Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Zagrepčani obožavaju doručak: Jedu se poširana jaja, kaše...

Zagrepčani obožavaju doručak: Jedu se poširana jaja, kaše...
1

Istražili smo zašto sve više lokala nudi prvi jutarnji obrok uz kavu, te otkrili da je ful popularan među strancima. Ovo je šest mjesta gdje se najbolje jede...

VIDEO

Zajutrak, doručak, fruštuk. Najvažniji obrok u danu, bez kojeg djeca ne bi smjela kretati u školu, a odrasli na posao.

Nikad se nije toliko cijenio kao danas, kad ga se stavlja u kraljevsku ulogu te od obične šnite ili dvije kruha, maslaca i kave postaje prava - gozba. Prvi obrok u danu sve je važniji, a to su shvatili i mnogi Zagrepčani. Iako je hotel Esplanade desetljećima prije ovoga “booma” nudio klasičan doručak uz kavu i običnim građanima, ne samo gostima hotela, kulturu doručkovanja kod nas su zapravo donijeli brojni turisti koji posljednjih godina posjećuju glavni grad i nije im nimalo neobično ujutro prizalogajiti nešto - konkretno.

Relativno kratko je trebalo da i Hrvati prihvate tu naviku. Pojam doručka “negdje vani” za nas uglavnom znači hotelski doručak, koji u 90 posto slučajeva znači švedski stol i koji mnogi neće propustiti ako su noćenje platili po punoj cijeni. No unazad nekoliko godina u samom središtu, kao i u kvartovima diljem grada, ugostitelji su u svoju ponudu uveli mirisne tostove i jaja na sve moguće načine, primjerice jaja Benedikt (poširana) uz koje jutro postaje najiščekivaniji dio dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priliku za počastiti se i zobenom kašom ili palačinkama, uz nezaobilaznu čašu soka od naranče, u Zagrebu danas se može na svakom koraku, a mi smo otkrili kojih su to šest trenutačno najpopularnijih lokacija. Nasreću, svakim se danom pojavljuje i sve više mjesta na kojima se služi doručak, a svi se oni zaista trude vrhunski vas uslužiti.

 

Esplanade: Stari Zagrepčani još dođu podsjetiti se kako je nekad bilo

12
| Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, ilustracija

Mnogi dolaze kod nas kako bi pojeli štrukle i podsjetili se druženja, okupljanja.

- U Le Bistro dolazi puno gostiju hotela, ali i Zagrepčani, popiti kavu i pojesti kolač. Baš kao što je nekad mnogima to bila tradicija. Ovdje se dovode i poslovni partneri pa možemo reći da se uz naš chic doručak sklopilo mnogo poslova - govori nam konobar Dorijan Šneler, koji u poznatom bistrou hotela Esplanade radi šest godina. Ostakljeni zimski vrt omiljeno je mjesto za slastan doručak, poslovni ručak ili romantičnu večeru udvoje. Jer hotel Esplanade je, kao i danas, bio prestižno mjesto okupljanja i druženja.

Jela se pripremaju u hotelskoj kuhinji, doručak se poslužuje svakodnevno od 9 do 10.30 sati, a ljubazno osoblje naglašava da nema problema ni ako ste u žurbi - uz prethodnu najavu priprema se i raskošan - doručak za van. Ovdje su jeli mnogi poznati i slavni, od princa Charlesa do glazbenika iz benda U2.

- Najviše se traže jaja Benedikt i jaja Royal s popečcima od krumpira i lososom, ali i omlet od tri bjelanjka s vlascem, gljivama i rajčicama. U slatkom dijelu jelovnika nudimo i naše tradicionalne palačinke, ali ako se netko zaželi američkih, potrudit ćemo se napraviti ih po vašem ukusu - objašnjava nam chefica Ana Grgić. Slatki dio doručka još su i francuski tost, plata svježeg voća, vruća zobena kaša, ali i odličan pečeni ananas koji se savršeno spaja s bučinim sjemenkama. Često tražen je i “pekarski doručak”, klasičan doručak koji se sastoji od košarice s maslacem, marmeladom i medom uz svježa peciva.

