Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

WHO: Za svaku osmu smrt u svijetu krivo zagađenje zraka

WHO: Za svaku osmu smrt u svijetu krivo zagađenje zraka
5

Sve veće zagađenje, osim s bolestima dišnih puteva, povezuje se i s bolestima srca te moždanim udarom. Najveće onečišćenje je u zemljama jugoistočne Azije

VIDEO

Gotovo sedam milijuna ljudi svake godine umre uslijed posljedica zagađenog zraka, potvrdila je studija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). To znači da je zagađenje krivo za svaku osmu smrt, piše Medical News Today. Broj smrti se udvostručio od prošlog predviđanja zbog čega je onečišćenje zraka postalo najveći rizik za zdravlje iz okoliša. Onečišćen zrak smatra se odgovornim za bolesti dišnih puteva, a povezuje se i s bolestima srca i rakom. 

- Zagađenje zraka veći je rizik za zdravlje nego se dosad mislilo, osobito za bolesti srca i moždani udar - istaknula je dr. Maria Neira, direktorica Odsjeka za javno zdravstvo i okoliš u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Zemlje s najvećim postotkom onečišćenja su u jugoistočnoj Aziji i zapadnoj tihooceanskoj regiji. Skoro 3,3 milijuna smrti u tim je zemljama povezano sa zagađenjem prostora, a 2,6 milijuna s onečišćenjem zraka na otvorenom. 

Skoro 4,3 milijuna smrti diljem svijeta samo u 2012. godini povezuje se s onečišćenjem zraka zbog kuhanja na štednjaku na ugljen, drva i biomasu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rezultati istraživanja su najprecizniji dosad zato što se koristi bolja tehnologija za mjerenja, a i više se toga zna o konkretnim posljedicama onečišćenja. Mjeri se emisija zagađenja i način na koji se smog "ponaša", a kombiniraju se i satelitske slike. 

- Onečišćenje je najčešće posljedica loše politike upravljanja prometom, energijom, otpadom i industrijom. Na tome treba poraditi, osobito zato što te strategije štede novac namijenjen za zdravstvo, a istovremeno paze na klimu -napomenuo je koordinator odjela dr. Carlos Dora. 

Čist zrak sprječava razvoj bolesti osobito među ranjivijim skupinama kao što su žene, djeca i stariji ljudi. Siromašne žene i djeca plaćaju cijenu unutrašnjeg zagađenja jer udišu zrak sa štednjaka na ugljen i drva, dodala je dr. Flavia Bustreo iz Odjela za obitelj, žene i zdravlje djece. 

Početak brige o zagađenju i posljedice

Veliki smog u Londonu, u prosincu 1952., prema novijim podacima odnio je oko 12.000 života. Nakon toga počelo se ozbiljnije razmišljati o smogu, zagađenju zraka i drugačijem pristupu industriji. 

Onečišćenje zraka na otvorenom danas uzrokovalo je: 

  • 40 posto ishemijskih bolesti srca
  • 40 posto moždanih udara
  • 11 posto kronične opstruktivne bolesti pluća
  • 6 posto slučajeva raka pluća
  • 3 posto slučajeva akutne respiratorne infekcije kod djece

Onečišćenje zraka u zatvorenim prostorima danas krivo je za: 

  • 34 posto moždanih udara
  • 26 posto ishemijske bolesti srca
  • 22 posto kronične opstruktivne bolesti pluća
  • 12 posto slučajeva akutne respiratorne infekcije kod djece
  • 6 posto slučajeva raka pluća
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje