Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

'Psihička izdržljivost je ključna da izdržim 24 sata pod morem'

'Psihička izdržljivost je ključna da izdržim 24 sata pod morem'
1

U more će se Curavić spustiti oko 18 sati, a najgore vrijeme će biti noć jer će pasti i temperatura mora, pa će trebati održati temperaturu tijela da ne padne ispod 35°C

VIDEO

Ronioc Kristijan Curavić na primoštenskom poluotoku 11. kolovoza izvest će još jedan ekstreman pothvat! Ovoga puta provest će 24 sata u moru na dubini pet do šest metara. Iako je itekako važna fizička sprema i dobra kondicija, ključna će biti psihička izdržljivost.

- Fizički sam spreman, ali kako ovo radim po prvi puta najvažnija je psihička izdržljivost. Nisam ni sam siguran što mogu očekivati, ali sam svjestan da je ovo jako opasno. Najveći problem ipak će biti prebroditi psihičke krize - kaže Curavić.

U more će se Curavić spustiti u predvečer oko 18 sati, a najgore vrijeme za njega definitivno će biti noć u kojoj će pasti i temperatura mora pa će trebati održati temperaturu tijela.

- Temperatura mora će biti oko 22 do 24 stupnja, a meni će biti najvažnije da temperaturu tijela zadržim iznad 35 stupnjeva. Ja ću pokušati odspavati dva sata, a za to vrijeme liječnici i ljudi na površini će morati paziti da mi temperatura ne dođe ispod 35 stupnjeva - rekao je Curavić.

Da temperatura tijela ne padne ispod 36 stupnjeva brinut će se dva liječnika (od kojih će jedan biti ronilački) i preko sonde će je cijelo vrijeme kontrolirati. Temperatura je upravo ono što najviše i zabrinjava Curavića.

Potrebno 30 do 40 posto više snage

Kretanje u vodi puno je teže i zahtijeva dodatnu snagu, što će još više iscrpiti Kristijana.

- Temperatura tijela je oko 36 stupnjeva, ali ja se u vodi ne smijem previše kretati, ali ni stajati. Kretanje u vodi zahtijeva dodatnih 30 do 40 posto više snage i energije, što automatski znači i veću potrošnju kisika. To je idealno za one koji žele smršaviti - uz smijeh je rekao popularni Kike.

Curavić će uroniti u nepropusnom odijelu koje će na sebi imati nekoliko slojeva te mu tako omogućiti održavanje temperature.

- Na sebi ću imati kombinezon od nekoliko slojeva, a u njemu će biti i vuna koja će omogućiti zadržavanje temperature. U odijelu će biti i plin argon, koji puno bolje omogućuje zadržavanje tjelesne temperature - rekao je Curavić.

Na licu će Kristijan imati "fullface" masku, i putem nje će komunicirati s kopnom te suhe rukavice da zaštiti ruke, kojima voda prvo našteti.

24 sata pod morem pravi je psihički, ali i fizički napor, pa će liječnici preko sonde cijelo vrijeme mjeriti temperaturu i otkucaje srca.

- Liječnici moraju sve znati, oni cijelo vrijeme moraju slušati kako ja dišem, a to se posebno odnosi na vrijeme dok ću spavati. Očekuje nas i vizualno i audio komuniciranje - objasnio je Kristijan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti