Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Zabrinuta majka: Je li moguće da moj sin zlostavlja vršnjake?

Zabrinuta majka: Je li moguće da moj sin zlostavlja vršnjake?

Izgradnja empatije kod djeteta je kompleksan proces u koji dijete treba uključiti u najranijoj dobi, a empatija mu se 'usađuje' s ciljem da se dijete poistovjeti sa svojim, a onda i s tuđim osjećajima

VIDEO

Prema australskim statistikama, kako piše Daily Mail, svako treće dijete između četiri i devet godina u toj zemlji svakodnevno trpi vršnjačko nasilje ili bullying (međunarodno priznat termin koji označava različite oblike nasilja koje djeca vrše prema drugoj djeci).

Nedavno je o tom problemu na svom blogu pisao stručnjak za probleme roditeljstva i otac šestero djece, psiholog dr. Justin Coulson, a temu bullyinga je pokrenuo nakon što mu se javila jedna zabrinuta majka s pitanjem 'Je li moguće da moj sin namjerno drugima nanosi bol'. 

- Kad nam se djeca počnu drugačije ponašati, većina nas pokuša to 'srezati u korijenu'. No time zapravo ne rješavamo uzrok problematičnog ponašanja pa bi se isto kasnije u životu lako moglo ponoviti - napisao je dr. Justin Coulson na svom blogu. A da pomogne majci koja mu se obratila, obrazložio je svoju 'Strategiju u 5 koraka' kojoj je cilj razvijati djetetovu empatiju. To je po njemu najjednostavniji, ali vrlo učinkovit način da se djetetu pomogne promijeniti se nabolje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Distanca među partnerima je ključna za dobar seks u braku
Distanca među partnerima je ključna za dobar seks u braku

Prvi korak – smireno pričajte s djetetom o vršnjačkom nasilju

- Najbolji način da odučimo dijete od toga da maltretira druge je da ga naučimo što je empatija - objasnio je dr. Coulson. To je, kaže, razvijanje emocionalne inteligencije, prvi korak u tome da dijete shvati kako njegovi postupci utječu na druge. 

- Djeca moraju jasno shvaćati kako se osjećaju u kojem trenutku i razvijati sposobnost da svojim emocijama i upravljaju. Tek onda mogu shvatiti kako se drugi osjećaju i pronaći pravi model ponašanja prema drugima - istaknuo je dr. Coulson i dodao da je ključno s djetetom pričati o bullyingu 'nježno i staloženo', jer će se samo tako osjećati kao da ga stvarno razumijete, bez obzira je li žrtva ili nasilnik. 

Drugi korak – Pohvalite dijete kad god zasluži

Kada je roditelj suočen s tim da mu dijete maltretira vršnjake, često će pretjerano reagirati. Zato treba na trenutak zastati i dobro razmisliti kako će što bolje shvatiti svoje dijete. 

- Često postoji čitav niz (opravdanih) razloga zašto dijete mijenja ponašanje na gore. Iako roditelji nikako ne smiju imati opravdanja za svoje dijete u ovoj situaciji, dobro je da znaju što mu se zapravo događa i koji su razlozi zašto se odlučilo istaknuti na taj način – kaže dr. Coulson. 

A ako dijete ponudi smisleno objašnjenje za svoje postupke, savjetuje, pohvalite ga jer je svjestan što mu se događa i jer se vjerojatno želio mijenjati.

Udarcima u maternici bebe se upoznaju sa vlastitim tijelom
Udarcima u maternici bebe se upoznaju sa vlastitim tijelom

- Nije svaki slučaj isti niti svako dijete koje napravi pogrešku ima tendenciju druge maltretirati. Može se dogoditi da prema nekom ružno reagira jer se, na primjer, htjelo samo poigrati s prijateljem, a treća im je osoba zasmetala - objasnio je psiholog i dodao da 'mi možemo shvatiti kako djeca gledaju na stvari, te da ih moramo stalno pozitivno usmjeravati'. 

Treći korak – Fokus i razgovor usmjerite na osjećaje žrtve

Cilj ovog koraka je pomoći 'djeci zlostavljačima' da usvoje osjećaj empatije i dati im priliku da shvate kako ono što rade drugima uzrokuje bol.  

- Ovaj korak pomaže djetetu da osjeti ono što osjećaju drugi, a cilj nam je 'istrenirati djetetovo srce' - rekao je dr. Coulson i objasnio:

- Empatija je središnji dio emocionalne inteligencije. A ako se dobro nauči u ranijem djetinjstvu, vrlo vjerojatno će spriječiti da dijete ikada drugima nanosi bol, fizičku ili emotivnu. 

Četvrti korak – Pomozite djetetu da pogleda situaciju iz perspektive žrtve 

- Izgradnja empatije kod djeteta je kompleksan proces u koji dijete treba uključiti u najranijoj dobi, a empatija mu se 'usađuje' s ciljem da se dijete poistovjeti sa svojim, a onda i s tuđim osjećajima - objasnio je dr. Coulson i dodao da 'emocionalnu inteligenciju i empatiju djeca najbolje razvijaju kad se uspiju staviti u ulogu žrtve'. 

Spasila joj život: Kujica dvaput 'dijagnosticirala' tumor jajnika
Spasila joj život: Kujica dvaput 'dijagnosticirala' tumor jajnika

Peti korak – Pomozite djetetu da smisli kako će se iskupiti za svoje ponašanje

Važan dio procesa u kojem pomažete djetetu da se promijeni uključuje i objašnjavanje kako drugima reći 'Oprosti' te kako popraviti odnose s vršnjacima, ako je moguće.  

- Kad dijete shvati da ga razumijete i kad se smiri od razgovora, pomozite mu da smisli kako se množe iskupiti onima koje je povrijedio. A to može samo kad je smireno jer je tada i najkreativnije, ali i više u stanju osjetiti empatiju i suosjećanje – zaključuje psiholog dr. Justin Coulson.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje