Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Zajedno smo jači: Šivali smo pelene, a sad opremamo hotele

Zajedno smo jači: Šivali smo pelene, a sad opremamo hotele

Romana Šundov Armstrong (48) tvrtku je pokrenula s roditeljima u prvim godinama rata. Prvi na hrvatsko tržište donose nove svjetske trendove i opremaju niz hotela, restorana, bolnica...

VIDEO

Nakon što smo majka i ja ostale bez posla 1991., osnovale smo ‘obiteljsku’ kućnu radinost Romana te se bavili šivanjem dječjih pelena i podbradaka za bebe. Sjedište je bilo na balkonu našeg malog stana. 

Sredstvo za rad - mamina mašina za šivanje, kupci - samoposluge, današnji trgovački lanci, koji su također počeli u to vrijeme. Slučajan susret s prijateljem, renomiranim splitskim ugostiteljem, bio je prekretnica. Htio je da mu napravimo jastuke za štekat u kultnoj splitskoj kavani i tako je sve krenulo, priča Romana Šundov Armstrong (48), direktorica NIRS-a, jedne od najagilnijih splitskih tvrtki. 

Vagala svaku kunu

Shvatili su tad da, osim jastuka koje su proizvodili, ugostiteljima mogu ponuditi i čaše, pepeljare, tanjure... S obzirom na to da je završila engleski i talijanski jezik, Romana se uputila trajektom u Italiju i u Anconi pronašla tvrtku koja joj je s povjerenjem dala robu za hrvatsko tržište.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Otac Slavko bio je “mozak” operacija po pitanju ideja, planiranja i financiranja, dok je majka Nada, pronicljiva i oprezna, pažljivo vagala svaku ideju i kunu. Romana je sama vodila komercijalu, a u prvih deset godina NIRS-a prošla i sva radna mjesta - od kurira do voditelja.

- Bilo je uživanje raditi na terenu, putovati, birati robu, upoznavati različite ljude i svaki pedalj Hrvatske te biti dio svakog novog prodajnog centra, hotela, vinarije...

Stalno sam sebi nametala nove izazove i nove projekte. Mjesečno bih autom odradila i do 5000 kilometara, poznavali su me svi vozači kamiona, autobusa i policijski presretači - ispričala je Romana, udana za Škota Kennetha Armstronga, s kojim ima 11-godišnju djevojčicu.

Šundovi su se iz kućne radinosti i uz pomoć obitelji uselili u nove prostore te nabavili profesionalne mašine za rad i prije 25 godina osnovali tvrtku NIRS d.o.o. Danas su kroz sestrinsku tvrtku NIRS Trgovina vodeći domaći distributeri sitnog inventara za ugostiteljstvo te ekskluzivni zastupnici europskih tvornica porculana, stakla, kuhinjske i barske opreme.

Donose nove trendove

Osim toga, proizvode tekstil za ugostiteljstvo, radnu odjeću i spužvastu galanteriju pod okriljem tvrtke Hannah Tekstil. 

- Ne samo da smo prvi krenuli u ovaj posao, nego prvi na naše tržište donosimo sve trendove i novosti sa svjetskih sajmova. U asortimanu nudimo više od 20.000 artikala za restorane, jahte, hotele, bolnice, domove... Naša proizvodnja i mladi dizajnerski tim odjenut će originalno i kvalitetno kompletno hotelsko osoblje - ponosna je Romana, koja je prije nekoliko godina od oca preuzela upravljanje NIRS-om. 

Uz cvijeće nema stresa

No nije sve bilo idealno, jer je NIRS bio poslovno vezan uz prije šest godina propalu Credo banku. 

- Nasreću, osim dugova nastalih u nekoliko mjeseci blokade, većih dugova nismo imali pa smo sve pozitivno okončali. To je otprilike i period kad sam potpuno preuzela vođenje tvrtke. Nisam mogla gledati oca razočaranog svime što nam se događa, uključujući i ljude kojima je vjerovao.

Istodobno se i mama teško razboljela pa sam predložila da se on brine o njoj, a ja da preuzmem vođenje tvrtki. U međuvremenu smo NIRS ‘podijelili’, pa sam u sve tri ja odgovorna osoba, a otac prokurist.

Drago mi je da su roditelji još aktivni, ali nastojim ih zaštititi od svih tekućih problema koje poslovanje nosi – kaže nam ova poduzetnica koja se prije 10-ak godina preselila u Dalmatinsku zagoru, gdje uspijeva zaboraviti na posao i odagnati stres u okruženju obitelji te baveći se cvijećem i poljoprivredom.

Vjernost duga 25 godina

Kruna uzleta obiteljske tvrtke u splitskom predgrađu Dračevac je poslovni centar na 7000 četvornih metara. Tu su smješteni proizvodnja, trgovina, mali hotel, restoran, zalogajnica i svečana sala.

NIRS zapošljava 20 djelatnika u proizvodnji te 30-ak u trgovačkoj i ugostiteljskoj djelatnosti, od kojih su neki zaposleni i 25 godina, a od početka posla u tvrtki su radili i brojni članovi uže i šire obitelji. 

Čovjeka treba poštovati

Godine zajedničkog rada podrazumijevaju i zajedničke probleme, uspone, padove... 

- Smatram da je naš najveći uspjeh zadržati zaposlenika tolike godine. Svi dobro znamo što smo prošli, koliko hrabrosti, optimizma i vjere smo uložili. Kad je o zaposlenicima riječ, imam i dodatno pravilo - nikad ne gaziti njihovo dostojanstvo te iskoristiti maksimalno njihov potencijal, ali čovjeka poštovati i dostojno platiti - kaže Romana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru