Većina energetskih pločica na tržištu sadrži opasni fruktozni sirup. Budući da nisu adekvatna zamjena za obrok, kako biste bili sigurni što jedete, napravite ih sami
Za bolju formu: Super recepti za domaće energetske pločice
Energetska pločica trebala bi sadržavati sve makrohranjive tvari koje nam daju energiju, a to su masti, ugljikohidrati i bjelančevine. Proteinske, kako naziv kaže, bogate su proteinima i idealne za sve ljude koji žele povećati količinu proteina, odnosno bjelančevina u prehrani, objašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka.
Na tržištu ima svega, kaže Trumbetaš, pa tako i onih koje se nude za međuobrok, nakon vježbanja i slično. Gotovo sve u sastavu imaju glukozno-fruktozni sirup te dobro čitajte deklaraciju. Potrebno je i istaknuti da pločice, bilo energetske ili proteinske, nisu adekvatna zamjena za obrok.
- Podrazumijeva se da se energetske pločice jedu kada nemamo priliku pojesti domaći međuobrok ili ga nismo stigli napraviti. Važno je istaknuti da, odmah nakon što ste pojeli pločicu, treba popiti vodu. One su dehidrirane pa je voda ključna kako bi dale osjećaj sitosti. To posebno vrijedi za proteinske pločice - napominje Trumbetaš.
Najbolje je napraviti domaće.
- Domaće energetske pločice rade se od zobenih pahuljica koje su izvor ugljikohidrata, orašastog voća koje je izvor bjelančevina te kokosova brašna i maslaca kao izvora masti. Proteinske bi trebale sadržavati orašasto voće i kokos bez žitarica. Za 16 proteinskih prutića trebat će vam šalica badema, šalica oraha, 1⁄2 šalice netom mljevenih lanenih sjemenki, 1⁄2 šalice nezašećerenoga kokosova brašna, 1⁄2 šalice namaza od badema, lješnjaka, sezama i slično, 1⁄2 žličice soli, 1⁄2 šalice maslaca od kokosa, žlica meda, prah iz mahune vanilije, 1⁄2 šalice suhog voća prema izboru, ali pazite da nije ušećereno. Stavite u multipraktik bademe, orahe, lanene sjemenke, kokosovo brašno i sol. Dodajte omekšan kokosov maslac te miješajte dok se ne poveže. Neka se hladi u zamrzivaču sat vremena. Narežite na pločice i čuvajte u hladnjaku. Za domaće energetske pločice trebat će vam 3 i 1⁄2 šalice sitnih zobenih pahuljica, šalica sjeckanih badema, šalica sjeckanih oraha, šalica nezašećerenoga kokosova brašna, 1⁄2 šalice suncokretovih sjemenki, 1⁄2 šalice sjemenki bundeve, 2 žličice cimeta, 1 i 1⁄2 žličice đumbira, 1⁄2 žličice muškatnog oraščića, 6 žlica maslaca, 1⁄2 žlice meda, pola mahune vanilije, 1⁄2 žličice soli i masni papir.
Zagrijte pećnicu na 250°C. Prekrijte posudu masnim papirom. Pomiješajte zobene pahuljice, bademe, orahe, kokos, sjemenke i začine u posudi. Zagrijte maslac i med na laganoj vatri. Dodajte sol i vaniliju. Vrućim sastojcima prelijte sastojke iz zdjele. Promiješajte smjesu i izlijte na papir. Pecite 60 minuta. Kad se ohladi, narežite - kaže Trumbetaš.
Rok trajanja od dva tjedna
Proteinske pločice napravite jedanput i cijeli ćete tjedan imati kvalitetan međuobrok. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi, kaže Trumbetaš.
Namjena
Energetska pločica je dobra za međuobrok ili prije vježbanja kako bi dala energiju do idućeg obroka ili da izdržite trening.