Sve je tu po uzoru na francuske bistroe, od namještaja do francuskih klasika u dnevnoj ponudi jela, poput quicheova ili primjerice juhe od luka. Ipak...

- Štrukle su ‘glavni dio Esplanade’, dio života Zagreba i Zagrepčana, i služe se i za doručak i za ručak, pa često doručak ne može proći bez njih. Ljubitelji štrukle mogu ponijeti zamrznute i doma, uz recept kako ih pripraviti - naglašava Dorijan i dodaje:

- Najljepši nam je kompliment kad nam kažu da se sve mijenja osim Esplanade te da su posluga i hrana oduvijek na visini zadatka. Jela se individualno prilagođavaju u skladu s prehrambenim navikama (vege, gluten free, alergeni), a jelovnici su prilagođeni u skladu s halal, gluten free i košer certifikatima.

 

Otto&Frank: 'Najzagrebačkiji' doručak s hrenom, sirom i vrhnjem služi se cijeli dan

Stvorili smo lijepu vezu sa Zagrepčanima koji nas podržavaju od prvog dana, ovdje su pronašli udobno mjesto u koje ujutro svrate na doručak, a navečer na piće i ostanu do zatvaranja, priča Ana Galić, suvlasnica već pomalo kultnog okupljališta u kojem se odlično doručkuje.

Otto&Frank smjestio se na početku Tkalčićeve, na uglu sa Skalinskom, i to prije četiri godine, kao bar zamišljen za opuštena druženja uz artisansko vino i pivo, ali koji uz mirisan doručak služi i dnevne menije tradicionalnih jela pripremljenih na moderan način. Ponuda jela bazira se na svježim namirnicama svakodnevno “ubranima” s najpoznatijeg zagrebačkog placa Dolca.

- Ipak smo najpoznatiji po doručcima koje nudimo od prvog dana. Najpoznatiji je naš Zagrebački doručak s hrskavim, pohanim, poširanim jajima, grilanom šunkom, domaćim sirom i vrhnjem uz hren. Dostupan je cijeli dan i nije neobično da ga netko naruči i navečer. Nastao je kao ‘homage’ zagrebačkom uskršnjem doručku. I to je zapravo verzija tradicionalnog doručka s našom vizijom, na moderniji način - kaže Ana. Osim toga, u ponudi s potpisom chefa Zorana Pongrašića su i zobena kaša, french toast s kikiriki maslacom i marmeladom od maline te granola od žitarica i orašastih plodova s voćem i kremom od grčkog jogurta koju sami rade.

- Ljudi nam se vraćaju jer ovdje vlada prijateljska atmosfera. Konobari već toliko dobro znaju goste i po imenu te što jedu i piju - kaže Ana te dodaje kako imaju i visoki rejting na TripAdvisoru.

S obzirom na to da se nalaze u centru, imaju i lijepu podršku stranaca. Ana i njezin poslovni partner, somelijer Aleksandar Noršić, bar su nazvali po svojim kućnim ljubimcima.

Otto je Sašin francuski buldog, a moj je Frank, američki Maine coon mačak. Imajući u vidu s kakvim guštom njih dvojica znaju omastiti brk, odlučili smo bar nazvati jednostavno Otto&Frank. Na dnevnom meniju koji se može naručiti nešto kasnije, od 12 sati, posebno iskaču burgeri od mekanih junećih obraza, polpete od tikvica na salati od matovilca, pork belly s prženim lukom i pireom, torta od mrkve, šnenokle te domaće knedle od šljiva s kremom od vrhnja s cimetom.

Domaća granola s orašastim plodovima i voćem s kremom od grčkog joguta

Sastojci: 250 g zobenih pahuljica, 60 g suncokretovih sjemenki, 60 g bučinih sjemenki, 2 1/2 žlice sezama, 2 1/2 žlice cimeta, 3 žlice meda, 0,15 l narančinog soka, agavin sirup ili smeđi šećer po želji, 100 g lješnjaka, sušeno voće po želji

Priprema: Pećnicu zagrijati na 160°C. sve sastojke osim voća pomiješati i staviti na masni papir koji ste stavili u protvan. Pecite 30-35 minuta svakih 10 minuta miješajući od rubova prema sredini. Pokušajte zadržati granolu u komadima. Dodajte voće i pomiješajte. U zdjelicu na dno stavite granolu, pa prelijte jogurtom (možete i mlijekom) te komade voća po želji.  

 

Eggspress: Dolaze nam i gosti iz Esplanade

ad se prije tri godine u središtu grada otvorio restoran koji je spremao jaja na sto mogućih načina, nitko nije vjerovao da će opstati ni punih mjesec dana.

Danas Eggspres slovi za jedno od najboljih mjesta za doručak koji ne može sakriti savršenstvo u pripremi ove jednostavne namirnice koju svi rado prizalogaje. Nakon što je dugo bio stacioniran u Boškovićevoj, nedavno se preselio u Amruševu, u bivši prostor ELFS-a, kojim dominira industrijski dizajn. U Eggspresu se mogu pohvaliti i činjenicom da su jedini restoran koji poslužuje jedino i isključivo doručak pa ključ u bravu stavljaju već u 14.30 sati. Doručak kod njih, naglašavaju, “nije nešto usputno”.

- Vrata otvaramo u 7.30 sati i konstantno smo puni. Često nam iz drugih hotela, pa i Esplanade, dolaze gosti da isprobaju nešto s našeg jelovnika. Puno se educiramo i uvodimo nove tehnike kuhanja, no ljudima je ipak najdraži Egg Royal s lososom i holandez umakom. Mora se biti izuzetno pažljiv s njegovom pripremom, jer se nekoliko puta miče s vatre, stavlja na hladno, pa onda opet zagrijava. Bazični holandez radi se od dva jaja i 70 grama maslaca - kaže nam suvlasnik omleterije Vlatko Brezac, ugostitelj s višegodišnjim iskustvom. Perfekcionist u svojem poslu zna sve o pripremi jaja i holandeza, a zamjećuje i onda kad je mrvu prerijedak. Prije otvaranja angažirao je profesionalnog kuhara s kojim je tri mjeseca radio kako bi mogao sastaviti početni jelovnik. Sad se, nakon nekoliko promjena, neka jela ponovno vraćaju u stalni postav. Na ideju o otvaranju “jajarnice” došao je na putovanjima po europskim i svjetskim zemljama u kojima je kultura doručaka odavno na zavidnom nivou. Na TripAdvisoru su dobili certifikat izvrsnosti, a na društvenim mrežama izvrsne ocjene. Uglavnom im pristižu mladi i urbani turisti, čak i obitelji s djecom.

- Godišnje potrošimo 200.000 jaja. Dnevno poslužimo između 100 i 250 doručaka, a kad je gužva, gosti imaju 40 minuta da pojedu svoje - kaže Vlatko. Puno paze na sastojke koji mogu izazvati alergije ili intoleranciju, glutena i laktoze, a jela su prilagođena hahal i košer, vegetarijancima i veganima. 

Egg Royale

Sastojci: 5 jaja, 100 grama lososa, 70 grama maslaca, senf, sol, limun

Priprema holandez umaka: Odvojite dva žumanjka te ih pjenasto izmiješajte na pari. Lagano u žumanjke dodajte 70 grama rastopljenog maslaca, te nastavljajte miješati na pari dok ne dobijete finu kremastu strukturu umaka sličnog strukturi majoneze. Priprema poširanih jaja: U zagrijanu (ne kipuću) vodu ulijte tri jaja bez ljuske, jedno po jedno, i kuhajte dok se bjelanjak ne formira oko žumanjka. Pazite da se jaja ne prekuhaju. Lagano ih vadite iz vode i stavljajte na papirnate ubruse kako bi upili višak vode. Na tostirani kruh stavite dimljeni losos, tri poširana jaja i sve prelijte zagrijanim holandez umakom. Dekorirajte salatom po želji. 

