Obavijesti

Lifestyle

Komentari 119

'Prodajem zrak s Lošinja u limenci': Dobro je za pluća, a pomaže i kod korona virusa

'Prodajem zrak s Lošinja u limenci': Dobro je za pluća, a pomaže i kod korona virusa

Zrak na ovom otoku, potvrdila su istraživanja, u prvoj je kategoriji kakvoće, a posebnim ga čine morska sol te minerali iz mora, kao i raspršene kapljice eteričnih ulja mediteranskog bilja

VIDEO

Sve više zemalja muči se sa zagađenim zrakom, a prizori s ulica, lica prekrivena maskama, što zbog korone što zbog onečišćenog zraka, zaista uznemiruju. Nasreću, Hrvatska je zemlja u kojoj imamo privilegij udisati iznimno čist zrak, a posebice na Malom Lošinju.

POGLEDAJTE VIDEO: Maturant Filip uzgaja kikiriki

Pokretanje videa...

Kikiriki 01:28

Zrak na ovom otoku, potvrdila su istraživanja, u prvoj je kategoriji kakvoće, a posebnim ga čine morska sol te ostali minerali iz Jadranskog mora, kao i raspršene kapljice eteričnih ulja ljekovitog mediteranskog bilja.

- Upravo taj prirodni ljekoviti aerosol na bezbroj načina pozitivno djeluje na cijeli dišni sustav - smatra Ivan Volarić, koji je ljekoviti lošinjski zrak odlučio upakirati u prikladne bočice te ponuditi svima koji, nažalost, moraju udisati nekvalitetan zrak. Neće to riješiti njihove probleme, dodaje, ali im može barem nakratko olakšati muke, uvjeren je Lošinjanin.

Svoju ideju počeo je realizirati 2016. godine, otvorivši obrt Air Rio, u kojem je korak po korak punio bočice lošinjskim zrakom. Prvotna namjera bila je fokusirati se na inozemno tržište Kine i Indije, zemalja koje prednjače po broju smrti vezanih uz zagađeni zrak, tj. gdje proizvod neće biti samo suvenir nego nešto što će ljudima olakšati disanje u svakodnevnom životu.

- Primarni smisao našega komprimiranog zraka nije isključivo pomoć ljudima u područjima onečišćenog zraka, no percepcija i prihvaćanje ovog proizvoda u takvim područjima bitno su drukčiji nego kod nas, gdje, nasreću, nemamo takvih problema. U Hrvatskoj je čist zrak relativno normalna stvar, tako da u biti nismo ni svjesni koliko smo sretni i koliko često tu činjenicu olako shvaćamo - objašnjava vlasnik tvrtke koja se prva u Europi bavi ovim poslom i koja izvozi na tisuće bočica pakiranog zraka, koji se može udisati i preko maske.

Naime, upućeni znaju da je Lošinj odavno poznat kao ljekovita oaza. Tome u prilog ide i slučaj dr. Conrada Clara, koji je, potaknut znanstvenim radom profesora Haračića, prije 130 godina došao na Lošinj tražeći mjesto za oporavak svoga sina. Unatoč mnogim povijesnim promjenama, koje su se u međuvremenu dogodile, ljekovita lošinjska klima ostala je konstanta. Rezultati mnogih istraživanja dokazuju poboljšanje općeg zdravlja pluća kod ljudi s oboljenjima dišnog sustava.

Tradicija duga 125 godina

- Lošinj je poznat po lječilišnom turizmu, a i po svojoj blagonaklonoj mikroklimi. Još 1892. godine otok je zakonom proglašen klimatskim lječilištem i mnogi su pripadnici carske kuće Habsburgovaca, poput cara Franje Josipa, carice Elizabete, nadvojvode, carskih dvorjana i aristokracije te imućnih pripadnika jačega građanskog sloja, dolazili boraviti na Lošinju. Dakle, više od 125 godina tradicije. I dan-danas mnogi dolaze na Lošinj upravo zbog respiratornih problema, pa se s pravom može smatrati lječilišnom oazom, što pogotovo osjete oni koji dolaze s kontinenta - ističe Volarić te dodaje da proces proizvodnje i pakiranja zraka nije jednostavan, kao što bi mnogi pomislili na prvu.

Riječ je o podosta složenom procesu, koji zahtijeva preciznost i konstantno praćenje kvalitete zraka na otoku. Tek kad su svi faktori zadovoljeni (od vlažnosti zraka, indeksa kvalitete, smjera vjetra, doba dana i lokacije), lošinjski zrak puni se specijalnim mobilnim kompresorima, koji, za razliku od klasičnih, zadovoljavaju stroge norme za čistoću zraka.

