Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Vodič kroz plastiku: Hranu je najbolje čuvati u plastici 5 PP

Vodič kroz plastiku: Hranu je najbolje čuvati u plastici 5 PP
1

Jednokratnu plastiku, onu u kojoj je kupljena hrana, te boce od vode ne bi smjeli opet koristiti. Nijednu vrstu plastične ambalaže nije preporučljivo koristiti u drugu namjenu osim predviđene

VIDEO

Svaka vrsta plastike namijenjena je za određenu upotrebu i ne bismo je smjeli koristiti za nešto drugo. Na dnu plastične ambalaže je trokut u kojem je brojka, a pored su najčešće i slova oznake vrste plastike:

1

Plastične boce u kojima kupujemo vodu napravljene su od PET materijala, polietilen-tereftalata, i namijenjene su za jednokratnu upotrebu. Ta vrsta plastike može ispuštati teške metale koji mogu štetno utjecati na djelovanje hormona, a mogu ispuštati i kancerogene spojeve. Osim za vodu i sokove, koristi se i za drugu ambalažu, boce za ulje, dresing...

PET boce ne bismo smjeli ponovno koristiti, nego ih treba vratiti u prodavaonicu i za njih dobiti pola kune. Na taj način se pridonosi i recikliranju. Takva plastika se potom melje, a od nje onda rade nove stvari. Jedan od dresova naše nogometne reprezentacije bio je napravljen od plastičnih boca, navodno njih 13.

2 HDP ili HDPE

polietilen visoke gustoće, smatra se dobrom plastikom jer postoji najmanja vjerojatnost ispuštanja kemikalija u vodu. Od nje rade boce za mlijeko i sokove te za deterdžente.

3 PVC

polivinil-klorid, ispušta dvije otrovne kemikalije koje kod ljudi mogu djelovati na hormone. No PVC se najčešće koristi i od njega su razni uporabni predmeti. Na plastici za hranu mora pisati da je baš za to namijenjena.

4 LPDE

polietilen niske gustoće ne ispušta kemikalije u vodu i od njega se rade vrećice za zamrzavanje, mekane boce koje se mogu stisnuti, daske za rezanje... Ta plastika nije najbolja za čuvanje hrane.

5 PP

polipropilen, još jedna je od dobrih plastika. Obično je bijela ili poluprozirna, a može biti i mekana i tvrda. Od nje se rade mnogi proizvodi za kućanstvo, čašice za jogurt, medicinske boce te posude za čuvanje hrane u hladnjaku.

6 PS

polistiren, može ispuštati u vodu kancerogeni stiren. Od njega se rade jednokratne šalice, tanjuri, pribor za jelo te ambalaža za brzu hranu.

Brojem 7

prema pravilniku o ambalaži, označeni su ostali polimerni materijali. Jedan od njih je PC. To je najgora plastika za hranu jer može ispuštati kemikaliju BPA, bisfenol A. Nažalost, od nje rade i bočice za djecu pa pri kupovini treba paziti i tražiti one napravljene od plastike koje ne sadrže taj opasan BPA.

Od PC plastike rade se mekše boce, na primjer za kečap, te boce za sok i veliki spremnici za vodu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'