Spicy yoghurt eggs 

Sastojci: 400 grama grčkog jogurta, 100 grama svježeg kravljeg sira, jedan svježi hren, senf dijon, sol, papar, maslac, mljevena crvena paprika, 2 tvrdo kuhana jaja, drobljeni čili, kruh, rikola

Priprema: Ogulite i naribajte svježi hren na najsitniji ribež, te ga pomiješajte s grčkim jogurtom, svježim kravljim sirom, dvije žlice dijon senfa, paprom i soli. Na smjesu stavite narezana jaja na četvrtine. U posebnoj posudi rastopite maslac, dodajte mljevenu crvenu papriku, te prelijemo preko jaja i jogurta. Sve pospite drobljenim čilijem i servirajte s tostiranim kruhom.

Avosmash toast

Sastojci: mekaniji avokado, 80 grama dimljenog lososa, kuhano jaje, kruh, sol, papar, maslinovo ulje, sjemenke, limun

Priprema namaza od avokada: Ogulite avokado, te ga vilicom zgnječite, pa dodajte maslinovog ulja, limunovog soka, sol i papar. Sve izmiješajte vilicom ili štapnim mikserom, kako bismo dobili strukturu namaza. Na tostirani kruh namažite deblji sloj namaza, te ga doradite s dimljenim lososom, kuhanim jajetom, tanko narezanim svježim avokadom, svježom salatom, sjemenkama, te sve prelijte s maslinovim uljem. 

Kavana Kavkaz - Sendvič zbog kojeg se cijeli dan zaboravlja na glad

Jaja Benedikt, odnosno poširana jaja, klasika su koju u dobro poznatoj starozagrebačkoj Kazališnoj kavani Kavkaz ne možete zaobići. Služe se uz fino brioš pecivo, sa šunkom i holandez umakom.

- Mala je umjetnost izvesti postupak kako treba, a osim što su zdrava jer su kuhana na vodi, rijetko se kome to da praviti kod kuće. Kuhaju se na 83 stupnja, a temperatura ne smije biti veća od 90 i voda ne smije ključati. Dok se jaje spušta u vodu, to se mora napraviti vrlo polako, da se ne razlije - objašnjava nam kulinarske bravure vrsni chef Darko Vlašić.

U nešto malo više od godinu dana od potpunog preuređenja, kultni Kavkaz postao je poznat po obilnim doručcima na koje svrate mnogi zaposleni. Otkrili su nam da obično pristižu između 10 i 12 sati, iako se doručak može naručiti već od 7.30.

Nismo mogli ne osjetiti ugodan ambijent i udobne fotelje u kojima su generacije prije ispijale kavu, dok je drugi dio kavane oslobođen za prvi jutarnji obrok, ali i ručak i večeru koje također spravljaju. Lagana glazba prožeta starogradskim, dobro poznatim napjevima budi duh nekih starih vremena. Subotom je, kažu, posebna gužva, a svakodnevno primaju i rezervacije za doručak.

- Također, puno nas traže običnu kajganu. Jaja na oko posebno su interesantna jer ih pečemo u bagel pecivu koje je s donje strane obloženo slaninom, a kasnije je s jajem sve zapečeno u pećnici. Uz to, služimo i gomilu zelene salate i radiča, koju gosti sa zadovoljstvom pojedu jer im paše uz tako koncentriranu hranu - objašnjava Vlašić. Na meniju će se naći i domaća granola, američke palačinke, ali podičiti se mora i s Klub sendvičem, koji komotno mogu pojesti i dvije osobe te dobar dio dana ostati site. Nadjeven je pečenim pilećim prsima, šunkom, slaninom, čili majonezom, dresingom od jogurta, chedar sirom, salatom, prženim jajem i rajčicom u četiri sloja s integralnim tostom.


