Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Vunene veste, pernate jakne i kašmir traju uz pravo čuvanje

Veste od kašmira treba prati na ruku da ne izgube oblik, kaputi od vune trebaju čvrste vješalice da ne izgube oblik, a baršun je bolje ne glačati

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
7 komentara

Topli džemperi, meke veste, pernate jakne, kaputi i raskošni baršun nezaobilazni su dio zimske garderobe, a da bi trajali što dulje treba pripaziti na njihovo održavanje, piše Shine.Yahoo.

Kašmir

Veste od kašmira najbolje je prati na ruke zato što se u perilici mogu razvući i izgubiti formu. Peru se u hladnoj vodi s dječjim šamponom ili posebnim sredstvom za kašmir  jer su nježni i ne uništavaju osjetljiva vlakna. 

Perilicu i sušilicu treba izbjegavati jer uzrokuju skupljanje pa je veste od kašmira najbolje osušiti na zraku. Veste se ne smije cijediti savijanjem već laganim pritiskanjem kako ne bi izgubile oblik. 

Ne preporučuje ih se staviti na stalak za sušenje jer se mogu razvući. Treba ih staviti na ravnu površinu i pustiti da se osuše. Može ih se dodatno prekriti ručnikom koji će upiti višak vlage. 

Prije spremanja za sljedeću sezonu treba ih oprati jer lako upijaju mirise koji privlače moljce, a čistite li ih u kemijskoj čistionici odmah ih izvadite iz plastike i omotajte u prozračnu tkaninu i dodajte mirisnu vrećicu za ormar.  

Vuneni kaputi

Ovi kaputi su izrazito osjetljivi i potrebna im je posebna njega. Nakon svakog nošenja preporučuje ih se lagano očetkati četkom s mekim dlačicama kako bi se skinuli tragovi dlačica i prljavštine. Nakon svakog nošenja treba iz džepova izvaditi sve predmete jer mogu promijeniti oblik kaputa, pa ih staviti na drvene vješalice koje su dovoljno čvrste da se ramena neće razvući. Također, u ormaru im treba mjesta za "disanje" jer to produljuje rok trajanja materijala. 

Mrlje s kaputa treba skidati tapkanjem hladne vode ili gazirane mineralne vode, ali bez trljanja jer ga ono može uništiti. Kapute prije spremanja za sljedeću sezonu baš kao i veste treba očistiti jer različiti mirisi privlače moljce. 

Džemperi od vune

Njih je najbolje prati na ruku u mlakoj vodi i s blagim deterdžentom. Dovoljno ih je potopiti na tri do pet minuta, isprati u hladnoj vodi i staviti na ravnu površinu da se osuše. Vruću vodu i agresivna sredstva treba izbjegavati zato što uništavaju vlakna. 

U gužvi s vremenom može ih se prati u perilici, ali na niskim temperaturama i na programu s hladnom vodom. Obavezno ih prije treba staviti u zaštitnu vrećicu kako se ne bi uništili tijekom pranja. 

Također, između pranja i sljedećeg nošenja trebalo bi proći barem 24 sata kako bi džemper stigao vratiti svoju elastičnost. 

Pernate jakne

Treba ih prati tekućim deterdžentom jer se on lakše ispire i ne ostavlja mrlje. Međutim, s deterdžentom ne treba pretjerivati jer će višak uzrokovati grudice u jakni. Isto vrijedi i za omekšivač koji ne treba stavljati jer izaziva sljepljivanje perja. 

Također, u pranje se preporučuje dodati tenisku lopticu koja će razbiti grudice, odnosno spriječiti moguće nakupljanje perja u loptice. Tako će jakna ostati mekana. 

Jakne treba sušiti u perilici, ali na najsporijem i najblažem programu koji omogućuje ravnomjerno sušenje. Sušenje na zraku nije najbolji izbor jer dugo traje, a i perje poprima miris vlage. 

Baršun

Kod pranja baršuna uvijek treba najprije pročitati deklaracije jer se neki odjevni komadi mogu prati u perilici, a drugi se čiste u kemijskoj čistionici. Ako na haljinu prolijete tekućinu, jednostavno je otresite i nemojte pritiskati jer će se samo upiti. 

Baršun se ne smije glačati zato što se tako uništavaju vlakna i ostavljaju tragove, pa je haljinu ili majicu najbolje ostaviti u kupaonici ispunjenoj parom. U ormaru se drži u prozračnoj tkanini kao i kašmir. 

Savršena jakna za nju i njega: Ocijenite i pronađite inspiraciju


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message