Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
60 komentara

Zadar: Ćevape s marmeladom od 'kapule' platit ćete 140 kn

U jelo idu četiri velika ćevapa s 250 grama mesa, krumpir koji je skuhan i pržen s korom na veggies način, marmelada od kapule te marinirani patlidžan i paprika na žaru

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
60 komentara

Tko god ih je probao, rekao bi: 'Vau, super!', rekla nam je Mihaela Novac (45) koja je lani sa suprugom Ivanom Koljeninom (56) otvorila restoran Nostalgie u strogom središtu Zadra, na Poluotoku. 

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Restoran, naime, u ponudi ima ćevape, ali prilično drugačije od onih klasičnih, u lepinji s kapulom i kajmakom. Ovo je moderna verzija balkanske delicije, od milja nazvana 'Le ćevapi' koja je uzburkala duhove komentatora na društvenim mrežama. Neki smatraju da ćevapi moraju biti neuredni, u masnom somunu, s lukom, ajvarom ili kajmakom, pivom i na koncu - sramom. Neki 'sumnjaju' da je umak kajmak s marelicom, neki drže da ćevapi ne podliježu feng shuiju, a drugi pak prizivaju masne zagorene somune, tucet 'čevova' i ljuti luk te jedenje bez bešteka budući da postoji čačkalica zabodena u somun.

Foto: Dino Stanin

Vlasnica kaže da nisu u ponudi uopće htjeli imati ćevape, jer su htjeli malo drugačiji restoran, ali su ih ljudi stalno tražili pa je sjela s kuharima i osmislila malo drugačije ćevape, u skladu s restoranom, i tako su dobili 'fine dining ćevape'.  Pitali smo dvojicu restoranskih chefova Luku Bedricu (30) i Stjepana Martinovića (30) o čemu se tu radi. 

LJETNO OSVJEŽENJE 10 razloga zašto je dobro piti pivo - u umjerenim količinama

- Nismo htjeli klasične ćevape. U našima ima dosta mineralne, jedan tajni začin i puno ljubavi. Umjesto ajvara sami radimo kremu od coulie paprike, mariniranog povrća i patlidžana. U jelo idu četiri velika ćevapa s 250 grama mesa, krumpir koji je skuhan i pržen s korom na veggies način, marmelada od 'kapule' te marinirani patlidžan i paprika na žaru što daje sasvim drugačiji okus jelu. Kajmak je obavezan sa strane kao žličnjak, a uz to poslužujemo i svježi kruh koji sami svakodnevno pečemo. Prije spremanja ćevapi obavezno moraju odležati jedan dan sa začinima i sodom bikarbonom koja omekša i "izgrize" žilice te ćevape učini sočnima - kazuju nam kuhari.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
 
U prva dva dana, prodali su, kažu, 20-ak porcija 'suvremenih ćevapa', iako cijelo jelo stoji 140 kuna. Pitamo ih smetaju li im komentari onih koji misle da se ne smije oskvrnuti receptura 'pravih' balkanskih ćevapa. 

Fotolia MALI TRIKOVI KOJI ZNAČE PUNO 16 trikova iz škole za kuhare koje možete iskoristiti i doma

- Turski, bosanski i rumunjski, sve su to 'pravi' ćevapi. Zapravo su po originalnoj recepturi ćevape radili od bravetine, ali to nitko ne može jesti jer su okus i mirisi preintenzivni. Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, a svi komentari su dobrodošli, i dobri i loši jer znače da ljude to zanima. A iz onih loših uvijek se može nešto naučiti - kaže Mihaela Novac

PRINC HARRY PONOVNO ŠOKIRAO JAVNOST: Jedan njegov zahtjev iznenadio je mnoge

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message