Jaja na oko

Sastojci: 60 g pancete, bagel pecivo, 2 jaja, sol, papar


Priprema: Pancetu tanko narežite i posložite na grill ploču. Na pancetu stavite bagel pecivo koje ste prethodno prerezali po pola i napravili rupe promjera četiri centimetra. U sredinu peciva stavite jaja. Kada se jaje dovoljno zapeče posolite i popaprite po želji. Staviti na pleh u pećnicu na 180°C na dvije i pol minute.


Jaja Benedict

Sastojci: 4 jaja, brioš pecivo, 20 g maslaca, 60 g dimljene šunke, limunov sok, sol, papar, salata; za holandez: 3 jaja, 20 grama maslaca, sol, papar, limunov sok

Priprema: Prvo pripremite vodu za poširana jaja. Voda ne smije ključati. Idealna temperatura je 80°C. Holandez umak možete pripremati na grill ploči u metalnoj posudi. Potrebno je konstantno miješati žumanjke i ostale sastojke da jaja ne bi koagulirala. U prethodno zagrijanu vodu razbijte jedno jaje. Vrijeme kuhanja ovisi o tome kakvo jaje volite. Dovoljno ga je kuhati dvije i pol minute. Ispržite šunku, pa stavite na kratko zapečeno pecivo. Na šunku položite poširano jaje i sve prelijete umakom. Uz jaja pripremite sezonsku salatu ili salatu po vašem izboru.

 

Roots: Plavi smoothie bowl od algi novi je "fruštuk" hit

Jedinstveni koncept krasi zanimljiv lokal u blizini Uspinjače, u Tomićevoj ulici. U Rootsu se, naime, ujutro fino jede, a navečer chilla uz koktele. Osmislio je to vlasnik i poznati putnik Tomislav Perko po uzoru na neke svjetske barove koje je znao posjećivati.

- Ujutro smo juice & smoothie bar, a nakon 16 sati postajemo koktel bar - objašnjava nam Tomislav Perko koji kaže kako je nakon osam godina putovanja odlučio pustiti korijenje u rodnom gradu. Odatle i ime Roots. Bar je otvoren prošlog proljeća, a osluškujući želje gostiju, upotpunjena je jutarnja ponuda laganih i osvježavajućih doručaka, pa osim smoothieja i latte napitaka, sad nude zobenu kašu, smoothie bowls, voćne salate, četrdeset vrsta cijeđenih sokova, tost s avokadom i humusom, čak i snack od jabuke s kikiriki maslacem. Česti gosti su stranci koji ipak najradije naruče - avokado.

- Kako bi se odmaknuli od standardne ponude ‘pršuta i jaja’, smislili smo smoothie bowls s plavom spirulinom koji je postao pravi hit - kaže Perko.

- Većina svježih namirnica je s Dolca, a surađujemo i s nekim OPG-ovima. Ekološki smo osviješteni pa nemamo ni plastične slamke, a ljude molimo da donesu svoje bočice za smoothieje. Čak su nam i zdjelice za kašu od kokosa - priča Tomislav Perko. Na putovanjima je često radio u ugostiteljskim objektima koje je sve sada sažeo u jedno.

Čoko vrućoj zobenoj kaši dodaje se malo čokolade, voćnoj pravi džem, a gore dolaze bademi, goji bobice i voće. Po potrebi u smoothieje ubacuju i bademovo i lješnjakovo mlijeko koje sami rade. U tome svemu mu pomaže šefica kuhinje Dagmar Matijević-Klobučar.

Avokado tost

Sastojci: kruh s bučinim sjemenkama, avokado srednje veličine, 1/2 limuna, žlica maslinova ulja, prstohvat himalajske soli, malo papra, bučine i suncokretove sjemenke, alfaalfa klice 

Priprema: Avokado zgnječite vilicom i dodajte limunov sok i maslinovo ulje. Začinite solju i paprom. Namažite na kruh, pa posipajte sjemenkama i klicama. 

