Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Začin aceto balsamico idealan je uz voće i salate, ali i meso

Začin aceto balsamico idealan je uz voće i salate, ali i meso
4

U njemu je donedavno uživala samo talijanska bogata klasa, a u 1950-ih počinje komercijalna proizvodnja. Vrhunski se balzamični ocat može poslužiti i kao aperitiv

VIDEO

Da nije bilo vina, ne bi bilo ni balzamična octa, mnogima poznatijeg kao aceta balsamica. Neki smatraju da korijene pripremanja tog posebnog dodatka jelima treba tražiti još u starom Babilonu, i to 5000 godina prije Krista kad je, naravno, posve slučajno otkriveno da grožđani sok vrenjem prelazi u vino. 

A kad se jednom dobije vino, može se dobiti i vinski ocat. Naravno da je to jako pojednostavljen opis procesa koji se već stoljećima pažljivo obavlja u Modeni, gradu na sjeveru Italije. U bačvama od različita drva ocat se priprema od koncentrirana soka grožđa sorte trebiano i sauvignon, i sazrijevanje traje od pet do 40 godina. 

Tamni gusti ocat koji je sazrijevao dvadesetak godina naziva se stravecchio, a starost mu određuje i vrijednost, ali se starost octa ne ističe na etiketi. Iako cijena takva octa može biti vrtoglava, onaj koji možete nabaviti u našim prodavaonicama obično je mlađega godišta, ali će dati zadovoljavajući doprinos vašim jelima i, unatoč istaknutom roku upotrebe, može trajati dok ga ne potrošite. 

U toj je delikatnoj namirnici donedavno uživala samo talijanska bogata klasa, a u drugoj polovici dvadesetog stoljeća počinje komercijalna proizvodnja, pa postaje dostupan i puku. Vrhunski se balzamični ocat može poslužiti i kao aperitiv ili digestiv. Ako ste dobili bocu tog posebnog octa možete ga najprije testirati tako da njime začinite omiljenu salatu. Dodat će dašak posebnosti i zelenoj salati, radiču i rikoli, s kojim se posebno dobro slaže, kao i salatama s rajčicom, krastavcima i grahom. Mnogima omiljena jetrica, teleća ili juneća, pripremljena na dosta pirjana luka - neki kažu na venecijanski, drugi kažu na starohrvatski - bit će posebniji kulinarski doživljaj ako u taj umak dodate i žlicu do dvije balzamična octa. 

Jedan od najjednostavnijih načina da, baš poput Talijana koji su ga smislili, uživate u balzamičnom octu jest taj da njime pokapate komade razlomljenog parmezana i nakon što odstoji petnaestak minuta, dovoljno da sir upije okus, poslužite ga s domaćim kruhom i vinom. Jednostavan je i recept s radičem, koji Talijani često termički obrađuju. Dakle radič narežite na kriške, položite u uljem premazanu posudu i pokapajte ga maslinovim uljem i balzamičnim octom, te ga pecite oko 30 minuta uz okretanje, a zatim na njega stavite dimljenu mozzarellu i pršut te ostavite kratko u pećnici dok se sir počne topiti. Poslužite toplo. Ako samo želite neki poseban umak da vam podigne okus pečenog povrća, kratko prokuhajte ocat s ružmarinom i malo šećera. 

Marinirane šljive sa sladoledom od vanilije

Sastojci: 1 kg šljiva, 1/2 litre aceta balsamica, 200 grama smeđeg šećera, jedan štapić cimeta, šest klinčića, sladoled od vanilije   

Priprema: 

1. Operite šljive i prerežite ih na pola. U posudi zagrijte aceto i začine i kuhajte na laganoj vatri pet minuta. 

2. Dodajte šljive i smjesu opet prokuhajte. Nakon toga šljive odvojite od tekućine i stavite u staklenke. 

3. Preostalu tekućinu opet prokuhajte dok ne dobije željenu gustoću. Gustu tekućinu prelijete preko šljiva u staklenkama i dobro ih zatvorite. Spremite u hladnjak gdje mogu stajati tri do četiri tjedna. Ukusne su kao desert sa sladoledom, ali ove marinirane šljive možete poslužiti uz pečenje, razne pite, ali i hladna predjela. Ako vam nedostaje džema za palačinke, marinirane šljive bit će odlična zamjena. Ako su vam od šljiva draže trešnje, možete i od njih napraviti odličan desert s balzamičnim octom. 

Losos s umakom od aceta i krumpirom  

Sastojci: 1/2 kg krumpira, 500 grama fileta lososa, sol i svježe mljeveni papar, 60 ml balzamična octa, 60 ml vode, 2 žlice soka od limuna, žlica smeđeg šećera, svježi nasjeckani vlasac

Priprema: 

1.U tavi u kojoj ćete i peći losos zagrijati sol. File lososa razrezati na tri komada, izvaditi kosti, malo posoliti i popapriti, peći s kožom. Kad se sol dovoljno zagrije, počne dimiti i pucketati, staviti file lososa kožom dolje - pustiti da se peče, a pred kraj poklopiti da se zagrije s gornje strane i da se malo “nadimi”. U manju posudu staviti aceto, vodu, limunov sok i šećer, promiješati, staviti na vatru da zavrije i da se reducira. 

2. Krumpir skuhati u kori, može i dan prije, jer treba biti potpuno hladan. Oguliti, naribati, dodati sol i papar, promiješati. U tavici zagrijati maslac i maslinovo ulje, staviti krumpir, rasporediti ga i zagladiti da se dobije veliki popečak, peći da dobije koricu oko 10 min. 

3. Pečenu ribu skinuti sa soli. Servirati komad lososa, komad rosti od krumpira, politi s malo balzamična octa, posuti nasjeckanim vlascem.

Teleća jetrica s balzamičnim octom i palentom

Sastojci: 1 žlica ulja, 8 komada svijetlih telećih jetrica narezanih na ploške debele oko 7 milimetara, 80 grama maslaca, 250 ml aceta balsamica, 3 žlice pinjola, sol i papar, 1 šalica palente, 4 šalice vode, 150 grama parmezana   

Priprema: 

1. U tavi tostirati pinjole na laganoj vatri. Zagrijati tavu te staviti malo ulja i dodavati jetra, kad malo dobiju boju, okrenuti ih, posoliti i popapriti, između dodati komadiće maslaca. 

2. Kad se maslac rastopi, izvaditi ih na tanjur, preliti saftom. Zatim u tavu uliti balzamični ocat, timijan, malo reducirati, nakon kratkog vremena vratiti jetra i saft od maslaca, okretati, neka se oblože acetom, dodati pinjole. Sve kratko traje, jetra trebaju u sredini ostati ružičasta. Za palentu: u uzavrelu posoljenu vodu dodati kukuruznu krupicu, miješati kad je gotova i dodati parmezan - na tanjur staviti palentu, povrh jetra te preliti s malo umaka.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje