Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Zaštita od 9 tipova HPV-a u Hrvatskoj besplatna do 25. g.

Zaštita od 9 tipova HPV-a u Hrvatskoj besplatna do 25. g.
1

Svijest o prednostima cijepljenja u mlađoj dobi kod nas još nije ni približno kakva bi trebala biti. Odaziv je do sada bio 17-18 posto, a trebalo bi se cijepiti barem 80 posto populacije u mlađoj dobi

VIDEO

Odnedavno se svi u dobi od osmog razreda osnovne škole pa sve do 25 godina starosti u cijeloj Hrvatskoj besplatno mogu cijepiti protiv HPV infekcije.

Humani papiloma virus (HPV) jedan je od češćih spolno prenosivih virusa i povezuje se s rakom vrata maternice i drugim sijelima raka te s kondilomima (genitalnim bradavicama). No svijest o prednostima cijepljenja u mlađoj dobi kod nas još nije ni približno kakva bi trebala biti. Voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti te zamjenica ravnatelja HZJZ-a, dr. Ivana Pavić Šimetin, kaže da je odaziv do sada bio 17-18 posto, što je prilično loše.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Trebalo bi se cijepiti barem 80 posto populacije u toj dobi, a time bi se u statistikama smanjio i broj žena oboljelih od raka vrata maternice. Kod nas se koristi cjepivo Gardasil 9, koje štiti od devet tipova HPV-a.

- Idealno doba za cijepljenje je osmi razred osnovne škole. Zaraza virusom u mladoj dobi ima najveći potencijal da jednog dana preraste u malignu bolest ili pojavu bradavica. Zaštita nakon cijepljenja traje minimalno deset godina, što je dovoljno jer je upravo ta mlada dob najvažnije razdoblje u kojem se češće mijenjaju spolni partneri, a organizam je istodobno nezreo i sluznica je vrlo osjetljiva – tumači dr. Pavić Šimetin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Symbolic picture human papillomaviruses (HPV)


Učenici osmog razreda (do uključivo 14 godina) primaju dvije doze cjepiva, a stariji moraju primiti tri doze. I stariji od 25 godina mogu se cijepiti, ali cjepivo plaćaju. Idealno je, ističe dr. Pavić Šimetin, kad se cjepivo primi prije stupanja u spolne odnose, no iznimno je učinkovito i kod onih koji imaju aktivan seksualni život.

Rak grlića maternice: 'Jako je važno cijepiti se protiv HPV-a'
Rak grlića maternice: 'Jako je važno cijepiti se protiv HPV-a'

Čak i oni koji možda već imaju virus u organizmu, a to ne znaju, trebali bi se cijepiti jer zasigurno nisu zaraženi sa svih devet tipova HPV-a od kojih štiti Gardasil 9. Prije cijepljenja, kaže liječnica, nije potrebno odlaziti na testiranja, pa ni na Papa test.

Svi učenici i redovni studenti dobi do 25 godina koji se žele cijepiti trebaju se javiti liječnicima školske medicine zaduženim za njihovu obrazovnu ustanovu. Oni koji se ne školuju redovito, a udovoljavaju kriterijima životne dobi, besplatno cijepljenje mogu obaviti u epidemiološkim službama svojih područnih zavoda za javno zdravstvo.

Istina o cjepivu

Ovo je cjepivo prije nekoliko godina pomalo stigmatizirano u javnosti zbog navodnih nuspojava u nekim europskim zemljama, no liječnica ističe da ga je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila iznimno sigurnim.

- Prema Sažetku opisa svojstva lijeka najčešće nuspojave opažene kod cjepiva Gardasil 9 bile su reakcije na mjestu primjene injekcije i glavobolja. Ove su nuspojave obično blagog do umjerenog intenziteta. Za eventualne druge simptome nije ustanovljen uzročno-posljedični odnos s cijepljenjem - kaže dr. Pavić Šimetin.

'Žene pogrešno misle da neće dobiti HPV ako su u dugoj vezi'
'Žene pogrešno misle da neće dobiti HPV ako su u dugoj vezi'

- Cjepivo Gardasil 9 odobreno je centraliziranim postupkom, u kojem stručnu znanstvenu ocjenu dokumentacije o lijeku provodi Europska agencija za lijekove (EMA), a odobrenje za stavljanje lijeka u promet daje Europska komisija te ono vrijedi za sve zemlje članice Europske unije, pa tako i za Republiku Hrvatsku. Cjepivo je navedeno odobrenje za stavljanje u promet u EU-u dobilo u lipnju 2015. godine te je u promet u RH prvi put stavljeno na tržište 1. svibnja 2017. godine - objasnila je Ivana Šipić, glasnogovornica HALMED-a, Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH. 

Temeljem uvida u nacionalnu bazu nuspojava, možemo Vas izvijestiti da smo do sada zaprimili ukupno 29 prijava sumnji na nuspojave predmetnog cjepiva, od čega većina prijava (22) nije udovoljavala nijednom od kriterija prema kojima se nuspojave klasificiraju kao ozbiljne, dodala je Šipić. 

Najčešće prijavljene nuspojave bile su:

  • glavobolja, mučnina, astenija (opća slabost), umor, povraćanje, povišena tjelesna temperatura
  • reakcije na mjestu primjene cjepiva (bol, oticanje, eritem, čvorić, hematom)
  • reakcije preosjetljivosti (osip, urtikarija i pruritus)
  • bol u ekstremitetima, bol i slabost u mišićima
  • parestezija (trnci), dezorijentiranost, hiperhidroza (pojačano znojenje).

Dodatne informacije o cjepivu možete pronaći u bazi lijekova EMA-e, pod poveznicom https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/gardasil-9.

Činjenice o HPV-u

  • Da bi se izbjegle nesvjestica i ozljede uzrokovane padovima, preporučuje se nakon cijepljenja sjediti oko 15 minuta.
  • Više od stotinu žena godišnje u Hrvatskoj umre od raka vrata maternice, a svake je godine oko 300 novooboljelih
  • Kako se cijepiti? Svi učenici i redovni studenti u dobi do 25 godina koji se žele cijepiti trebaju se javiti liječnicima školske medicine zaduženim za njihovu obrazovnu ustanovu 
  • Pravila - Učenici 8. razreda primaju dvije doze cjepiva, a svi stariji tri doze 
  • Opasna oboljenja - Infekcija HPV-om može uzrokovati: karcinom cerviksa, vagine i vulve kod žena, karcinom penisa kod muškaraca te karcinom anusa i grla kod muškaraca i žena 
  • Više od 99 posto slučajeva karcinoma vrata maternice posljedica je infekcije onkogenim tipovima HPV-a
  • Kuna po dozi - Oni koji su proslavili 26. rođendan i stariji također se mogu cijepiti, ali cjepivo plaćaju
  • Kad je idealno? Mladi do 14 godina primaju dvije, stariji tri doze cjepiva, a najbolje bi bilo prije stupanja u spolne odnose

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...