Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Za svaku stranu svijeta u stanu postoji savršena vrsta orhideja

Provjerite listove orhideja - listovi ne smiju biti oštećeni, žuti na vrhovima, isušeni, moraju se sjajiti i biti napeti. Ako možete, provjerite korijenje - ono nikako ne bi smjelo viriti iz posude

Foto: Dreamstime
7 komentara

U prirodi postoji čak 25.000 različitih orhideja, a svaka od njih ima posebne zahtjeve. No mnoge od njih možete uzgojiti sami. Ipak, treba posvetiti nešto više pažnje nego “običnom” sobnom bilju. Najvažnije je pripaziti da dobivaju dovoljno svjetla, a mjesto za orhideju odredite prije kupnje - nemojte najprije nabaviti orhideju, a onda razmišljati kamo s njom. Svaka vrsta orhideje ima mjesto koje joj najviše odgovara, a detalje možete saznati od uzgajivača.

POGLEDAJTE VIDEO:

Raspitajte i o zahtjevima pojedine vrste - neke je teško uzgajati bez većih investicija, a druge uopće nisu zahtjevne. Provjerite listove orhideja - listovi ne smiju biti oštećeni, žuti na vrhovima, isušeni, moraju se sjajiti i biti napeti. Ako možete, provjerite korijenje - ono ne bi smjelo viriti iz posude, a trebalo bi biti svježe i zeleno, nikako trulo. Prednost dajte biljkama koje imaju više cvjetnih stapki kako biste dulje uživali u cvjetanju i provjerite ima li na njoj kakvih nametnika.

Marijan Sušenj/Pixsell | Autor: Marijan Sušenj/Pixsell Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Važno je paziti da nema propuha, a što je u kući viša temperatura, to i sadržaj vlage u zraku treba biti veći. Orhidejama se pore otvaraju na toplini pa se mogu isušiti ako je zrak suh. No ako je orhideja koju ste kupili ili dobili u punom cvatu sad izgubila cvjetove, ne zabrinjavajte se - uz pravilnu njegu te orhideje mogu za nekoliko mjeseci ponovno procvjetati.

Idealno mjesto za različite vrste orhideja
Sjeverni prozor - Angraceum, Anguloa clowesii, Odontoglossum, Paphiopedilum i Stanhopea
Južni ili zapadni prozor - Cattleya, Laelia, Oncidium i Zygopetalum
Istočni prozor - Phalaenopsis

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message