Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Za muškarce vjernost ženi ima svoje evolucijske dobrobiti

Za muškarce vjernost ženi ima svoje evolucijske dobrobiti
1

Analiza monogamnih sisavaca dokazuju dva osnovna korijena monogamije: Zaštita potomaka, kao i osiguravanje da njihovo mjesto ne zauzme neki drugi mužjak

VIDEO

Nevjerne muškarce često se opravdava vjerovanjem da njima evolucija nameće poriv za seksom sa što većim brojem žena, no dvije nove studije opovrgavaju tu ideju, piše Reuters. Prema njima, muškarac koji je monogaman time povećava šanse za dobivanje više potomaka koji žive dovoljno dugo da će i sami imati djecu, što je ključan faktor u utvrđivanju može li određeno ponašanje preživjeti okrutni proces prirodne selekcije.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, zaštita života potomaka najvažnija je korist monogamije za ljude. Studija je analizirala ponašanje 230 različitih vrsta primata te zaključila da je dobrobit djece najvažniji razlog postojanja muške monogamije, koji bi u suprotnom mogli imati više potomaka da spolno opće s većim brojem žena.

Ipak, svoj toj djeci čiji bi očevi mogli biti, fizički ne mogu posvetiti dovoljno vremena, sigurnosti i zaštite, pa samim time niti osigurati opstanak. To potvrđuju i moderna saznanja prema kojima djeca koja odrastu u kućanstvu samo s majkom imaju veći rizik od smrti u djetinjstvu.

- Ovo je prvi put da su teorije o evoluciji sustavno ispitane, a uvjerljivo dokazuju da je zaštita djece osnovni pokretač monogamije - rekao je voditelj studije, antropolog Christopher Opie sa Sveučilišta u Londonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On i njegovi suradnici su uvjereni kako su razotkrili korijene monogamije kao pojave u društvu. Oko devet posto sisavaca na ovom planetu su monogamni, a znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge vjeruju da je kod drugih monogamnih vrsta poput vukova i dabrova čuvanje potomaka imalo malu ulogu u zaštiti potomaka.

Umjesto toga, takvo ponašanje je nastalo nakon širenja ženki na većim područjima koje su imale nultu toleranciju za druge ženke koje ulaze na njihov teritorij. To je mužjacima ostavilo malo izbora te su se pridržavali svoje partnerice, jer bi svojim odlaskom na njihovo mjesto lako mogao doći drugi mužjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi