Afrodizijaci iz moje kuhinje: Uz čokoladu, čili papričice, med, sjemenke bundeve i lana, orahe ili bademe praznik ljubavi postaje slasna i nezaboravna čarolija...
Vrući jelovnik za Valentinovo: Fini recepti za još više strasti
Dokazano, čokolada opušta, podiže raspoloženje i stvara osjećaj sreće. U mozgu stvara isti osjećaj kao kod zaljubljenosti.
U kakau je feniletilamin, stimulans koji povećava uzbuđenje. Zahvaljujući mješavini masnoća, bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina B, minerala, kalija, magnezija i cinka, čokolada je “tempirana” bomba. Nekoć su muškarci kao afrodizijak pili tekuću čokoladu. Kakao jača mišiće i živce, vraća energiju te potiče rad hormona. No najstariji afrodizijak ipak je med. U antičko doba medovača se pila za povećanje spolne moći, a u Perziji su mladenci svaku večer pili slatki napitak kako bi u devet mjeseci dobili dijete.
Posebno ubojita kombinacija su med i orasi. Kao i bademi, orasi obiluju vitaminom E koji pozitivno djeluje na plodnost, fosforom i magnezijem koji daju energiju i jačaju mišiće te kalijem koji potiče rad srca. Ljuti začini kao što su čili i curry moraju se naći na ljubavnome meniju. Kapsaicin, sastojak koji se nalazi u sjemenkama čili papričica, ubrzava cirkulaciju i povećava osjetljivost na dodir. Pojedini ljuti začini zbog osjećaja ljutine koje stvaraju u ustima i ždrijelu potiču mozak na proizvodnju endorfina, hormona sreće. Neizostavni na popisu afrodizijaka su i drugi aromatični začini jer obiluju eteričnim uljima koja potiču cirkulaciju, opuštaju i potiču spolnu želju. Cimet, muškatni oraščić, đumbir, šafran, kumin i klinčić samo su neki od njih.
Namirnice bogate cinkom koji podiže proizvodnju testosterona, kao što su kamenice i sjemenke bundeva i lana, povećavaju plodnost i smatraju se afrodizijačkom grickalicom, posebno kod muškaraca. Osim kao grickalice, sjemenke možete pomiješati u pesto pa ga poslužiti s tjesteninom ili prženim kriškama kruha. Od povrća izaberite avokado i šparoge bogate vitaminom E koji oslobađa testosteron, estrogen i progesteron, hormone koji potiču seksualne reakcije. Kelj, špinat i drugo lisnato povrće sadrže jod koji pomaže u radu štitnjače i nadbubrežne žlijezde te potiče raspoloženje. Celer sadrži kemikalije koje čine da se osjećamo privlačnijima, ali i idealan omjer kalija i natrija koji mogu potaknuti žensko uzbuđenje.
Medeni cupcakes
Sastojci: 2 šalice brašna, 3 žlice meda, 2 i 1/2 žličice praška za pecivo, šalica mlijeka, 1/2 šalice otopljenog maslaca, 1/2 žličice soli, jaje; karamel-krema; šalica maslaca, 2 žlice mlijeka u prahu, šalica smeđeg šećera, 3 i 1/2 šalice prosijanog šećera u prahu
Priprema: U kalup za muffine stavite papirnate košarice za pečenje. Zagrijte pećnicu na 170°C. Pomiješajte u zdjeli brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi izmiksajte jaje s otopljenim maslacem te dodajte mlijeko. Tekuće sastojke ulijte u zdjelu sa suhim i promiješajte. Rasporedite smjesu u kalupe i pecite oko 15 minuta. Stavite u posudu maslac, sol, mlijeko u prahu, šećer u prahu i smeđi šećer. Miješajte sastojke na laganoj vatri dok se ne naprave prvi mjehurići. Ohlađenom kremom ukrasite muffine.
