Lifestyle

Komentari 191

Zarazno je: Šefovi psihopati i narcisi stvaraju nasilne radnike

Zarazno je: Šefovi psihopati i narcisi stvaraju nasilne radnike

Šef iz pakla velika je prijetnja radnicima, ali i uspjehu cijele tvrtke. Loši šefovi svoje osobine prenose na radnike, koji postaju depresivni ili nasilni

Najnezadovoljniji su radnici koji šefove opisuju kao psihopate ili narcise, pokazuje istraživanje britanskih znanstvenika s poslovnog Sveučilišta u Manchesteru.

Proveli su ispitivanje nad 1200 zaposlenika u raznim sektorima iz svih zemalja svijeta. Utvrdili su da nadređeni s osobinama psihopata i narcisa svoje loše osobine lako prenose na zaposlenike i tako stvaraju radnike nasilnike. Rezultati pokazuju i da nadređeni “negativci” nepovoljno utječu i na mentalno zdravlje zaposlenika jer neugodno radno okruženje lako vodi do oboljenja poput depresije.

Voditeljica istraživanja, Abigail Phillips, tvrdi da nisu u opasnosti samo zaposlenici nego i tvrtka. Naime, nesretni radnici lako preuzimaju loše osobine svojih šefova, pa su često prekritični prema sebi i kolegama i na kraju postaju agresivni.

Nesretni zaposlenici svoje raspoloženje prenose i na druge radnike, pa se stvara začarani krug nasilnika na poslu. Loša atmosfera na kraju će uzrokovati još goru produktivnost.

Najčitaniji članci