Kompresori nisu podmazani uljem i s njima se odlazi na nekoliko tajnih lokacija na otoku. Naime, razlika je, tvrdi Ivan, odlazi li se po zrak u 14 ili 19 sati.

Hercegovački pčelari: Pčelinji otrov ćemo prodavati u Europi, za kilu se dobije i 20.000 eura
Hercegovački pčelari: Pčelinji otrov ćemo prodavati u Europi, za kilu se dobije i 20.000 eura

Pazi se na svaki detalj. Prikupljeni zrak potom se prebacuje u male limenke, olaštene premazom za hranu. Poklopac je maska koja se podigne, prisloni na usta i nos te udiše. Uzorci se redovito šalju na analizu u Javni zavod Andrija Štampar, pojašnjava izumitelj te dodaje da su nalazi uvijek odlični. Pokazuju da je zrak savršeno čist i odličan za inhaliranje. No, osim Pure air proizvoda, koji su ustvari čisti komprimirani zrak s otoka Lošinja, koji služi za pročišćavanje dišnih puteva te ispiranje pluća i namijenjeni su svima koji žele uživati u blagodatima lošinjskog zraka te nemaju specifičnu klijentelu, navedena tvrtka nudi još jedna proizvod, koji dolazi do izričaja pogotovo u ovo vrijeme pandemije korona virusa.

Riječ je Oxygen proizvodima tj. rekreacijskom kisiku (s kisikom izrazito visoke čistoće od 99,5%) prvenstveno namijenjeni profesionalnim i rekreativnim sportašima kao dodatak, tj. pomoć pri fizičkim naporima kada tijelo ubrzano troši kisik pa im naš proizvod pomaže kod regeneracije te povećanja energije izdržljivosti.

Nagrade za inovacije

- Airbreath OXYGEN je proizvod dosta sličan našim komprimiranim zrakom s Lošinja, no prvenstveno se razlikuje u samom sastavu. Naime, dok se kod čistog zraka s otoka Lošinja radi o zraku koji u sebi sadrži 20,9% kisika, ovdje je riječ o gotovo potpuno čistom kisiku, odnosno kisiku s 99,5% čistoće. Ljude često zbuni razlika između zraka i kisika. Kisik proizvodim tako da iz velikih boca (cilindara) kisika u svojem postrojenju strojevima punim male bočice koje dolaze u tri veličine - ističe vlasnik dvaju patenata te dobitnik zlatnih odličja i priznanja na međunarodnom sajmu inovacija INOVA - Budi uzor 2019. Riječ o kisiku koji dolazi u relativno malom pakiranju te služi kao dopunski kisik odnosno dodatak te je korištenje bočica iznimno jednostavno te su lako prenosive i mobilne što je dodatni plus.

- U ovo doba pandemije unošenje dodatnih količina kisika je iznimno korisno što potvrđuje i struka. U vremenima prije pandemije korona virusa taj kisik dobro dođe profesionalnim i rekreativnim sportašima no u današnje vrijeme ima puno veću vrijednost. Oboljeli od COVID-a 19 najčešće imaju respiratorne tegobe, a korištenje ovakve bočice s kisikom može im dati mogućnost da si pomognu u lakšim i blažim oblicima bolesti. Također, oni bolesnici koji će zahtijevati najteži vid liječenja, a to je pomoć respiratora, mogu korištenjem ovako komprimiranog kisika u kućnim uvjetima kupiti dragocjeno vrijeme do dolaska hitne pomoći i do zbrinjavanja u bolnici odnosno respiratornom centru te potencijalno spasiti svoj život - smatra Volarić.

Maturant Filip (18): Kod mene kikiriki uspijeva kao u Meksiku
Maturant Filip (18): Kod mene kikiriki uspijeva kao u Meksiku

U prodaji su tri veličine limenki: mala, 2 litre - 45 kuna, srednja 5 litara - 70 kuna i najveća od 7 litara zraka iznosi 80 kuna, koja omogućava 120 inhalacija.

- Kad sam krenuo s poslom, imao sam ozbiljna ulaganja, no to se malo po malo počelo vraćati. Sretan sam i ponosan što sam stvorio posao od zraka i što se isti dobro razvija. Mislim da se danas tržištu mogu ponuditi svakakvi proizvodi pa tako i moj zrak s otoka Lošinja, koji ipak ima podlogu u ljekovitosti i lječilišnoj tradiciji. Dva proizvoda koja nudimo nisu samo suvenir iz naše zemlje, tj. djelić Hrvatske u limenci, koji se može udisati. Služi za olakšavanje disanja i regeneraciju tijela - zaključuje mladi Lošinjanin.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'