Obavijesti

Lifestyle

Komentari 57

Za stolom: Bik jede puricu, dok Djevica gušta u juhi i odojku

Za stolom: Bik jede puricu, dok Djevica gušta u juhi i odojku

Škorpioni vole crveno meso pa će teletina biti glavna delicija na njihovom stolu. Od ribljih jela priprema bakalar, a u morskim plodovima će uživati i oni koji su rođeni u znaku Lava...

Ovan

Kod njih je uvijek žurno i energično. U ovom znaku ima dobrih kuhara koji će jelima koje pripravljaju spojiti naizgled nespojivo. Vole jako začinjenu hranu. Blagdani za njih ne mogu proći bez svega pomalo, a njihova trpeza bit će sve samo ne tradicionalna. Ništa ne može proći bez kuhanog vina i drugih vrsta alkohola, osobito ako za stolom okuplja obitelj i prijatelje. Meso je neizostavno, no pripravljeno na način koji je njemu zanimljiv, u raznim umacima i s maštovitim prilozima. Važno je da nije dosadno i uobičajeno. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako ispeći savršenu puricu za blagdane

Pokretanje videa...

Recept za puricu 01:00

Bik

Bikovi su najveći gurmani Zodijaka, nerijetko su izvrsni kuhari. Hladnjak mu je uvijek pun hrane i pića, osobito u vrijeme blagdana. To je za njega simbol obilja. Spravljanje blagdanskih jela za njega je pravi užitak, osobito ako kuha za ljude koje voli. Drži se tradicije, pa će purica s mlincima biti neizostavni dio njegovog blagdanskog menija, dok će Novu godinu dočekati s velikim loncem sarme u kojoj se ‘skriva’ puno suhog mesa. Od pića najviše voli vino i pivo, a kad su u pitanju deserti, više voli male zalogaje, odnosno sitne kolače i kekse. 

Blizanci

Nestrpljivi i znatiželjni Blizanci najradije se za blagdanski objed najavljuju kod svojih ili roditelja bračnog partnera. Nije osobito zainteresiran za dugi boravak u kuhinji, pa ako baš mora kuhati koristit će one blagdanske recepte oko kojih nema puno posla.

Ubacit će komad mesa u pećnicu, dodati krumpire, zadužiti ukućane da aranžiraju stol i to je bi bilo to. Kuha uglavnom uz dobru glazbu ili dok priča na telefon. Kolače će kupiti, naručiti iz pouzdanih izvora i za Blizance blagdani mogu započeti. 

Rak

Veliki poklonici obiteljskih okupljanja, učinit će sve kako bi tijekom blagdana usrećili svoje najbliže, a to često rade upravo putem hrane. Kuhajući omiljena jela onima koje voli, Rak zapravo izražava ljubav. Danima prije Božića njegov dom će mirisati na kolače i to uglavnom na čokoladne, napeći će ih puno, što više, on sretniji. Bakalar ili neka druga riba bit će na meniju na Badnjak, dok će Božić i Novu godinu dočekati uz obilje mesnih jela, raznih salata i uglavnom tradicionalnim prilozima.

Lav

Kod njega je važno da bude mnogo i raskošno. Stoga će se pobrinuti da njegov dom zaista odiše blagdanskom atmosferom u svakom pogledu. Umjesto purice, pripravit će patku i to na neki malo posebniji recept. Na njegovom stolu naći će se i predjela, od raznih pašteta i namaza.

Na Badnjak su obavezni riblji specijaliteti. Od kolača se drži orahnjače, makovnjače i svih onih kolača koji imaju duži vijek trajanja. Šampanjac je obavezan i bez njega se ne dočekuje Nova godina.

Vagi kupite dobro vino, a Biku jestive delicije ili ručni sat...
Vagi kupite dobro vino, a Biku jestive delicije ili ručni sat...

Djevica

I njezin je blagdanski stol prepun raznoraznih delicija. Mora svega biti dovoljno i sve posloženo nekim redom. Juha je neizostavna, za Badnjak riblja, a za Božić govedska. Uglavnom posebnu pažnju pridaje mesu koje obavezno stavlja u pac prije pečenja. Odojak ili janjetina su za Djevicu neizbježni, kao i sarma ili neki gulaš za Novu godinu. Blagostanje i obilje, riječi su koje opisuju njezine blagdane. Proslavlja ih uz odabrani krug ljudi i istinski uživa kada ukućani hvale njezina jela. 