Pikantna ljubavna juha s čilijem
Sastojci: 2 čili papričice, 200 g sjeckane rajčice, 3 češnja češnjaka, 1/2 žličice bijelog vinskog octa, žlica smeđeg šećera, žlica soli, žlica mljevenog šarenog papra, 1/2 žlice cimeta, 1/2 žličice klinčića, maslinovo ulje
Priprema: U mužaru ili multipraktiku izmiksajte očišćeni češnjak i papričice bez sjemenki. Prepržite ih kratko na maslinovu ulju pa dodajte sjeckane rajčice, šećer, ocat, sol, mljeveni šareni papar, cimet i klinčić. Pirjajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne te ga razrijedite vodom i vinom. Kuhajte dok ne dobijete gustu juhu. Poslužite s vrhnjem.
Pesto s lanenim sjemenkama
Sastojci: 8 kriški kruha, 50 ml maslinova ulja, 30 g lanenih sjemenki, 3 češnja češnjaka, stručak bosiljka, stručak peršina, 30 g parmezana, sol, papar
Priprema: Narežite kruh na kriške i prepržite u pećnici. U električnoj sjeckalici ili mužaru pomiješajte češnjak, bosiljak, peršin, parmezan, lanene sjemenke, sol i papar. Postupno dodajte ulje izmiksanom umaku, dok ne dobijete umak gustoće majoneze. Poslužite ga uz svježe pripremljeni kruh.
Lava-kolač
Sastojci: 60 g brašna, 150 g čokolade sa 70% kakaa, 100 g maslaca, 3 jaja, 100 g šećera u prahu, 2 velika jaja, 2 žumanjka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 210°C. Male kalupe za lava-kolače premažite maslacem. Natrgajte čokoladu i rastopite je na pari. Dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi. Maknite s vatre, dodajte šećer u prahu te nastavite miješati pjenjačom. Dodajte postupno jaja i žumanjke, izmiješajte pa dodajte brašno. Izlijte smjesu u kalupe i pecite ih 12-14 minuta. Kad su kolačići pečeni, izvadite ih i ostavite minutu u kalupima te ih pomoću noža odvojite od kalupa.
Cheesecake s malinama
Sastojci: 1/2 šalice zaleđenih malina (borovnica ili kupina), žličica šećera, 1/4 žličice limunove kore, 1/4 šalice zgnječenih krekera, 2 žličice meda, 1/2 šalice kremastog sira, šalica tučenog vrhnja, žličica limunova soka
Priprema: Zagrijte bobičasto voće pa dodajte šećer i limunovu koru. Miješajte dok se umak ne zgusne. Stavite u hladnjak. Pomiješajte krekere i med pa zagrijte u mikrovalnoj. Istucite sir i limunov sok, dodajte tučeno vrhnje te opet istucite. Na dno čaša stavite krekere i dobro stisnite da oblikujete koru pa dodajte smjesu sa sirom, ohlađeno voće i ukrasite tučenim vrhnjem.
Mesna pašteta s brusnicama
Sastojci: 500 g svinjske lopatice, 250 g pilećih jetrica, jaje, luk, žlica maslaca, 1/3 šalice šerija, 1/4 šalice vrhnja, jaje, 1/4 šalice prženih oraha, 1/4 šalice brusnica, peršin, 4 lovorova lista, češanj češnjaka, prstohvat soli, papar, muškatni oraščić
Priprema: U tavi otopite maslac i pirjajte nasjeckani luk. Dodajte lovorov list i pileća jetrica te pirjajte tri minute. Prebacite u zdjelu pa u tavi kuhajte šeri nekoliko minuta dok se ne reducira te prelijte preko jetrica. Svinjsku lopaticu narežite i usitnite u multipraktiku dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U zdjelu s piletinom dodajte istisnuti češnjak, a bacite lovorov list. Pileća jetrica s češnjakom isto usitnite u multipraktiku pa dodajte začine. U zdjeli umiješajte jaje i vrhnje te spojite smjesu svinjetine s pilećim jetricama pa dobro promiješajte. Dodajte usitnjene orahe i brusnice te nasjeckani list peršina. Dobro utisnite u posudu i prekrijte folijom. Stavite je u veću posudu koju ste do pola napunili vodom i pecite na 180°C oko 70 minuta.