Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Vodič za preživljavanje: Što kod gušenja, utapanja, rana...

Vodič za preživljavanje: Što kod gušenja, utapanja, rana...
1

Najvažnije je reagirati na vrijeme jer Hitna pomoć ne stiže iste sekunde. Kako izvesti Heimlichov zahvat i sačuvati odrezani prst, savjetuju medicinski stručnjaci

VIDEO

Sami ste usred ničega i odjednom osjetite nepodnošljivu bol u prsima ili se slučajno porežete dok režete povrće. Što ćete prvo učiniti? Vjerojatno ćete pozvati Hitnu pomoć, ali što raditi dok ona ne dođe? U prosjeku prođe osam minuta do dolaska Hitne, a ako se gušite, mozak će vam izdržati samo tri minute bez kisika prije no što počne odumirati. Važno je u nepredviđenim situacijama poznavati osnovne metode za samopomoć.

- U hitnim situacijama velika je vjerojatnost da ćete umrijeti ako ste sami, a još veća ako pritom ne činite ništa da se spasite - kaže Joe Mulligan, stručnjak za hitnu pomoć u britanskom Crvenom križu.

Vaše vlastite reakcije najvažniji su faktor u situacijama životne ugroženosti i uvijek je najkritičnije prvih deset minuta. U ozbiljnijim slučajevima ne možete se sami spasiti, ali često si najbolje pomoći možete upravo sami, piše Daily Mail .

Stručnjaci su osmislili osnovne savjete za brze reakcije ovisno o situaciji u kojoj se nalazite.

U slučaju gušenja primijenite Heimlichov zahvat

Zapne li vam nešto u grlu ili dušniku, prirodan je tjelesni refleks iskašljavanje stranog objekta dok ne izađe i to najčešće "pali". Ako pritom glavu nagnete prema dolje, lakše ćete pomaknuti predmet koji vam smeta i izbaciti ga van. Isto tako možete izvesti tzv. Heimlichov zahvat na sebi, pritišćući abdomen kako bi potisnuli zalutali objekt prema gore.

Dva su načina za njegovu izvedbu: možete snažno gurati stisnutu šaku u područje iznad pupka i to ponoviti oko pet puta u kratkim razmacima ili se nadviti nad stolac i potiskivati gornji dio trbuha na rub stolca. obvezno nakon toga potražite stručnu pomoć jer postoji mogućnost da prilikom izvođenja zahvata dođe do unutarnjih ozljeda.

Otvorene rane tretirajte direktnim pritiskom

Ovisno o poziciji rane, krv može istjecati velikom brzinom iz tijela pa morate reagirati brzo kako biste spriječili velik gubitak krvi i padanje u nesvijest.

- Ponekad je dovoljna samo jedna minuta da u potpunosti iskrvarite, objašnjava Alan Weir.

Pritisnite ranu što snažnije čistim ručnikom ili bilo kojim komadom odjeće u blizini i, ako je ozljeda na ruci, podignite je tako da se nalazi u razini srca. Ako je riječ o nozi, najbolje je da legnete i podignete nogu također do razine srca.  Na taj način usporavate krvarenje. Nikad sami ne povezujte ranu jer si možete nanijeti nepopravljivu štetu ako to ne obavite kako treba.

Najčešće je sasvim dovoljno samo direktno pritisnuti i držati do dolaska stručnog osoblja. Ako je predmet kojim ste se ozlijedili ostao zaboden u tijelu, ne pokušavajte ga ukloniti jer oslobađanjem usjeka pogoršavate krvarenje. Neka vam to obavi liječnik u sterilnim uvjetima.

Amputirani prst umotajte u ubrus i stavite u led

Na isti način valja tretirati i posjekline nožem ili bilo kojim drugim oštrim predmetom. Sve što je potrebno za prvu pomoć je čist ručnik i snažan pritisak na izvor krvarenja. Podignite ruku iznad glave kako biste usporili istjecanje i popijte tabletu protiv bolova.

Ako ste u potpunosti odrezali prst, nipošto ne zaboravite ponijeti ga sa sobom u bolnicu jer se nerijetko amputirani ud može prišiti natrag, ali mnogi u stanju šoka  zaboravljaju na taj korak i onda više nema povratka. Važno je da odrezani prst isperete vodom kako biste uklonili bakterije i nježno ga umotate u papirnati ubrus te stavite u posudu s ledom. Nipošto ga ne odlažite u led bez ubrusa jer se vrlo lako može dogoditi da led nepovratno uništi kožu i živce. Zapamtite što točnije vrijeme ozljede jer o tome ovisi koliko brzo liječnici moraju reagirati. Amputirani ud u pravilu se treba prišiti unutar šest sati.

Zarobljeni u automobilu koji tone

Iako ovo nije samo po sebi zdravstveni problem, nešto je što svakako može ugroziti vaš život. Najvažnije je ostati pribran, odvezati pojas i pokušati izaći iz automobila. Vjetrobransko staklo nije opcija jer je prečvrsto, a bolje je razbiti ono bočno.

U videu pogledajte točne upute:

VIDEO

Probleme sa srcem rješavajte Aspirinom

Ako osjetite razarajuću bol u predjelu srca, nakon što pozovete Hitnu pomoć, odmah sažvačite jednu tabletu Aspirina (brže djeluje nego ako je progutate) i legnite tako da glavu i ramena blago podignete.  Aspirin sprječava zgrušavanje krvi i umanjuje šansu od srčanog udara. Ako bol traje dulje od 15 minuta, trebali biste već biti u bolnici jer je vjerojatno riječ o nečemu ozbiljnijem. Dišite duboko jer tako punite pluća zrakom, a krv normalno cirkulira. Imate li visok krvni tlak, lagano masirajte vratne žile.

Ledom protiv uboda insekata

Ose su najopasnije ako vas ubodu u predjelu usta i grla ili ako ih "popijete" zajedno s pićem. Nastaje oticanje jezika i možete se ugušiti dok dočekate pomoć. Tada pomaže sisanje kockica leda jer on izaziva trnjenje upaljena područja i smanjuje oticanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života