Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Zaboravite Galápagos i Island: U 2020. posjetite ova mjesta!

Zaboravite Galápagos i Island: U 2020. posjetite ova mjesta!
1

Ako tražite mir i želite izbjeći velike gužve, najveća svjetska avanturistička tvrtka Intrepid Travel je napravila popis 10 manje poznatih, ali jako vrijednih destinacija koje bi trebali posjetiti u 2020. godini

VIDEO

Sjeverni Sudan i Haida Gwaii dvije su destinacije koje su se našle na popisu 'Not Hot' liste Intrepid Travel tvrtke za 2020. godinu. To je lista za putnike koji žele skrenuti sa staze i izbjeći gomilu turista. 

Intrepid Travel, najveća svjetska avanturistička tvrtka za male grupe, specijalizirala se za odgovoran turizam i nudi preko 1500 putovanja u 120 zemalja na svih sedam kontinenata.

Izvršni direktor tvrtke James Thornton napomenuo je da je povećana klimatska svijest posljednjih godina dovela do toga da putnici postaju svjesniji svog utjecaja na odredišta koja posjećuju.

- Turisti žele poštovati zajednice koje posjećuju i lokalne ljude koje susreću, poštujući njihove kulture, gospodarstvo i okoliš - rekao je Thornton. 'Not Hot' lista želi promovirati manje poznate destinacije koje su jednako vrijedne za posjetiti kao i one poznate.

Ovo su 10 manje poznatih destinacija koje Intrepid Travel preporučuje za 2020. godinu.

1. Moldavija

Broj noćenja tijekom cijele godine: 160.000

Najmanje posjećena zemlja u Europi koja u godinu dana primi otprilike isti broj posjetitelja kao i Hrvatska u samo jedan dan.

Što vidjeti: Obavezna je šetnja najvećim svjetskim vinskim podrumom u vinariji Milestii Mici. Posjetite Pridnjestrovlje, odvojnu državu koja podupire sovjetske vrijednosti, razgledajte Orheiul Vechi, samostan iz 14. stoljeća koji je ugrađen u liticu i na popisu je UNESCO-ve svjetske baštine.

2. Dakhla, Maroko

Broj noćenja tijekom cijele godine: 100.000

Izolirana pustinjska zajednica na rubu Sahare koja je uglavnom bila nepristupačna do prije nekoliko godina, prema Intrepidu.

Što vidjeti: Posjetite White Sand Dune, probajte svježe ulovljenu morsku hranu iz uvale Bahia de Dakhla; pridružite se kitesurferima na plaži Portorico, svakako posjetite pustinju Imlili.

3. Gambija

Broj noćenja tijekom cijele godine: 552.000

Najmanja zemlja kopnene Afrike s raznolikim okolišom koji obuhvaća močvarna područja, pustinju i obalu

Što vidjeti: Posjetiti kamene krugove Wassu, UNESCO-ovu svjetsku baštinu poznatu kao 'Stonehenge zapadne Afrike', riječni safari oko Babonskih otoka, razgledajte francusku kolonijalnu arhitekturu šetnjom kroz Janjanbureh, doživite zapadnoafričku surf kulturu.

4. Grenland

Broj noćenja tijekom cijele godine: 200.000

Nalazi se iznad Arktičkog kruga, ima manje od 60 000 stalnih stanovnika i zaista je 'divlji'. Nakon što je predsjednik Trump rekao da želi kupiti zemlju povećao se broj turista. 

Zbog čega baš svi to radimo - kucamo u drvo 3 put zaredom?
Zbog čega baš svi to radimo - kucamo u drvo 3 put zaredom?

Što vidjeti i učiniti: Probajte 'kaffemik' specifičnu grenlandska kava napravljena od kave, šećera i tri vrste šlaga, posjetite Fjord IIulissat, šarene kućice butige u glavnom gradu Nuuk, krstarite slikovitim ribarskim selom Oqaatsut.

5. Haida Gwaii, Britanska Kolumbija

Haida Gwaii, do 2010. Otočje kraljice Charlotte je skupina otoka na sjeverozapadu Sjeverne Amerike. Prastanovnici otoka su Haida Indijanci, pleme poznato po gradnji velikih drvenih kuća i totemskih stupova-

Što vidjeti: Obilazak starih totemskih stupova na otoku Louise, istražite zaštićene prašume, močvare i plaže u provincijskom parku Naikoon na otoku Graham, putujte između nenaseljenih otoka na brodu Zodijak, pazeći za kitove i orke.

6. Sjeveroistočna Kambodža

Broj noćenja tijekom cijele godine (Kambodža): 6.201.000

Sjeveroistočna Kambodža je 'nedotaknuti kutak zemlje', tvrdi Intrepid, i sjajna alternativa jako posjećenom Siem Reapu.

Rješenje koje pomaže da stres s posla ne donosite ukućanima
Rješenje koje pomaže da stres s posla ne donosite ukućanima

Što vidjeti: Rezervirajte se za nevjerojatno iskustvo s projektom Elephant Valley Project i vidite slonove u njihovom prirodnom staništu, posjetite Preah Vihear, hram dug pola kilometra koji potiče iz 11. stoljeća, istražite netaknute šume, jezera i slapove u provincijama Mondulkiri i Ratanakiri.

7. Sulawesi, Indonezija

Broj noćenja tijekom cijele godine (Indonezija): 15.810.000

Indonezija je najveći svjetski arhipelag s preko 17.500 otoka, a Sulawesi je manje poznata alternativa Baliju.

Što vidjeti: bambus šume i bujne doline, krstarenje pokraj rižinih polja u tradicionalnom drvenom brodu u blizini sela Ramang Ramang; doživite jedan dan u životu ribara u selu Puntondo

8. Tadžikistan

Broj noćenja tijekom cijele godine: 1.035.000

Uzebekistan je najbrže rastuća destinacija Intrepid Travel-a u 2019. godini, a Intrepid predviđa da će Tadžikistan biti sljedeća.

'Istanbul na fotografijama': Pamuk o Istanbulu i sjećanju
'Istanbul na fotografijama': Pamuk o Istanbulu i sjećanju

Što vidjeti: Uživajte u pikniku na obali jezera Yashikul u sjeni planine Pamir, upoznajte mještane kroz Tadžikistansku mrežu domova, upijte planinski krajolik uz Pamirsku magistralu, posjetite 3.000 godina staru tvrđavu Hisor izvan Dušanbea, glavnog grada Tadžikistana.

9. Sjeverni Sudan

Broj noćenja tijekom cijele godine (Sudan): 836.000

Što vidjeti: Posjetite Merojske piramide, više od 200 piramida koje su izgradili Nubijski kraljevi za vrijeme Kraljevstva Kush, vrh vulkana Hos El Dalan, upoznajte Bisharinove nomade uz pomoć lokalnog vodiča. 

10. Nikaragva

Broj noćenja tijekom cijele godine: 1.412.000

Što vidjeti: istražite blještave vulkane, prašume, plaže i drevne rezbarije stijena na otoku Ometepe,otkrijte šarenu arhitekturu u Granadi i Leonu, surfajte i pogledajte morske kornjače u San Juan del Sur, prenosi Business Insider.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25

 

 

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala