Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Vrhovi Anda su bez snježnog pokrivača, na djelu 'mega suša'

Vrhovi Anda su bez snježnog pokrivača, na djelu 'mega suša'

Planinski lanac Anda, koji mami skijaše u Južnu Ameriku, ove godine bilježi povijesno niske snježne oborine, javlja u petak Reuters i podsjeća da u toj zemlji već jedno desetljeće vlada velika suša

Vrhovi mnogih veličanstvenih planina između Ekvadora i Argentine ove su godine prekriveni tek krpicama snijega ili uopće nisu pod snježnim pokrivačem, otkrivajući tako svoju golet isušene smeđe zemlje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Zbog male količine oborina i povlačenja ledenjaka diljem tog područja, mjesta čija opskrba vodom ovisi o planinama najvjerojatnije će se suočiti s nestašicom, rekao je Ricardo Villalba, vodeći istraživač na argentinskom Insitutu za snijeg, ledenjake i studije o okolišu (IANIGLA).

- Ovdje svjedočimo procesu dugotrajnog smanjenja oborina, odnosno mega suši. Kada pogledate razine oborina za cijele Kordiljere, one vam pokazuju da snijeg uopće nije padao ili je padao vrlo malo - rekao je Villalba.

Glavni tajnik UN-a: 'Nalazimo se na rubu klimatskog ponora'
Glavni tajnik UN-a: 'Nalazimo se na rubu klimatskog ponora'

U južnoj hemisferi sada traje zima, kada bi snježne oborine trebale biti obilate. Skijališta su otvorena, ali uglavnom prekrivena umjetnim snijegom.

Satelitske snimke iz srpnja 2020. i ove godine jasno pokazuju smanjenje snježnog pokrivača, što se odražava i na razinu vode u rijekama. Andski ledenjaci, koji su između 2000-2010 ostali iste veličine ili su se čak i povećali, sada se ubrzano i dramatično povlače, ističe Villalba.

Klimatske promjene potiskuju morske vrste prema polovima
Klimatske promjene potiskuju morske vrste prema polovima

To se, rekao je, nažalost događa sa svim ledenjacima Kordiljera i usko je povezano s globalnim zatopljenjem koje pogađa cijeli planet.