle i primijetite da je korijenje sraslo u jedan veliki kružni korijen, vrijeme je za presađivanje.

- Ljudi se često zabune kad je riječ o sraštanju korijenja misleći da previše zalijevaju biljku jer su simptomi slični. Zemlja se brzo suši, listovi su žuti i biljka djeluje klonulo, upozorila je Maria Failla, osnivačica Bloom and Grow Radio.

Prirodna zaštita biljaka: Top 5 najboljih fungicida koje možete jednostavno napraviti doma
Prirodna zaštita biljaka: Top 5 najboljih fungicida koje možete jednostavno napraviti doma

3. Biljka više ne raste

Provjerite kako biljka raste. Ako je naglo usporila rast ili je prošlo više od godinu dana od presađivanja, možda je vrijeme za novu teglu. Također, ukoliko dodajete gnojivo, no biljka u periodu rasta svejedno stagnira, to je znak da joj možda treba presađivanje.

Nije loša ideja presaditi i biljke koje ste tek kupili budući da ne znate koliko su dugo u istoj posudi stajale u trgovini.

Na što pripaziti kod odabira nove tegle

Kad tražite teglu za vašu biljku, veće nije uvijek bolje.

- Nikad ne trebate kupovati tegle koje su u odnosu na one koje imate veće za pet centimetara i više. Biljke u prevelikim teglama neće imati dovoljno vremena na privikavanje te korijen neće moći upiti vlagu iz nove zemlje, ističe Failla.

- Ako kupite teglu koja je prevelika, kad zalijevate biljku korijen će predugo biti okružen vlagom. Pretjerana vlaga rezultira gljivicama, plijesnima i savršen je dom za nametnike, ističe Schaefer.

Posadite svoje začine u kuhinji pa uživajte u svježim aromama
Posadite svoje začine u kuhinji pa uživajte u svježim aromama

Nova tegla trebala bi biti tek malo veća i obavezno mora imati rupice za drenažu. Bez toga voda ne može otjecati i riskirate propadanje korijena. Ako ste se baš zaljubili u teglu bez rupica, napravite ih sami, ili pak planirajte plastične teglice s drenažom umetnuti u veću, dekorativnu teglu.

Usto, izbjegavajte tegle koje se sužavaju na vrhu. Korijen će se prirodno oblikovati prema tegli, pa sljedeći put kad ćete poželjeti presaditi biljku postoji opasnost od pucanja korijena jer je nećete moći lako izvući.

Kako presaditi biljku

1. Odaberite područje na kojem ćete presađivati

Imajte na umu da ćete zaprljati okoliš.

- Pripremite veliku vreću za smeće, veću kartonsku kutiju ili na neki drugi način zaštitite površinu na kojoj radite jer će vam to olakšati čišćenje, savjetuje Schaefer.

2. Pripremite novu zemlju

- Nikad ne koristite zemlju iz vrta za sobno bilje. Ta je zemlja pregusta i ne cijedi se dovoljno brzo, kaže ona preporučujući da umjesto toga u trgovini kupite visokokvalitetnu zemlju za sobno bilje.

Zlatni puzavac čisti štetne tvari u prostoru, potiče produktivnost
Zlatni puzavac čisti štetne tvari u prostoru, potiče produktivnost

3. Usporedite tegle

Stavite jednu pored druge kako biste makar okvirno procijenili koliko je nova tegla veća od stare. Ovisno o razlici, tu količinu zemlje morate staviti na dno nove tegle kako biste bili sigurni da se biljka neće preduboko ukopati.

4. Nježno podignite biljku iz tegle

Pripazite da ne polomite stabljiku ili korijenje.

5. Izmasirajte korijenje

Nježno prstima izmasirajte korijenje biljke kako biste ga oslobodili viška zemlje ili zemlje koja se pretvorila u grudice.

- Ako je korijenje sraslo ili počelo rasti spiralno u tegli, lagano ga razdvojite prstima - savjetuje Failla.

6. Smjestite biljku

U novu teglu biljku smjestite u središte i napunite zemljom prostor oko nje. Lagano potapkajte rubove i vrh tegle kako biste bili sigurni da ste zemlju ravnomjerno rasporedili. Malo po malo dodajte nove slojeve zemlje dok niste popunili teglu.

7. Zalijevanje

Kad se biljka smjestila u svoj novi dom, ponudite joj omiljeno piće. Osim što je zalijevanje nakon presađivanja zdravo za biljku, voda će pomoći u slijeganju zemlje. Koristite vodu sobne temperature jer je biljka u ovom trenutku iznimno osjetljiva na toplinu i hladnoću.

Suncokret im je narastao čak 6 metara: 'Naš je div ponos ulice'
Suncokret im je narastao čak 6 metara: 'Naš je div ponos ulice'

Kako ustanoviti je li biljka sretna u novom domu

Presađivanje nije jednostavno i nekad ne prođe onako kako smo se nadali. Šok zbog presađivanja može naštetiti biljci pa ćete zamijetiti nekoliko žutih listova koji su otpali tijekom par dana nakon presađivanja. No to ne znači odmah da imate nerješiv problem. Biljci možda samo treba malo vremena da se prilagodi. No svakako provjerite i ove znakove ako vam se čini da je tegla prevelika:

Previše vode oko korijena

Zdravo korijenje je obično bjelkaste boje, no ako primijetite tamne mrlje na njima, to je znak truljenja i činjenice da vaša biljka ne može apsorbirati svu vodu koju joj dajete.

Bube na lišću

Zemlja je važna sastavnica zdravlja biljke, pa prije presađivanja pripazite da je riječ o zdravom tlu bez nametnika. Dodatno, na biljci se mogu pojaviti razne bube ako je previše zalijevate, pa provjerite ispod lišća skrivaju li se ondje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Horoskop slavnog astrologa iz renesanse: Na koji dan si rođen u mjesecu, takvo breme nosiš
SUDBINA U ZVIJEZDAMA

Horoskop slavnog astrologa iz renesanse: Na koji dan si rođen u mjesecu, takvo breme nosiš

Svaki dan u mjesecu ima svoje karakteristike koje utječu na formiranje osobnosti, životne izbore, želje, sumnje i strahove. Giordano Bruno objasnio ih je još u 15. stoljeću

Evo kako saditi rajčice da vam daju bogate plodove mjesecima
MALE VRTLARSKE TAJNE

Evo kako saditi rajčice da vam daju bogate plodove mjesecima

Što dublje zakopate sadnicu rajčice, ona će razviti veći i jači korijen. Što više korijena ima, ona će moći apsorbirati više hranljivih tvari i vode. Dodatni korijeni će pomoći biljci da ostane uspravno pod pritiskom vjetra
Evo koliko možete voziti nakon što se upali lampica za gorivo
DOBRO JE ZNATI

Evo koliko možete voziti nakon što se upali lampica za gorivo

Naziv ‘rezerva’ odnosi se na kapacitet goriva koji ima sigurnosnu ulogu te se ne nalazi u nikakvom posebnom spremniku. Saznajte koliko dugo još možete voziti nakon što se upali lampica za 'rezervu'