Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Vozači seniori: Njihov vozački staž dulji je od 60 godina...

Vozači seniori: Njihov vozački staž dulji je od  60 godina...
2

Drugi hrvatski premijer Josip Manolić ni u 95. godini ne pušta volan iz ruke. Kaže da ga prijatelji hvale da ima odlične reflekse i rado sjedaju s njim u stari Golf

VIDEO

Nije istina da su vozači u mojim godinama opasnost na cesti. Štoviše, mi smo puno oprezniji od mladih, a o iskustvu da ne govorim, počeo je nasmijano svoju vozačku priču Josip Manolić koji vozi 60 godina.

S obzirom na 1,2 milijuna vozača koliko ih je u Hrvatskoj registrirano krajem prošle godine, na cestama je 221.520 starijih od 65. Iako su često etiketirani kao opasnost na cesti, vozači seniori su tijekom prošle godine skrivili manje od devet posto prometnih nezgoda, među kojima je tek 38 od 280 sa smrtnim posljedicama. 

- Nisam nikada izazvao sudar, ali nedavno sam imao manju prometnu gdje je muškarac projurio kroz crveno i udario auto do mog. Ovaj se odbio i zaustavio u mom Golfu. Nisam se ni stigao prestrašiti kako se to brzo odvilo - dodaje Manolić, koji je vozačku dozvolu do sada produljio tri puta. Starije vozače liječnici i prometni stručnjaci upozoravaju na to da bi trebali redovito provjeravati zdravlje, motoričke sposobnosti te vid i sluh da zbog promjena zdravstvenih sposobnosti u prometu ne bi predstavljali opasnost za sebe i druge. Iz policije im savjetuju: “Izbjegavajte predugo sjedenje za volanom, svakih sat i pol prekinite vožnju, odmorite se te malo prošećite”. Manolić će sigurno ovo upozorenje uzeti u obzir, no priznaje da je navikao na drukčije pripreme za put.

- Jedino što provjerim je imam li pun tank goriva. Ne volim se tijekom puta nigdje zaustavljati. Bitno mi je da imam goriva do cilja - dodaje Manolić, koji se često sam vozi na vikendicu u Novi Vinodolski. Na autoputu potegne do 130 kilometara na sat, koliko je i dopušteno, ali zato u naseljenim mjestima zna voziti i sporije od ograničenja. Ipak, nikada nije dobio kaznu za presporu vožnju.

- Znaju mi često trubiti pa mahnem da me prijeđu ako žele ići brže - zaključuje.

Vozi 60 godina

Stariji su vozači, kaže, oprezniji i manje opasni na cesti od mladih. to pokazuje i statistika... 

Vozački staž dug 63 godine

U društvu najstarijih aktivnih vozača u Hrvatskoj, osim bivšeg ministra, našao se i Josip Ivošević (91). 

- Vozim 63 godine i nikad nisam napravio ni najmanji prometni prekršaj ni nesreću. No nekad se vozilo puno opreznije i ne tako brzo kao sad, a i sreća me malo pomazila - našalio se vitalni Valpovčanin. 

Vozačku dozvolu su mu u travnju ove godine produljili na još dvije te se njegovo druženje s 35 godina starim Fićom, s kojim je do sada prošao 84.100 kilometara, i dalje nastavlja. 

MUP-ova upozorenja za starije vozače

  • - Ne upravljajte automobilom nakon što ste uzeli lijekove koji utječu na psihofizičke sposobnosti te pažljivo čitajte upute o uporabi lijeka jer neki mogu izazvati pospanost, vrtoglavicu i slično.
  • - Prije vožnje namjestite sjedalo i naslon za pravilno držanje, a upravljač, ako je podesiv, u srednji prema nižem položaju, što će smanjiti bolove u ramenima.
  • - Budite fizički aktivni jer time ćete poboljšati snagu i fleksibilnost tijela, što će vam pomoći i u vožnji, primjerice, pri okretanju volana i gledanju preko ramena.
  • - Unaprijed planirajte vožnju kako biste izbjegli gužve.
  • - Planirajte put koristeći poznate dionice cesta kako ne biste morali gledati kartu ili čitati upute u vožnji. 
  • - Ako su uvjeti na cesti loši ili je vidljivost slaba, odgodite putovanje. Izbjegavajte i noćnu vožnju te vozite tijekom dana, po lijepom vremenu, mirnim cestama.
  • - Nikada ne vozite ako ste pili alkohol, ali ni kada ste umorni ili ljutiti.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje