Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Zasadite cvjetnu rapsodiju šarenih boja u vlastitom vrtu

Zasadite cvjetnu rapsodiju šarenih boja u vlastitom vrtu
4

Nakon što se zadovolje osnovni uvjeti koje cvijeće traži, pravila više nema, a miješanjem boja, načina i mjesta sadnje stvara se rapsodija boja ili suptilno utočište

VIDEO

Zaboravite balkone i terase zasađene samo “običnim” pelargonijama ili sufrinijama - došlo je proljeće pa unesite živosti i na ta mjesta, savjetuju cvjećari. Pritom ne treba robovati stereotipima pri odabiru biljaka za balkone, a osobito ne za vrtove. Nakon što se zadovolje osnovni uvjeti koje zahtijeva cvijeće - hoće li će na odabranome mjestu dobivati više sunca ili će biti u sjeni, samo se treba prepustiti mašti. 

Jedine “upute” za uređenje eksterijera su stil života i godišnje doba u kojem najčešće uživate u vrtu. Čak i ako se bira mirniji, diskretniji izgled vrta, ne znači da se treba ograničiti samo na jednu biljku - mogu se kombinirati različiti cvjetovi, ali istih nijansi. Ili jednostavno jedan, ali dovoljno atraktivan cvijet. Vrt možete istaknuti “buketom” blago ljubičastoga grma meksičke kadulje, salvije, grmolike ili puzave verbene, biderusa, bakope, “lijepog dečka” vodenike i “gumbića” tratinčice, koji će djelovati umirujuće. 

Eksploziju boja koje će oživjeti balkon te privlačiti tuđe poglede, ali i stvoriti dojam aktivnog života, postići ćete pomoću jarkih tulipana, lobelije, tumbergije (“crnooke suzane”), fuksije, nemezije i rodendrona. Kombinacije boja, mjesta i načina sadnje su nevjerojatne - od žuto-zlatne, ljubičaste ili jarko crvene, s nekoliko cvjetova ili desetak njih te čak i na vrhu krova ili iznad garažnih vrata. Pravilo je zapravo da pravila nema - osim boje (i mirisa) koje volite. 

Dalija cvate u duginim bojama

Tamnozeleni listovi dalija (kod nekih vrsta i crvenkasti) “nestaju” pred ljepotom cvjetova koji se mogu uzgojiti u velikoj različitosti oblika i boja. Glavice od puno malih cvjetova mogu stvoriti kolorit od bijele, crvene, žute do narančaste, ružičaste ili tamnopurpurne.

Ljepotica i prije nego što procvate

Bilo koja od gotovo 900 vrsta azaleja obojit će balkon ili vrt i ukrasiti divnim cvatom. Rastu kao grm ili drvce te imaju sjajne tamnozelene listove. U proljeće procvatu zlatno-žutim cvjetovima u skupinama od pet do 12 cvjetova. Poslije poprime narančasto-crveni ton. 

Trava spaja, ali može i samovati

Uspravne, lučno svinute, visoke ili niske, ukrasne trave su biljke koje lako “spoje” različito svijeće. Zanimljive su zbog šarolikih tekstura listova. Asparagus, japanska šumska trava, mischanthus (jutarnje svjetlo)... - izbor je doista velik.

Nebeski učinak otmjenih ljiljana

Nježna, a opet raskošna ljepota i ugodan miris daju ljiljanu moć stvaranja posebnog, poklonici kažu, nebeskog ugođaja. Osobito ako je vrt ukrašen bijelim, ružičastim ili blijedožutim hibridima. No i najčešći ljubičasti cvat može biti “samac” u vrtu.

Izdržljive ‘Loptice’ nježnih tonova

Zbog bujnih cvjetnih “loptica” koje čine prekrasan kuglasti grm, hortenzija je čest odabir za ukrašavanje vrtova. Zahvaljujući paleti nježnih boja - od bijele, ružičaste, svijetloplave pa do crvene, mogu stvoriti ugođaj prema želji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje