Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Za djecu s teškoćama u razvoju Snažan start omogućuje lakše uključivanje u školovanje

Za djecu s teškoćama u razvoju Snažan start omogućuje lakše uključivanje u školovanje

Rana edukacija i predškolski program za djecu s intelektualnim teškoćama izuzetno je važna pa su kampanju "Snažan start" pokrenuli u Hrvatskoj udruzi za ranu edukaciju-HUREKA

VIDEO

"Snažan start" program je rane edukacije za djecu s intelektualnim teškoćama, a cilj je priprema djece na sve izazove koje donosi redovno školovanje i inkluzija. Program se razvija proteklih pet godina i temeljen je na preporukama neuroedukacije, te je usklađen sa suvremenim principima rane edukacije kakvi se provode u najrazvijenijim zemljama svijeta.

POGLEDAJTE VIDEO: Mali Kristijan snimio editorijal

Pokretanje videa...

kristijan vuković down sindrom 03:19

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uvođenjem takvog programa u rani odgoj utjecati će se pozitivno, osim na poboljšanje cjelokupnog razvoja i školskog uspjeha djeteta s intelektualnim teškoćama, i na čitav odgojno-obrazovni sustav.

Laura i Kristijan su u program "Snažan Start" uključeni već nekoliko godina, a njihove mame Larisa i Martina aktivne su sudionice programa. Svjesne su kako je veliki dio roditelja izgubio nadu i vjeru da im djeca mogu bolje, dok oni koji se žele boriti nailaze na značajne prepreke u financijskom smislu. Stoga su se odlučile aktivno angažirati na društveno odgovornom projektu kako bi se "snažan" start osigurao za što veći broj djece s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj.

- Mnogo je različitih osjećaja s kojima se nose roditelji djeteta rođenog sa Sindromom Down. Strah od budućnosti je jedan od učestalijih, čak i ako se skriva i ignorira, on je opet tu. Slušati o tome što sve tvoje dijete neće moći i što će mu sve u životu biti uskraćeno uistinu nije ugodno. Međutim, svaki put kad bih pogledala svog dječačića, vidjela sam čudesnu kreaciju i znala sam da on može više i može bolje, samo nisam znala kako. Nakon što sam uključila Kristijana u program Snažan start stvari su počele sjedati na svoje mjesto. Kristijan je počeo u cijelosti napredovati, znanje i razumijevanje mu raste iz dana u dan, počeo je izuzetno napredovati u govoru i finoj motorici. Pažnja i koncentracija na izvršavanje zadataka se popravila do mjere za koju sam mislila da nije moguća. Uživa u učenju kroz igru, u softverima i radnim materijalima koji rastu s njim i prate njegov napredak. Mi roditelji djece s invaliditetom imamo posebnu čašu kojom mjerimo, ali zahvaljujući Snažnom startu nama više nije potrebna i sad pratimo kako to rade djeca urednog razvoja i trudimo se to dostići. Ne znamo točno što sve možemo očekivati i postići, ali znamo dubinu naše vjere u to da ćemo sigurno uspjeti i ne trošimo više sadašnjost brinući se o budućnosti - kaže nam mama malenog Kristijana Martina Vuković (35) koji već pohađa ovaj program.

Dodaje da je važno naglasiti da uz materijale koji se dobiju, roditelj je ključan čimbenik koji radi s djetetom, pola sata do sat dnevno, baš kao što i ona s Kristijanom svaki dan radi po individualnom programu koji je namijenjen baš za njega - pod budnim okom logopeda, odgojitelja i rehabilitacijskog edukatora.

Program se temelji na osnaživanju roditelja tako da im stručni tim "Snažnog starta" pruži sva potrebna znanja i upute kako mogu samostalno i svakodnevno doprinositi napretku svog djeteta. Tim sačinjen od logopeda, edukacijskog rehabilitatora i odgojitelja, roditelje i dijete prate od početka do kraja programa. Dijete se prati timski, te se redovito evaluira postignuti napredak i planiraju daljnje aktivnosti. Uz to za dijete je osiguran sav potreban tiskani radno-didaktičko-edukativni materijal, didaktičke igračke tvrtke Linit, koja je dobitnik priznanja Zlatne kune za najbolji start up u 2017. godini, terapijske minijature i softveri koji prate program, a razvijeni su u suradnji s prof. dr. sc. Miroslavom Vrankićem.

Bitno je što ranije početi

Ovim putem roditelje žele potaknuti da se zajedno s djecom što prije uključe u program, od najranije dobi, pošto je djeci s intelektualnim teškoćama potrebno znatno više vremena za svladavanje vještina i znanja u odnosu na djecu urednog razvoja.

Jer, dobra priprema i sustavno organiziran proces učenja temelj su uspješne inkluzije u osnovnu školu i jedina mogućnost da djeca ostvare svoj puni potencijal.

