Lifestyle

Komentari 1

WHO: Posljedica pandemije bi mogla biti veća pretilost u djece

WHO: Posljedica pandemije bi mogla biti veća pretilost u djece

Da bi se izbjegao negativan utjecaj korona virusa na budućnost djece, iz WHO-a pozivaju na promicanje zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, ali i uvođenje novih mjera poput poreza na zaslađene napitke

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da bi pandemija koronavirusa mogla imati nepredvidljive posljedice, koje bi mogle rezultirati povećanom pretilošću među djecom.

U izvješću regionalnog ureda WHO-a, objavljenom u utorak stoji da bi zatvaranje škola tijekom zatvaranja moglo negativno utjecati na prehranu i fizičku aktivnost djece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Covid-19 bi mogao utjecati na pogoršanje jednog od zabrinjavajućih trendova u europskom području WHO-a, a to je pojava sve češće pretilosti među djecom - rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

Dodao je da se prekomjerna tjelesna težina i pretilost kasnije povezuju sa po život opasnim bolestima, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka.

Da bi se izbjegao negativan utjecaj koronavirusa na budućnost djece, Kluge je pozvao na donošenje znanstveno utemeljenih politika čiji je cilj promicanje zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, a pritom je, među ostalim mislio na uvođenje poreza na zaslađene napitke, stoji u izvješću.

Na temelju istraživanja provedenog u 36 zemalja ustanovljeno je da gotovo svako treće dijete u europskoj regiji u dobi između šest i devet godina pati od prekomjerne tjelesne težine.

Studija je pokazala da je stanje najgore u zemljama Sredozemlja, premda se u nekim državama situacija u zadnje vrijeme postupno popravlja, primjerice u Grčkoj, Italiji, Portugalu i u Španjolskoj.

Najčitaniji članci