Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Klinika 'Svjetlost' u live prijenosu za cijeli svijet demonstrirala ugradnju novih leća

Zahvat pratili iz 40 zemalja: U klinici Svjetlost uživo prenosili ugradnju novih leća pacijentici
8

U utorak poslije podne u Klinici Svjetlost vlasnika prof. dr. Nikice Gabrića, u suradnji s tvrtkom Johnson&Johnson po prvi puta u svijetu demonstirana je ugradnja intraokularnih leća Synery Toric

VIDEO

Manje od 10 minuta trebalo je prof. dr. Nikici Gabriću, vlasniku Klinike Svjetlost, da u utorak poslije podne, uz pomoć naprednog 3D mikroskopa Carl Zeiss, jedinog u regiji, obavi klasičnu operaciju ugradnje novih intraokularnih leća Synery Toric na oba oka kod 55-godišnje pacijentice koja je na jednom oku imala stigmatizam i dioptriju 1,5, a na drugom 1,75.  bila je to svjetska premijera ugradnje spomenutih leća u organizaciji tvrtke Johnson&Jonhson koja ih proizvodi, a live prijenos koji su mogli gledati oftalmolozi iz 40 zemalja Centralne i Jugoistočne Europe, Bliskog Istoka i Afrike, održan je umjesto planirane stručne konferencije, čije je održavanje omela pandemija korona virusa. 

Ovu operaciju i još dvije na drugim pacijentima u Klinici Svjetlost pratili su i domaći novinari, koji su po prvi puta  na ekranu mogli gledati fascinantne prizore otvaranja prednje kapsule oka i skidanja opne koja je debela oko 0,1 milimetar. Oko se tada ispire vodom i prirodna  leća odvaja od stražnjeg dijela kapsule te razbija sa UZV-sondom i usisava. Na čistu površinu ubrizgava se gel koji je potreban kako se leća kod stavljanja ne bi oštetila i tada se postavljaju umjetne leće. 

Nikica Gabrić predstavio nova tehnološka istraživanja i izveo 6 oftamoloških zahvata u 2 sata

Prizor najbliže opisuju riječi dr. Krešimira Gabrića, jednog od dvojice sinova dr. Nikice Gabrića koji radi s njim u Klinici: Kaže kako ta leća kod postavljanja izgleda kao smotana palačinka, koja se nakon toga sama odmotava i priliježe uz oko. Doista je nevjerojatno gledati kako oftalmolozi sitnim pokretima rade tako nevjerojatne promjene na površini oka.

Na oko na kojem postoji astigmatizam postavljaju se posebne leće, pri čemu treba pogoditi kut, dok se na oku bez astigmatizma stavljaju obične. Nakon toga ispire se gel koji je postavljen ispod nje, te završava operacija - pojasnio je dr. Krešimir  Gabrić ono što su novinari gledali na ekranu.  

Pacijenti koji su prije toga primili anesteziju u venu ostaju ležati još oko dva sata nakon operacije, nakon čega mogu kući, dok oni koji su primili samo lokalnu anesteziju već nakon pola sata mogu iz Klinike. Oporavak je vrlo brz: Prvi dan pacijent će vidjeti kao da je neposredno prije toga izronio iz vode, no već drugi dan vidi posve normalno i nakon nekoliko dana može se vratiti svakodnevnim obavezama i poslu.

Nikica Gabrić predstavio nova tehnološka istraživanja i izveo 6 oftamoloških zahvata u 2 sata

Da je tome tako iskusio je i sam osnivač Klinike Svjetlost, dr. Nikica Gabrić, jer je samo 24 sata nakon ugradnje leće obavljao operacije na oku, kazao je u pauzi između operacija tijekom kojih su liječnici koji su pratili prijenos mogli postavljati pitanja. Inače, dr. Nikica Gabrić u 30 godina karijere izveo je više od 60.000 takvih operacija, kaže njegov sin, pa mu je brzina kod zahvata postala i neka vrsta izazova, dok će liječnici s nešto manje iskustva za takav zahvat trebati možda 15-ak minuta. 

Drugu operaciju, odnosno opet operacije na oba dva oka, dr. Nikica Gabrić izveo je uz asistenciju sina dr. Ivana Gabrića, te dr. Maje Bohač,  koji su uz pomoć lasera obavili prvi dio operacija, a onda njemu prepustili da ih završi. Takve operacija stoje oko 15.000 kuna po oku, a njima se u potpunosti i doživotno ispravlja dioptrija te isključuje mogućnost nastanka mrene, koja je čest problem kod starijih osoba.. 

U trećem zahvatu dr. Ratko Lazić izveo kompleksni kombinirani zahvat vitrektomiju  ugradnjom Eyhance leće te operirao mrenu. Pacijent je imao rupicu u pozadini oka, na tzv. žutoj pjegi, zbog čega je u sredini vidne slike imao crnu rupu, te vidio samo obrise sa strane. Operacija se izvodi tako da se 'oboja' rupica na pozadini oka, ona se stisne i preko nje postavio dio opne s drugog dijela pozadine oka, kako bi ju prekrila. Nakon što ta pozadina sraste, ta se rupica zatvara i više ne stvara problem.

Nikica Gabrić predstavio nova tehnološka istraživanja i izveo 6 oftamoloških zahvata u 2 sata

Synergy Toric leće zadnja su generacija leća koje, osim ispravljanja dioptrije na daljinu i na blizinu ,ispravljaju i astigmatizam, naglašeno je, a Johnson&Johnson već 20-ak godina je na listi najinovativnijih kompanija na svijetu, dok su u polju medicinskih inovacija već 7 godina na prvom mjestu. Važno je naglasiti da su u zagrebačkom live prijenosu ugrađene po prvi puta u Europi, što je i svojevrsna potvrda prestiža koji Klinika Svjetlost ima u ovom području. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...