Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
83 komentara

Zašto Britanci imaju dvije pipe, s toplom i hladnom vodom?

Rijetko koji turist se ne zapita "Zašto?" kada poželi oprati ruke pa naiđe na umivaonik s dvije slavine - jednu s toplom, a drugu s hladnom vodom, kakvih je svugdje po Velikoj Britaniji

Foto: Dreamstime
83 komentara

Dvije slavine, jedna s vrućom, a druga s hladnom vodom, na umivaonicima u Velikoj Britaniji nisu nimalo praktične poželite li oprati ruke u toploj vodi. Tada imate dva izbora, ili začepiti odvod i napuniti umivaonik vodom iz obje slavine, ili jednostavno oprati ih pod hladnom vodom.

Mnogi turisti pitaju se čemu to služi, a sigurno ima i Britanaca kojima nije jasno zašto tako kada postoji puno jednostavnije rješenje - jedna slavina u kojoj se miješa vruća s hladnom vodom.

Ovo su tri razloga zašto imaju odvojene slavine:

1. Povijesni aspekt

Većina stambenih zgrada u Velikoj Britaniji datira iz 19. i početka 20. stoljeća, iz razdoblja puno prije pojave mješalica za  vodu i modernih ventila.

Kada je u te kuće uveden vodovod, napravljeno je to jednostavnim slanjem hladne vode izravno u kuhinju. Vruća voda dodana je kasnije, odvojeno. Tako je nastao taj razdvojen sustav i ostao u upotrebi, iako je moderna mješalica puno praktičnija za pranje ruku.

Foto: Dreamstime

2. Poštivanje zakona

U Velikoj Britaniji postoji zakon koji zabranjuje miješanje hladne i tople vode iz kotla. Kako otkriva BrightSide, u toj zemlji ne postoji sustav centralnog grijanja već svaka kuća ima plinski stup (kojeg Britanci nazivaju centralno grijanje).

Prije toga je poseban cilindar bio obavezan dio kotla. Voda bi mogla biti ustajala, a cilindar hrđav, zbog čega bi bila neprikladna za piće. Ipak, to nije ljude zaustavilo da miješaju vodu pa su uveli zakon koji to zabranjuje.

3. Ekonomski pristup

Kada se koriste dvije odvojene slavine, sva voda se miješa u umivaoniku u dovoljnoj količini za pranje ruku. Na taj način se potroši samo količina vode koja je zaista potrebna.

U slučaju kada postoji moderna miješalica, ljudi otvore slavinu, namještaju toplinu vode i tek tada počinju prati ruke - na taj način se potroši puno više vode.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message