Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Vosak za njegu poda ne koristi se za laminat: Bit će sklizak...

Vosak za njegu poda ne koristi se za laminat: Bit će  sklizak...

Nove drvene podove treba čistiti sredstvom koje preporučuje proizvođač. Univerzalna sredstva su dobra za sve vrste starih podova. Nakon čišćenja potrebno je pod još jednom prebrisati

VIDEO

Glavni sastojci sredstava za čišćenje drvenih površina su surfaktanti. Nazivaju se i tenzidi. Smanjuju površinsku napetost vode i poboljšavaju uklanjanje nečistoća. 

Većina je biološki razgradiva. No ako se otpadna voda bogata surfaktantima ispušta u okoliš bez obrade, predstavlja rizik po okoliš.

Sredstva koja su ovdje analizirana sadrže uglavnom neionske površinski aktivne tvari. Neionski tenzidi su pogodniji za čišćenje zato što puno lakše djeluju u kombinaciji s tvrdom vodom koja je bogata solima kalcija i magnezija. 

Površinski aktivnih tvari u sredstvima za čišćenje uglavnom ima u malim količinama (do pet posto). Naravno, ovi se proizvodi razrjeđuju s vodom, a neposredno nakon čišćenja treba oprati ruke ili prilikom čišćenja nositi rukavice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obriši pod nakon čišćenja

Poseban oprez se preporučuje kod osoba s vrlo osjetljivom i oštećenom kožom. Ove tvari su opasne samo ako se progutaju. Preporučljivo je nakon čišćenja pod obrisati vlažnom krpom. 

Limonen je česti sastojak ovih proizvoda. Riječ je o spoju ugodnog mirisa koji se dobiva kao nusprodukt pri proizvodnji soka citrusa (naranča, limun, grejp, mandarina). Osim što ugodno miriše, on i odmašćuje pa se sve više koristi umjesto sredstava na bazi natrijeve lužine koja je agresivna i opasna za upotrebu. 

Kad se koriste na propisan način, sredstva nisu opasna, stoga treba čitati uputstvo. Za novije podove dobro je koristiti specijalizirana sredstva koja nude sami proizvođači podova. Za starije podove mogu se rabiti i univerzalna sredstva. U deklaracijama nisu navedene njegujuće tvari koje bi štitile podove, osim kod Dominola, koji nije klasičan proizvod za čišćenje podova, nego voštana emulzija za zaštitu. 

Djeca neće progutati

Nije preporučljiv za laminat jer bi površina poda mogla postati jako skliska. U ovim sredstvima može biti i denatonium benzoat, koji se naziva i Bitrex. Ta vrlo gorka tvar obično se stavlja kako bi spriječila djecu da progutaju tekućinu.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'