Vaga

Kod Vage sve treba biti u savršenoj ravnoteži i skladu. Stoga ćete, kad sjednete za njezin pomno uređen blagdanski stol, prvo posegnuti za mobitelom i fotografirati tu raskoš. Nema čega nema, od predjela, salata, mesa, ribljih specijaliteta… Ona spretno kombinira tradicionalnu kuhinju s nešto avangardnijim kulinarskim receptima. Stoga njezina blagdanska purica neće biti obična, uz nju ide neki neobičan umak ili prilog koji će razveseliti vaše nepce. U pripravljanju kolača je ekspert jer ih i sama voli jesti. 

Škorpion

Oni su veliki štovatelji hrane, stoga u vrijeme blagdana posebnu pažnju posvjećuju upravo tome. Vole crveno meso, stoga će teletina ili odojak biti neizostavni na njegovom blagdanskom stolu.

Vole i riblje specijalitete, pa će Badnjak ‘začiniti’ ukusno pripremljenim bakalarom ili brodetom. Fritule i suhi kolači poput kuglofa su nešto čime će razveseliti svoje najmilije. Od Badnjaka do prvog dana Nove godine hrana je nešto s čim će se najviše baviti, a potom će ozbiljno početi razmišljati o detoxu i dijetu. 

Strijelac

Najveći istraživač Zodijaka pokušat će u svoj blagdanski meni uvrstiti i neka božićna jela svjetskih kuhinja. Nije poklonik uobičajenog i uvriježenog. Umak od brusnice uz puricu, nadjev koji ide uz tu vrstu mesa te kolač za koji nikad prije niste čuli, izgledno je da će se naći na njegovom stolu. I on će pokušati što više pojednostaviti pripravljanje hrane jer ne voli dugo vremena provoditi na jednom mjestu, pa makar to bila i kuhinja u vrijeme blagdana. Slijedom toga, spravljanje slatkih delicija bit će nešto što će rado prepustiti drugima.

Što bi svaki znak trebao raditi kad je zatvoren u kući? Ovan pjevati, Vaga šiti, a Rak plesti
Što bi svaki znak trebao raditi kad je zatvoren u kući? Ovan pjevati, Vaga šiti, a Rak plesti

Jarac

Pripadnik ovog znaka svake godine za Blagdan ima isti meni koji baš i ne spravlja tijekom godine. Na njegovoj blagdanskoj trpezi naći će se francuska salata, ukusno pečena teletina ili odojak, prilozi raznih vrsta. Bez juhe za njega nema svečanog ručka, a potrudit će se i ispeći domaći kruh. Jarac voli tradiciju, ali u ničemu ne pretjeruje. Važno je da svega ima dovoljno i da je ukusno. Alkohola u njegovo kući ima tek toliko da se održi zdravica. Fine kiflice i suhi kolačići sasvim su dovoljni da bi zadovoljili njegovu potrebu za slatkim.

Vodenjak

Vrijeme blagdana za njega je i vrijeme u kojem slavi zajedništvo i povezanost s bližnjima. I upravo je blagdanska trpeza mjesto na kojem se taj ritual odvija, stoga je važno da hrana bude ukusna i da je ima u izobilju.

On je više poklonik one - svega pomalo. Stoga će na njegovom stolu biti puno raznih predjela, namaza, sira, pršuta, punjenih jaja i sl. Najsretniji je kad može ugosititi prijatelje, pa će i za njih pripraviti neka jela, kao što su pašticada s njokima ili mlada janjetina s krumpirom.

Ribe

Za pripadnika ovog znaka jako je važno da za blagdane nabaviti dovoljno pića, te da uspije ispeći dovoljno kolača koje će poslije dijeliti članovima obitelji i prijateljima. Nije osobito mesni tip, ali će ispoštovati potrebu za tradicionalnom božićnom pečenkom čiji recepet je naslijedila od bake. Više pažnje posvetit će Badnjaku i pripravljanju ribljih specijaliteta. Ako je vješta u tome, neće propustiti napraviti niti pincu ili ispeći domaći kruh čiji miris je za nju opojan i vraća ju u djetinjstvo. 

POGLEDAJTE TREĆU EPIZODU PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA ‘PILAJ PO SVOM’:

Ovan, Lav i Strijelac najbolji su u intuitivnoj vrsti inteligencije, a Bik i Djevica u praktičnoj
Ovan, Lav i Strijelac najbolji su u intuitivnoj vrsti inteligencije, a Bik i Djevica u praktičnoj


 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 57
ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?
PROLJETNE FEŠTE

ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?

Nekada su se krizmanici veselili ručnom satu ili komadu nakita koje je poklanjao kum/a. Danas se na krizmu ide kao na svadbu, a većina ljudi daje novac