Smoothie bowl

Sastojci: 200 ml mlijeka, velika banana, 100 g manga, 2 g plave spiruline; Toppings: svježe voće po želji, granola, kokos, usitnjeni bademi

Mlijeko, bananu, mango i plavu spirulinu izmiješajte u blenderu. Na vrh poslažite voće, te kokos, granolu i bademe ili lješnjake. 

Zobena kaša 

Sastojci: 50 g zobenih pahuljica, 250 ml mlijeka, žlica chia sjemenki, čokolada po želji, žlica bourbon vanilije; Toppings: goji bobice, smrznuto bobičasto voće, usitnjeni bademi

Pahuljice kuhajte na mlijeku dok se ne zgusnu. Pred kraj dodajte chia sjemenke i burbon vaniliju. Čokoladu uronite tek kod posluživanja pa gore ukrasite bobičastim voćem i bademima. 

 

Darling&shegrts: Na doručak kod Darling dobrodošli su i psi

Jaja na oko ili omlet uz tost. Naresci, domaći ajvar i marmelada, žitarice i domaće mlijeko, kefir sa zagorskih farmi. Buhtle, šmarn, palačinke, quichue ili možda smoothie?

To nije sve čime će vas ponuditi u kavani Darling & Shegrts na Ravnicama, jer domaćica Dragana možda će taj dan iznenaditi s pohanim kruhom ili jabukama u šlafroku. Onim domaćim i mirisnim...

- Jede se kaj ima ili kaj je ostalo. Doručak s kredence moje bake postao je u kratko vrijeme pravi hit. Narezaka i kruha može se pojesti koliko želite i to je zapravo osjećaj kao da se poslužujete na švedskom stolu. Uz to, odmah vam se nose jaja - objašnjava vlasnica Dragana Dilparić.

- Jaja pečemo uz dodatak svinjske masti, zato su tako i slasna i baš ih svi vole, a odlijepe na pohani kruh i domaće buhtle, to ih valjda vrati u djetinjstvo - govori Darling, kako je oduvijek zovu prijatelji i poznanici. Nekad je bila uspješna menadžerica, ali joj je posao dosadio pa je odlučila primiti se još nečega u čemu je dobra i kreativna - kuhanja i pečenja kolača. Prekvalificirala se za slastičarku, pa ispeče od pet do šest torti dnevno, koje također ima u ponudi. Od prije dva mjeseca uveseljava sve “gladuše” koji se kod nje mogu najesti već od 6.30 ujutro. Sve za 25 kuna.

- Neki sportaši ujutro svrate po smoothieje, a krmeljave pustimo na doručak do otprilike 11 sati, jer nam često stižu i s drugog kraja grada. Nekad dođu s čašama i kanticama, a neki i iz noćne smjene - kaže Dragana. Ponuda nije uvijek ista svaki dan, ali domaća atmosfera jest. U njezinoj maloj oazi dobrodošli su i psi, koji svi od reda leže svojim vlasnicima pod nogama. Od svega ovoga ne bi bilo ništa bez familije koje je izvjesila na slikama te frendica Milane, Suzane i Martine koje vikendima dolaze pomagati, kad je i najveća gužva - peći jaja i tost.

- Jedna djevojka zadužena je samo za palačinke, jedna radi omlete i jaja. Mjesečno potrošimo oko 1100 jaja, a vikendima serviramo i do 90 doručaka, to nam je bio rekord - kaže Dragana i napominje da ni ona, kao ni ostali zaposleni nemaju ugostiteljsku praksu već uče i trude se gostima ponuditi najbolje. A tu toplinu svi osjete...

 

Jabuke u šlafroku

Sastojci: 4 veće jabuke, 200 gr glatkog brašna, 2 jaja, 250 ml mlijeka, 4 žlice šećera, vanil šećer, malo soli

Priprema: Prvo napravite tijesto i pustite ga da se odmara dok gulite jabuke. Jabuke narežite na cca 3 cm debljine, pržite u ulju, ocijedite na papiru, posuti sa šećerom u prahu i cimetom. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje