Lifestyle

Komentari 0

Za sve čitatelje 24sata na dar peludni kalendar i knjižica

Za sve čitatelje 24sata na dar peludni kalendar i knjižica

U SRIJEDU I ČETVRTAK Saznajte uz koje namirnice možete ojačati imunitet i zaštiti tijelo od alergija. Čitajte savjete stručnjaka za peludne alergije i vježbe koje ublažavaju simptome.

Svim čitateljima 24sata u srijedu, 26. veljače poklanjamo kontitentalni i mediteranski peludni kalendar  i u četvrtak, 27. veljače knjižicu ‘Ojačajte imunitet i pobijedite alergije’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tipični simptomi alergije su začepljenost nosa, svrbež, crvenilo, suzenje očiju te nadraženost i svrbež sluznice usta i grla, uz učestalo kihanje, iscrpljenost i kronični umor. Uzročnici alergija mogu biti brojni. Inhalacijski alergeni u koje spada i pelud, jedan od najjačih prirodnih alergena, najčešće uzrokuju simptome na dišnom sustavu i bolesti kao što su alergijski rinitis i astma. Simptomi alergije na pelud traju dulje od prehlade i smiruju se uz pomoć lijekova. Preporuča se češće pranje ruku, uređivanje okućnice i travnjaka te uzimanje redovite terapije propisane od liječnika. Saznajte i kolika je koncentracija peludnih zrnaca u određenom mjesecu.

Trenutne probleme izazivaju pelud lijehe, johe i čempresa, a pred kraj veljače i početkom ožujka započinje polinizacija breze, koja je sama po sebi veliki alergen i smeta većini ljudi. Zbog toga je vrijeme da se krene s uzimanjem terapije kako bi se zaštitio organizam.

U četvrtak, 27. veljače na dar svim čitateljima uz 24 sata u knjižici 'Ojačajte imunitet i pobijedite alergije' saznajte koji su simptomi alergija i kako se što bolje štititi, na koji način se testirati na alergija i koje namirnice konzumirati kada vam oslabi imunitet. Informirajte se i o vježbama zbog kojih se možete lakše nositi s alergijama.

Imunološki sustav onemogućuje ulazak potencijalno opasnih bakterija, virusa i različitih mikroorganizama u organizam. No ako je imunitet preslab ne može se boriti s uzročnicima bolesti, a ako je preaktivan može napasti sam sebe. U tom slučaju dolazi do alergija i autoimunih bolesti. Jedan od prvih simptoma je kronični dugotrajni umor, zatim učestale bakterijske ili virusne infekcije poput upale grla, uha, pluća i slično. Stručnjaci savjetuju da pratite peludni kalendar i alergijski semafor koji pruža dnevno izvještavanje o koncentraciji peludnih zrnaca u zraku na određenom području.

- Preduvjet za jačanje imuniteta je raznovrsna prehrana. Upravo zato jer se dijelovi imuniteta obnavljaju kroz kvalitetne sastojke iz hrane - kaže Goran Smirčić, nutricionist i fitoaromaterapeut iz Rijeke. Najbolje je birati hranu koja je rasla u skladu s prirodom, sezonska, koja je rasla na pravom Suncu i zemlji.

Uz to, liječnica i fitoaromaterapeut Ksenija Krajina Pokupec savjetuje što pomaže u borbi sa slabim imunitetom i kako ga možemo ojačati s dodacima prehrani. Za zdravi imunitet važna je ravnoteža svih nutrijenata, a vitamin C je jedan od najvažnijih saveznika imuniteta pa ga je i dobro uvrstiti u prehranu. Saznajte kako sami napraviti ljekoviti tinkturu i informirajte se o hrani i biljkama koje mogu lako pogoršati simptome alergije.

Hrana i vitamini koji se nalaze u određenim namirnicama jaki su saveznik protiv slabog imuniteta i alergija. Važni vitamini su B kompleks, D, A i E. Iako su voće i povrće važni za jačanje imuniteta, ipak treba biti oprezan jer je kod alergija moguća križna reakcija. Primjerice pelud stabala koja cvata u proljeću mogu međudjelovati s voćem i povrćem koje cvate u isto vrijeme. U knjižici doznajte koje namirnice vam smetaju i koje trebate izbjegavati ako ste alergični na brezu, ambroziju ili travu, a koje vam namirnice mogu pomoći.

Večina stručnjaka ističe kako vježbanje i tjelesna aktivnost mogu pomoći da se lakše nosimo s alergijama jer potiču cirkulaciju i čišćenje organizma od alergena. Vježbati treba u zatvorenom prostoru kako ne biste bili direktno izloženi peludu. 

Saznajte koji su najbolji prirodni pomagači u borbi protiv alergija i koliki je rizik kod djece ako su roditelji alergični, kako i koji simptomi djeluju na imunitet, koliko traju, kako se pravilno zaštiti, koji su najopasniji alergeni i koji su alarmantni znakovi.