- Program traje pet godina i podijeljen je na četiri stupnja rane edukacije i dva stupnja predškolskog programa. Prva četiri stupnja temelje se na iskustvenoj igri, i kroz njih se roditelje upoznaje s metodama ranog učenja, te kako se provodi iskustvena igra uključivanjem što više osjetila. Kontinuirano se radi na ubrzavanju pamćenja (Blic metoda), unapređenju razumijevanja, uspostavljanju pažnje i koncentracije, senzorici, organizaciji semantičke mreže i postavljanju temelja za logičko zaključivanje - kaže nam odgojiteljica Iva Garić

Osobita se pažnja, nastavlja, posvećuje jezično-govornom razvoju kroz kontinuirano širenje vokabulara, vježbanje izgovora i problematičnih glasova, napretku govora od riječi do višesložne rečenice, povezivanju rečenica u cjeline. S djecom se odrađuje globalno i fonetsko čitanje, uče slova i brojevi, usvaja analiza i sinteza, igraju se društvene igre, uče pisati na računalu. Radi se na glasovnoj raščlambi i razvoju slušne i govorne, te vidne i prostorne percepcije - objašnjava nam logopedinja Tamara Galunić.

- Uvježbavanje fine motorike, unapređenje grafomotoričkih vještina, koordinacija pokreta oko ruka, pisanje, igranje društvenih igara također su važan segment programa - dodaje edukacijska rehabilitatorica i Numicon terapeutkinja Martina Jurilj.

Djeca kroz program rane edukacije ujedno dobivaju bogato enciklopedijsko znanje, uče zemljopis, igraju se s terapijskim minijaturama i razvijaju vještine potrebne za svakodnevni život. Iz matematike djeca usvajaju količinske vrijednosti broja, uče brojeve i brojiti, zbrajati i oduzimati do 20, rade po Numicon metodi, uče raspoznavati i raspolagati s novcem.

Zadnja dva stupnja, 5. i 6. stupanj se temelje na učenju kroz kreativno istraživačku igru, uz didaktičke igračke-drvene umetaljke/slagalice i terapijske minijature, sa svrhom postizanja zadovoljavajuće razine logičkog povezivanja i zaključivanja. Radi se na vještinama koje je potrebno dodatno podupirati i usavršavati, ovisno o djetetovom napretku na prethodnim stupnjevima programa. Ujedno se čitaju lektire i dječje knjige te se dijete potiče na slikovno-umjetničko izražavanje na njihov sadržaj što se naziva kreativni projekti i prepričavanje.

S djetetom se radi na razvoju svih navedenih vještina, ali se program individualizira djetetovim potrebama, interesima i napretku. Niti od jednog djeteta se ne odustaje i ako dijete ne napreduje kako je predviđeno, mijenjaju se metodike i načini podučavanja dok se ne nađe metoda koja odgovara djetetu.

Curica (2) sa Down sindromom postala model za dječju odjeću
Curica (2) sa Down sindromom  postala model za dječju odjeću

Dnevno se posvećuje oko sat vremena

- Dijete se tako dotiče većine tema koje se odrađuju od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Time djetetu stvaramo temelje i podlogu za uspješno formalno obrazovanje i sprečavamo nazadovanje koje se neminovno događa kod većine djece s intelektualnim teškoćama koja u prvi razred dolaze nespremna - objašnjava nam edukacijska rehabilitatorica Martina Jurilj.

Za uspješno provođenje programa potreban je kontinuiran rad. Dnevno je potrebno oko pola sata do sat vremena ovisno o stupnju. Za uključivanje u program izuzetno je važna motiviranost roditelja, jer program traje dugo, zahtjevan je i bez obostrane suradnje ne možemo postići maksimalne rezultate. Naš su cilj isključivo izvrsni rezultati, što smo uspjeli postići kod stotinjak djece koja su se do sad uključila u program i čiji roditelji marljivo i predano rade i razvijaju program s nama već nekoliko godina.

Društveno odgovorna kampanja - uključite se

S obzirom na to da je najveći problem roditeljima financiranje programa, ujedno smo pokrenuli i društveno odgovornu kampanju pod istim imenom kojom želimo privući tvrtke diljem Hrvatske koje svoje proizvode i usluge reklamiraju na društvenim mrežama i časopisima, da zakupe oglasni prostor putem naših kanala jer se 100 posto iznosa uloženog u tu svrhu dodjeljuje u svrhu financiranja djece koja čekaju da budu uključena u program "Snažan Start", objašnjava nam Martina Vuković i dodaje da ne traže od tvrtki donaciju, ni da im nešto poklone, čak ni da potroše ništa više od planiranog, već da razmotre ponudu i ako je to ono što može pomoći njihovom poslovanju, podrže, jer tako mogu promijeniti život barem jednom djetetu i jednoj obitelji.

Ako ste roditelj koji ima dijete s intelektualnim teškoćama, imate tvrtku i željeli bi nam pomoći ili ako ne spadate niti u jednu od kategorija, ali želite nam se pridružiti u borbi za bolju i sigurniju budućnost naše djece - možete se javite na mail larisa.snazanstart@gmail.com ili martina.hureka@gmail.com. 

Ivan s Down sindromom krenuo u srednju za pomoćnog cvjećara
Ivan s Down sindromom krenuo u srednju za pomoćnog cvjećara
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'