Obavijesti

Lifestyle

Zaplovite Jadranom: Istražite ljepotu dalmatinskih otoka

Zaplovite Jadranom: Istražite ljepotu dalmatinskih otoka
8

Otisnite se u nezaboravni nautički hedonizam istražujući brojne otoke Dalmacije. Pogodni vjetrovi i idealna udaljenost među otocima pružit će vam uvjete za idealan aktivni odmor

VIDEO

Čitav Jadran od sjevera Istre do Dubrovnika na jugu nautički je raj. Istraživanjem otoka arhipelaga Šibenika, Splita, ali i Dubrovnika iskusit ćete pravu čar mediteranskog života te pronaći mir u najljepšim skrivenim uvalama koje ste ikada vidjeli. 

Šibenski otoci - drugi dio jadranskog raja za nautičare

Područje Šibenika samo nastavlja nautički raj sa sjevera Dalmacije. Ova jadranska regija izvanredne ljepote obdarena je također brojnim otocima raspoređenima na području između dva nacionalna parka, NP Kornati i NP Krka.

Izrazito razvedena obala  nautičarima će pružiti puno materijala za istraživanje sve od otoka Murtera pa do obalnog grada Rogoznice na jugu. Prekrasnoj prirodi dodajte i povijesne ljepote grada Šibenika, čija katedrala svetog Jakova bez daha ostavlja posjetitelje iz cijelog svijeta. Značajne ostavštine rimske arhitekture još jedna su pozivnica za ovaj kraj s izvanrednom nautičkom infrasturkturom i brojnim marinama.

Istražite pješčanu plažu uvale Lojena na otoku Levrnaku, strme klifove južnih otoka ili plavu lagunu otoka Žakana - sve su to zadivljujući prizori koje će vam pružiti NP Kornati. U blizini se smjestio i otok Žut koji mnogim nautičarima služi kao luka pokraj Kornata. Svakako obiđite i NP Krka ploveći prema gradu Skradinu, 'morskom ulazu' u Nacionalni park. Počinje kanalom Svetog Ante pod budnim okom tvrđave svetog Nikole u samom Skradinu. Nastavljajući kanalom stići ćete do Skradinskog Buka, najljepšeg slapa Krke i poželjeti ga još bolje istražiti. Prekrasna priroda i ugodna klima bit će idealna pozivnica za kupanje i krasan dodatak vašim aktivnostima tijekom jedrenja. 

Zahvaljujući pristupačnosti otoka šibenskog arhipelaga uz malo više truda uspjet ćete pronaći mirnu uvalu u kojoj ćete imati privatnosti. Istražite skrivene plaže sjevernog otoka Kornata, južne obale otoka Žuta te nenaseljenog otoka Tetovišnjaka. Posjetite i svjetionike poput Blitvenice na otvorenom moru. 

Splitski arhipelag - nautička avatura koja se ne zaboravlja

Regija koja gravitira gradu Splitu omiljena je destinacija nautičara. Mnoge ljepote otoka ispred Splita dostupne su samo brodom pa tako istraživati možete od luke Ploče od ušća rijeke Neretve te između otoka Drvenik Veli i Mali, Šolte, Brača, Hvara, Šćedra, Visa i Biševa. Geografski položaj ovih otoka čini ih posebnim rajem, svakog za sebe - svaki otok ima jedinstvene karakteristike, od jezičnih, kulturnih do enogastronomskih. 

Razdaljina između otoka nije veća od deset nautičkih milja pa je istraživanje ovog arhipelaga uvijek ugodno i sigurno bez obzira kojim plovilom se otisnuli na more. Gradići na obali i otocima čuvaju tragove prošlosti sve do antičkih vremena, a ljetni mjeseci postaju pozornica za mediteranski način života, što daje simpatičnu simbiozu koja privlači mnoge turiste. Mnogo je mjesta u kojima se možete usidriti i izvan turističkih centara na otocima. Nikako ne zaobiđite ljepote samog Splita, njegovu povijesnu jezgru i Dioklecijanovu palaču kao ni obližnji grad Trogir koji će zaokružiti prekrasno nautičko putovanje središnjom Dalmacijom. 

Otok Hvar i istoimeni grad nezaobilazna su destinacija, poznata i kao najsunčanija na Jadranu. Simpatična luka čeka vas i preko puta Hvara na Paklinskim otocima, koji su centar nautičara u cijeloj splitskoj regiji.

Taj maleni skup otoka nudi marinu na otoku svetog Klementa te najbolje restorane s morskim delicijama. Hvar je destinacija kako za starije tako i za mlađe koji će uživati u fantastičnoj ponudi noćnog života. 

Slijedi i najudaljeniji otok Vis koji je nekad bio vojna baza, danas je otok nevjerojatnih lokacija na kojima se možete usidriti. Grad Komiža najpoznatija je ribolovna luka na Jadranu, ali nudi i bogatu povijest. Glavni razlog zbog kojeg ćete se odlučiti za posjet Visu su njegove spilje.

Modra Špilja na otoku Biševu je najpoznatija, no ljepotom ne zaostaje ni Špilja Medviđa u kojoj će oni s avanturističkim duhom hrabro zaroniti u morski svijet. Uvala Stiniva nedavno je proglašena najljepšom europskom plažom. Nautičarska destinacija svakako su i Zelena Špilja te otok Ravnik. 

Na povratku nikako nemojte zaobići plažu Zlatni rat na Braču, koja svakodnevno mijenja oblik zahvaljujući morskim strujama i valovima. Zbog stalnih vjetrova jedna je od omiljenih destinacija za ljubitelje windsurfinga. 

Nakon dragulja Dubrovnika, istražite Korčulu, Elafite i Lastovo

Najjužniji dio Dalmacije čuva poseban dragulj - Dubrovnik. Omeđen visokim zidinama, destinacija je koja se jednostavno ne smije zaobići dok obilazite taj kraj. No tu je vaša avantura tek započela jer nautičari obožavaju broditi obližnjim Elafitskim otocima preko kojih, uživajući u jedrenju, brzo mogu stići sve do otoka i Nacionalnog parka Mljet, čarobne Korčule te poluotoka Pelješca, poznatom po vrhunskim vinima. 

Željni otvorenog mora mogu zaploviti sve do otoka i parka prirode Lastovo, najudaljeniji naseljeni otok na Jadranu. Za ostanak u okolici Dubrovnika, more kod Gruža idealno je za sidrenje, a na raspolaganju vam je i marina. Podmorje obližnjeg grada Cavtata idealno je za istraživanje dok se krijepite u nekoj od obližnjih lučica. 

Spomenuti Elafitski otoci nude sjajne lokacije za sidrenje, a otok Šipan odaberite zbog odlične hrane. Nacionalni park Mljet zeleni je ljepotan gustih borovih šuma s brojnim zaštićenim uvalama.

NP Mljet

Nastavite prema Korčuli, otoku fantastične povijesne ljepote čija je arihtektura stasala pod utjecajem Venecije. Unutrašnjost otoka nagradit će vas raznolikim korčulanskim vinima. Mnogi nautičari teško biraju stranu otoka kojom bi plovili no naš je savjet da ga obiđete cijelog jer nećete požaliti. Odlučite li se s južne strane Korčule zaploviti prema Lastovu, koje će vam se činiti kao na dlanu, savjetujemo dozu opreza zbog otvorenog mora.

Kada sigurno stignete do Lastova, nagradite se svježim jastogom te prošetajte otokom nakon dulje plovidbe. Otkrit ćemo vam i tajnu - obližnji otočić Lastovnjak s čarobnom prirodom mnogi zaobilaze pa na njemu možete pronaći mir i privatnost. 

Više informacija o jedrenju i marinama uz obalu Hrvatske i njezinih otoka potražite na Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra
RAJ ZA NAUTIČARE

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra

Ljubitelji jedrenja na hrvatskoj obali naći će sve što trebaju - povoljne vjetrove, brojne sigurne lučice i marine te avanturu života obogaćenu prekrasnom prirodom

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija
KAMO NA MINI ODMOR

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija

Od sjevera Dalmacije prema njezinom jugu nudi vam se pregršt aktivnosti na kopnu i moru. Rafting, ronjenje, planinarenje s pogledom na more - izbor je vaš
Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor
ISTRA, KVARNER I GORJE

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara