Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Za bolji odnos s djecom nemojte vikati i ne budite previše strogi

Za bolji odnos s djecom nemojte vikati i ne budite previše strogi

Jako je važno odvojiti vrijeme za razgovor s djecom, a ne ga obavljati usput, dok kuhate, glačate ili jedete. Prije razgovora zadobijte djetetovu pozornost, uspostavite kontakt očima i izbjegavajte zapovjedni ton

VIDEO

Kako je bilo u školi, što je rekla učiteljica, što si danas jeo…, samo su neka od pitanja koja većina roditelja postavi svojem mališanu svaki dan. No ta pitanja i njihovi odgovori, ma kakvi bili, nisu razgovor. Razgovor je, ističu mnogi psiholozi za djecu, vještina koja se mora naučiti, a uči se, među ostalim, i slušajući djecu kako ona međusobno razgovaraju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Namještaju horoskopske znakove djeci 00:57

Da biste uspostavili i održali stalnu komunikaciju s djetetom, jako je važno odvojiti vrijeme samo za razgovor, savjetuju stručnjaci, a ne ga obavljati usput, dok kuhate, glačate ili jedete. Samo ako se koncentrirate, moći ćete po djetetovim gestama primijetiti skriva li vam nešto ili izbjegava odgovor na  neko pitanje. Važno je pozivati dijete na razgovor otvorenim pitanjima: 'Zanima li te što kuham za večeru? Dođi vidjeti? Možeš mi pomoći i ispričati mi kako si se danas osjećao u školi...' ili mu se približiti kroz igru. Uđite mu u sobu poigravajući se lopticom pa mu je u jednom trenutku dobacite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako ćete lakše postići ne samo da vam dijete progovori o sebi nego i da ono čuje vas. Zato pedijatar dr. Bill Sears, autor tridesetak knjiga o odgoju, savjetuje da je najvažnije za početak povezati se s djetetom i zadobiti njegovu pozornost prije samog razgovora. Bez te će povezanosti vaše riječi upućene djetetu samo odlepršati, kao da nikad i nisu izrečene.  Zato uspostavite kontakt očima, ali ne na način kao da ga želite kontrolirati, nego tako da ga naučite da se fokusira, a da ne zvuči prestrogo: 'Mia, trebam tvoje oči' ili 'Mia, trebam tvoje uši'.  

Uvijek neku svoju namjeru započnite djetetovim imenom i budite kratki i jasni. Pokušajte reći što želite jednom rečenicom. Što više govorite, manje će vas čuti. Previše govorenja jedna je od najčešćih roditeljskih pogrešaka  i dijete iz toga stječe dojam da ni vi niste sigurni u to što želite reći, savjetuje dr. Sears i dodaje da je najbolji način da naučite izreći svoju namjeru djetetu tako da poslušate kako međusobno komuniciraju djeca. 

Ostvarila je želju: 'Htjela sam veliku obitelj, a nisam odustala niti nakon nekoliko pobačaja'
Ostvarila je želju: 'Htjela sam veliku obitelj, a nisam odustala niti nakon nekoliko pobačaja'

Oni ne troše previše riječi da kažu ono što žele. Dakle, jedna kratka i jasna rečenica. Nakon što ste je izrekli zamolite dijete da ponovi što ste mu rekli, dakle ako je zahtjev prekompliciran, dijete ga neće moći niti ponoviti niti izvršiti. Također istraživanja su pokazala da je od zapovjednog tona mnogo učinkovitije koristiti rečenice sa želim. Na primjer, 'Želim da napišeš zadaću sada, da se poslije možemo igrati'. I zadržite pozitivan ton, zaustavite se prije nego ispalite: 'Ne trči po kući!' i pokušajte s rečenicom: 'U kući hodamo, vani trčimo!'.

 Također nemojte prekidati dječju aktivnost naglo i zapovjednim tonom. Umjesto da viknete: 'Ugasi televizor i dođi za stol', čime ćete sasvim sigurno izazvati otpor u djetetu, sjednite uz mališana i gledajte nekoliko minuta televiziju s njim i prokomentirajte viđeno. 

'Imamo osmero djece i svi nas stalno slikaju. Kod nas je sve puno smijeha, nismo baš strogi'
'Imamo osmero djece i svi nas stalno slikaju. Kod nas je sve puno smijeha, nismo baš strogi'

Kad završi emisija koju gledate ili se pojave reklame, ugasite televizor i sjednite za stol. I zapamtite, što glasnije vaše dijete protestira, vi budite tiši i smireniji. Samo ćete se tako othrvati da budete uvučeni u igru dokazivanja moći u kojoj nema pobjednika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Evo čemu služi ručka u autu: Nije za pridržavanje u zavoju
ZANIMLJIVA SVRHA

Evo čemu služi ručka u autu: Nije za pridržavanje u zavoju

Neki ovu ručku upotrebljavaju za vješanje kaputa, torbi ili odijela ako se radi o nekoj posebnoj prigodi, ali to nije preporučljivo jer se tako može smanjiti vidljivost kroz prozore
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom