Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Vodič za odabir pravog mesa za gulaš, pečenje i odreske

Vodič za odabir pravog mesa za gulaš, pečenje i odreske
1

Svinjski lungić pogodan je za pečenje, roštilj i prženje, teleći vrat koristi se za gulaše i ragu, govedina za juhe, a pileći i pureći file je najbolje pržiti na naglo

VIDEO

Svinjetina

Pri kupnji svinjetine treba obratiti pažnju na boju mesa. Ona bi trebala biti svijetloružičaste ili crvenkaste nijanse, dok bi slanina trebala biti čvrsta i bijela. Osim toga, odabir mesa ovisi o tome što pripremate pa su tako dijelovi glave, nogu i repa najbolji za hladetinu, krvavice i variva, a rebra se odlično slažu s varivima. 

Vrat

Svinjski vrat ili greben pogodan je za pečenje i pirjanje, a najbolji je onaj s kostima jer ima bolji i intenzivniji okus. Vratni kotleti i odresci najbolji su izbor za roštilj, a osim toga vrat se može osušiti i kuhan kombinirati s keljom, složencima i kiselim zeljem. 

Lopatica

Lopaticu je za razliku od vrata bolje pripremati bez kostiju jer ima deblja vlakna i više tetiva pa kuhanje traje dulje. Najukusnija je ako se pirja ili priprema kao gulaš.

Prsa

Prsa se mogu sušiti i koristiti kao dodatak varivima, a urežete li džep možete ga nadjenuti povrćem ili mljevenim mesom te peći u pećnici. 

Potrbušina i slanina

Trbuh, potrbušina i sirova rebra odlična su za roštilj ili složenac, a dimljena su najbolja u varivima. Sušena potrbušina je dobar dodatak juhama, složencima i povrću, a nadijevate li njome meso nije ga potrebno dodatno soliti. 

Leđna slanina prodaje se svježa ili dimljena. Svježa je idealna za nadijevanje ili omatanje povrća i mesa, a dimljena za gulaše i variva. 

Koljenica

Koljenice se najčešće prodaju usoljene, a najčešće se kuhaju ili peku na roštilju.

But

But je prvorazredno i nemasno meso, a dijeli se na srednji dio buta, donji dio, svinjsku ružu i slaninu uz šunku. Srednji dio je pogodan za odreske i pečenje, donji za pečenke, a svinjska ruža se suši, priprema kao pečenka i koristi za fondue. Od slanine uz šunku rade se ukusne šunke u ovitku. But se može koristiti i za gulaše. 

Lungić

Svinjski biftek ili lungić je najcjenjeniji komad svinjskog mesa zato što je najmanji i najskuplji. Koristi se za steak, medaljone, a zbog mekoće pogodan je za pečenje, roštilj i prženje. 

Govedina

Prsa, slabine, vrat i noge treba kuhati dulje nego ostale dijelove zato što su mišići najrazvijeniji, dok su leđa, bedra i file pogodniji za pečenje, prženje i grilanje. 

Prsa i rebra

Goveđa prsa podijeljena su na tri dijela, središnji, stražnji i vršni dio. Središnji dio najbolji je za pripremu juha, stražnji se može pirjati, a vršni se koristi za gulaš, pečenje i kuhanje. 

Lopatica

Lopatica je manje masna od buta, ali je zbog vezivnog tkiva žilavija pa ju je potrebno dulje pripremati. Srednji dio lopatice je najbolji izbor za juhe, kuhanje i pirjanje, donji se peče i koristi u mljevenom mesu, dok je prednji dio odličan dodatak gulašima. Osim toga, može se pirjati i peći. 

Kosti koljenice s koštanom srži koriste se za juhu, a kuhanjem daju jelu intenzivan okus. 

Hrbat, vrat i file

Hrbat je najbolji dio mesa za kuhanje, a vrat je puno žilaviji pa ga treba kuhati nešto dulje. I vrat i hrbat mogu se peći i pirjati. Pržolica i file su najmekaniji i najbolji dijelovi govedine idealni za prženje, a mogu se peći u komadu ili kao odresci. 

But

But je pogodan za pečenje, prženje, savitke i gulaše ako se nareže na sitne komadiće. Također, može se pripremiti sa začinskim biljem i ispeći u pećnici. Srednji dio buta može se pirjati i peći, donji dio koristi se za gulaše i savitke, a ruža za kuhanje i pirjanje. 

Teletina

Teletina se dijeli na svijetlu, ružičastu i crvenu koja je s kulinarskog stajališta ujedno i najbolja. Životinje s crvenim mesom jedu hranu bogatu željezom. 

But

But je uz slabinski kare i file najbolji dio teleta. Takvo je meso najpogodnije za pečenje i pirjanje. Donji dio se koristi za mljeveno meso i pirjanje, a srednji za pečenje i savitke. Ruža se može peći u komadu, a za prženje je treba narezati na komade. Orah je pravi izbor za pečenke i odreske, dok koljenica s kostima pogodna je za pečenje. 

Plećka, leđa i prsa

Teleći vrat koristi se za gulaše, ragu i pečenje. Prsa su najbolja za kuhanje i pečenje, a pripremaju se s kostima zato što daju bolji okus. Kare se može peći u komadu ili narezan baš kao i slabine, dok je potrbušina dobra za kuhanje, ragu ili mljeveno meso. Teleći file ima blagi okus i jako je mekani pa ga je najbolje pržiti na naglo. 

Janjetina

Janjeći kotleti i vrat mogu se peći, pržiti i grilati, greben se koristi za složence, a može se i pirjati. File je najukusniji dio, a može se peći u komadu i narezan na odreske. Vrat je pogodan za pirjanje i pečenje, prsa se mogu nadijevati, vrat je idealan za roštilj, a koljenice treba dugo peći u pećnici ili pržiti dugo na slaboj vatri. 

Piletina i puretina

Pileća krila mogu se marinirati i peći na roštilju ili pržiti u tavi baš kao i batak, dok je pileća prsa najbolje pržiti na naglo ili nadjenuti i peći u pećnici. Batak se peče, a dobar je izbor za roštilj. Isto vrijedi i za puretinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'