Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zašto je sada najbolje vrijeme da počnete voditi svoj dnevnik?

Zašto je sada najbolje vrijeme da počnete voditi svoj dnevnik?

Dnevnik je vaša osobna povijest kao i sjajan pomoćnik u pamćenju. Počnite pisati sada i zabilježite ovih posljednjih turbulentnih osam mjeseci dok su još uvijek svježi i razvijaju se

VIDEO

Živimo u izvanrednom vremenu. Toliko se toga događa u svijetu, u našoj zemlji, u našim životima. Osmišljavanje, obrada, suočavanje s problemima te okretanje istih u vašu korist važan je posao. A pisanje u osobnom dnevniku jedan je od najugodnijih, kreativnih, najjednostavnijih i najproduktivnijih načina za postizanje istoga.

POGLEDAJTE VIDEO: Eva Polovina napisala knjigu o psihopatima

Pokretanje videa...

Knjiga o psihopatima 01:22

Zašto biste sada trebali pisati u dnevnik?

'Sada' je obično najbolje vrijeme da se bilo što započne. Što prije počnete, prije ćete imati koristi od toga. Što se tiče dnevnika, za početak su potrebne pripreme i malo napora. Također, uzmite u obzir povijesni kontekst pokretanja ponovnog pisanja dnevnika. Usred smo globalne pandemije s golemim ekonomskim, političkim, kulturnim i osobnim implikacijama. Pisanje dnevnika sada znači bilježenje povijesti, o čemu svjedoče vaše oči. I to je upravo ona vrsta dokumentacije koja pomaže pojedincima i društvu da shvate događaje.

Spektakularna moć prirode: Na nebu se spojili munje i erupcija
Spektakularna moć prirode: Na nebu se spojili munje i erupcija

- Samo ako uspijemo okupiti ovaj jednostavan svakodnevni materijal - kako je rekao pokojni nizozemski ministar obrazovanja Gerrit Bolkestein, objašnjavajući potrebu očuvanja dnevnika i pisama tijekom Drugog svjetskog rata - tek tada će poprište ove borbe za slobodu biti obojeno u punoj dubini i sjaju.

Ilustracija pisanja

Dnevnik je također vaša osobna povijest. Možda nećete željeti uskoro ponovno posjetiti ovo čudno i izazovno poglavlje, ali u nekom trenutku u budućnosti vaše će trenutne misli, aktivnosti, brige i drugi detalji postati fascinantni. Dnevnik je sjajan pomoćnik u pamćenju. Počnite sada i zabilježite ovih posljednjih osam mjeseci dok su još uvijek svježi i razvijaju se.

Besplatna terapija

Iako nedostaju istraživanja o dugoročnom vođenju dnevnika ili pisanju dnevnika, prema studijama i stručnjacima, pisanje o onome što nas uznemirava i što nas čini sretnim ima mentalne, fizičke i praktične dobrobiti. Terapija je korisna za sve, bez obzira na to s čime se nosite. Bez obzira na to dobivate li profesionalnu pomoć ili ne, pisanje o njoj također je vrlo učinkovito - i izuzetno isplativo sredstvo za mentalno zdravlje.

Odojak to go pravi je hit: Meso je od domaćih poljoprivrednika
Odojak to go pravi je hit: Meso je od domaćih poljoprivrednika

Ispisivanje naših briga i problema pomaže nam da ih riješimo. Čin razmišljanja stvara perspektivu, a artikuliranje problema prvi je korak u njegovom rješavanju. Sigurnim i privatnim činom pisanja možemo bolje razumjeti svoje strahove, pa čak i traume, što pomaže olakšati pritisak. S druge strane, dokazano je da razmišljanje o onome na čemu ste zahvalni povećava sreću.

James Pennebaker, psiholog, istraživač i profesor na Sveučilištu Texas u Austinu, desetljećima je proučavao blagodati osobnog, reflektirajućeg pisanja. U svojim brojnim studijama o 'izražajnom pisanju' - usredotočenom na pisanje o uznemirujućem ili traumatičnom događaju - otkrio je da je to 'besplatan, jednostavan i učinkovit sustav za rješavanje problema koji vas noću drže budnima'.

- Izražajno pisanje djeluje iz više razloga - rekao je Pennebaker. Prvo, samo priznavanje uznemirujućeg događaja ima vrijednost. A pisanje o tome također pomaže osobi da pronađe smisao ili ga razumije. Ako ne pronađete smisao, rekao je, možda neprestano razmišljate o tome.

Woman hand writing on notebook

Pisanje u dnevnik je dobro jer može:

  • Postati pozitivna i ugodna navika
  • Služi kao oslobađanje i bezopasan način za to da se 'ispušete'
  • Smiruje i pruža prijeko potrebnu priliku da budete kreativni
  • Pomaže u rješavanju osobnih i profesionalnih problema i dilema
  • Pruža pouzdanu evidenciju činjenica i detalja koje možete koristiti za pisanje ili druge reference
  • Bilježi trenutke koji vam kasnije mogu pružiti radost u životu kada ih se ponovno sjetite
  • Utješno je i razmišljati o tome kao o arhivi vašeg obiteljskog života i života vaše djece kojima će to ostati

Kako početi?

Sve što trebate su olovka i bilježnica ili računalo i malo vremena. Osim toga, ne postoji pravi način pisanja. Struktura, učestalost i sadržaj su vaš izbor i razvijat će se s vremenom. Sve što napišete - od slobodnog protoka ideja do krutog predloška tema - dragocjeno je. Ako vam je to previše kreativne slobode, ovaj savjet bi vam mogao pokrenuti neke ideje.

Oblik grudi otkriva seksualni karakter žene - kruška ili grejp?
Oblik grudi otkriva seksualni karakter žene - kruška ili grejp?

Prvo je pitanje želite li da to bude dnevnik, u kojem svakodnevno pokušavate pisati. Tradicionalni dnevnici bilježe stvari koje su se dogodile, a ne nužno kako se vi osjećate. Vođenje bilješki je obično rjeđe i više se radi o 'unutrašnjem životu', na kojeg utječu događaji. Učestalost zapravo nije bitna, ali postavljanje dnevnog, tjednog ili mjesečnog cilja može vam pomoći da uđete u rutinu. Koliko god često pisali, trebali biste zabilježiti datumom svako pisanje kako bi bilo preglednije i imali biste uvid u to što se kada događalo i kako ste se osjećali, piše CNN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće
POMLADITE SE

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće

Kolagen je glavni strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu cijelog tijela. Pruža snagu i fleksibilnost različitim dijelovima tijela poput kože, kostiju, tetiva, mišića, hrskavice, krvnih žila...
Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu