Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Prvi znakovi toplinskog udara su vrtoglavica i ubrzan puls

Prvi znakovi toplinskog udara su vrtoglavica i ubrzan puls
1

Vremenske prilike snažno utječu na raspoloženje, ali i izazivaju brojne zdravstvene tegobe, a liječničku pomoć obavezno potražite nakon što temperatura poraste

VIDEO

Primjerice temperatura, vjetar, sunce, kiša, tlak zraka i dužina trajanja dana izravno su povezani s napadajima artritisa, astme, migrene i niza drugih zdravstvenih tegoba. No od šest čimbenika najveći utjecaj ima temperatura, slažu se stručnjaci - ljetni valovi vrućine vodeći su uzročnik smrti. 

Osobito su opasne nagle promjene temperature jer tijelu treba nekoliko dana da se prilagodi. Razdoblja ekstremno visokih temperatura, praćeni visokom vlagom, čak i kod zdravih ljudi mogu izazivati - toplinski udar, toplinsku iscrpljenost i grčeve, probleme sa srcem, krvožilnim i dišnim sustavom te toplinski osip i opekline od sunca. 

Djeca mlađa od četiri godine ne smiju na sunce od 10 do 17 sati 

U normalnim se uvjetima naše tijelo rashlađuje znojenjem, no ako su temperatura i vlaga vrlo visoki, tada znojenje nije dovoljno učinkovito. Tijelo se pregrijava, mijenja se čak i kemijski sastav krvi pa unutrašnji organi, uključujući mozak i bubrege, mogu pretrpjeti ozbiljna oštećenja. Da biste izbjegli opasan toplinski udar i toplinsku iscrpljenost, tijekom velikih vrućina što više boravite u klimatiziranom prostoru i držite se hladovine. Pijte dovoljno tekućine, što znači najmanje od 1,5 do dvije litre vode ili voćnih sokova na dan.

Što nakon prvih simptoma?

Osim visoke temperature koja prelazi 40°C, simptomi toplinskog udara su i crvena, vruća i suha koža, ubrzan puls, pulsirajuća glavobolja, vrtoglavica, mučnina, zbunjenost te nesvjestica. Već kod prvih simptoma treba potražiti klimatizirani prostor ili hladovinu. Osobu treba smjestiti u polusjedeći položaj, raskopčati odjeću te glavu, tijelo navlažiti hladnom vodom i pozvati liječnika.

Što je toplinski udar?

Toplinski udar pojavljuje se kao posljedica nemogućnosti tijela da kontrolira svoju temperaturu. Mehanizam znojenja zakazuje, tijelo se ne može rashladiti te temperatura u roku od samo 10-15 minuta može narasti do 41°C. Da biste izbjegli toplinski udar, tijekom velikih vrućina izbjegavajte dugotrajnu izloženost suncu, ali i boravak u pregrijanim zatvorenim prostorima.

Što je to toplinska iscrpljenost?

Ako dugo boravite u vrućem okruženju, tijelo se pojačano znoji. Ne nadomjestite li mu izgubljenu tekućinu i elektrolite, mogu se pojaviti vrtoglavica, glavobolja, mučnina, grčevi, drhtanje, disanje postaje plitko, a koža znojna i hladna. To su simptomi toplinske iscrpljenosti. Smjestite se u hlad ili klimatiziran prostor te pijte što više tekućine bez alkohola ili kofeina. 

Vrućine potiču nasilno ponašanje, a tlak mnogobrojne bolove

Vrijeme snažno utječe na fizičko i psihičko zdravlje, tvrdi biometeorolog, profesor Esmaiel Malek.

Visoka vlažnost može pogoršati artritis, a topli vjetar i kiša mogu uzrokovati migrenu. Nagle promjene tlaka prije oluje loše utječu na mozak te zagorčavaju život oboljelima od artritisa. Ekstremne vrućine mogu biti uzročnik nasilnog ponašanja i razdražljivosti te usporenih reakcija. Hladan zrak može uzrokovati i bolove u mišićima i zglobovima te pogoršati stanje oboljelima od osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i fibromialgije. 

Sunce za dobar dan, ali i oprez

Kada je dan tmuran s malo svjetlosti, pinealna žlijezda u mozgu oslobađa melatonin – hormon spavanja, no čim se razvedri i zasja sunce, zaustavlja se proizvodnja melatonina, a njegovo mjesto zauzima serotonin, hormon sreće, koji popravlja raspoloženje. Iskoristite maksimalno tople sunčane dane, ali izbjegavajte najveće vrućine.

Vlaga umara 
i dok se sjedi

Tijekom vrućina tijelo se pojačano znoji kako bi se rashladilo, no ako je vlažnost zraka visoka u tom se vlažnom okruženju znoj ne može isparavati s kože. Tijelo stoga troši dodatnu energiju te se osjećamo iscrpljeno i umorno u dok sjedimo.

Nizak tlak - više nesreća

Promjene tlaka zraka izravno utječe na to kako se osjećamo Visok tlak zraka može smanjiti sposobnost koncentracije, tvrde njemački biometeorolozi. Zbog pospasnosti tada raste i broj prometnih nesreća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'