Zašto je sada najbolje vrijeme da počnete voditi svoj dnevnik? | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zašto je sada najbolje vrijeme da počnete voditi svoj dnevnik?

Zašto je sada najbolje vrijeme da počnete voditi svoj dnevnik?

Dnevnik je vaša osobna povijest kao i sjajan pomoćnik u pamćenju. Počnite pisati sada i zabilježite ovih posljednjih turbulentnih osam mjeseci dok su još uvijek svježi i razvijaju se

VIDEO

Živimo u izvanrednom vremenu. Toliko se toga događa u svijetu, u našoj zemlji, u našim životima. Osmišljavanje, obrada, suočavanje s problemima te okretanje istih u vašu korist važan je posao. A pisanje u osobnom dnevniku jedan je od najugodnijih, kreativnih, najjednostavnijih i najproduktivnijih načina za postizanje istoga.

POGLEDAJTE VIDEO: Eva Polovina napisala knjigu o psihopatima

Pokretanje videa...

Knjiga o psihopatima 01:22

Zašto biste sada trebali pisati u dnevnik?

'Sada' je obično najbolje vrijeme da se bilo što započne. Što prije počnete, prije ćete imati koristi od toga. Što se tiče dnevnika, za početak su potrebne pripreme i malo napora. Također, uzmite u obzir povijesni kontekst pokretanja ponovnog pisanja dnevnika. Usred smo globalne pandemije s golemim ekonomskim, političkim, kulturnim i osobnim implikacijama. Pisanje dnevnika sada znači bilježenje povijesti, o čemu svjedoče vaše oči. I to je upravo ona vrsta dokumentacije koja pomaže pojedincima i društvu da shvate događaje.

Spektakularna moć prirode: Na nebu se spojili munje i erupcija
Spektakularna moć prirode: Na nebu se spojili munje i erupcija

- Samo ako uspijemo okupiti ovaj jednostavan svakodnevni materijal - kako je rekao pokojni nizozemski ministar obrazovanja Gerrit Bolkestein, objašnjavajući potrebu očuvanja dnevnika i pisama tijekom Drugog svjetskog rata - tek tada će poprište ove borbe za slobodu biti obojeno u punoj dubini i sjaju.

Ilustracija pisanja

Dnevnik je također vaša osobna povijest. Možda nećete željeti uskoro ponovno posjetiti ovo čudno i izazovno poglavlje, ali u nekom trenutku u budućnosti vaše će trenutne misli, aktivnosti, brige i drugi detalji postati fascinantni. Dnevnik je sjajan pomoćnik u pamćenju. Počnite sada i zabilježite ovih posljednjih osam mjeseci dok su još uvijek svježi i razvijaju se.

Besplatna terapija

Iako nedostaju istraživanja o dugoročnom vođenju dnevnika ili pisanju dnevnika, prema studijama i stručnjacima, pisanje o onome što nas uznemirava i što nas čini sretnim ima mentalne, fizičke i praktične dobrobiti. Terapija je korisna za sve, bez obzira na to s čime se nosite. Bez obzira na to dobivate li profesionalnu pomoć ili ne, pisanje o njoj također je vrlo učinkovito - i izuzetno isplativo sredstvo za mentalno zdravlje.

Odojak to go pravi je hit: Meso je od domaćih poljoprivrednika
Odojak to go pravi je hit: Meso je od domaćih poljoprivrednika

Ispisivanje naših briga i problema pomaže nam da ih riješimo. Čin razmišljanja stvara perspektivu, a artikuliranje problema prvi je korak u njegovom rješavanju. Sigurnim i privatnim činom pisanja možemo bolje razumjeti svoje strahove, pa čak i traume, što pomaže olakšati pritisak. S druge strane, dokazano je da razmišljanje o onome na čemu ste zahvalni povećava sreću.

James Pennebaker, psiholog, istraživač i profesor na Sveučilištu Texas u Austinu, desetljećima je proučavao blagodati osobnog, reflektirajućeg pisanja. U svojim brojnim studijama o 'izražajnom pisanju' - usredotočenom na pisanje o uznemirujućem ili traumatičnom događaju - otkrio je da je to 'besplatan, jednostavan i učinkovit sustav za rješavanje problema koji vas noću drže budnima'.

- Izražajno pisanje djeluje iz više razloga - rekao je Pennebaker. Prvo, samo priznavanje uznemirujućeg događaja ima vrijednost. A pisanje o tome također pomaže osobi da pronađe smisao ili ga razumije. Ako ne pronađete smisao, rekao je, možda neprestano razmišljate o tome.

Woman hand writing on notebook

Pisanje u dnevnik je dobro jer može:

  • Postati pozitivna i ugodna navika
  • Služi kao oslobađanje i bezopasan način za to da se 'ispušete'
  • Smiruje i pruža prijeko potrebnu priliku da budete kreativni
  • Pomaže u rješavanju osobnih i profesionalnih problema i dilema
  • Pruža pouzdanu evidenciju činjenica i detalja koje možete koristiti za pisanje ili druge reference
  • Bilježi trenutke koji vam kasnije mogu pružiti radost u životu kada ih se ponovno sjetite
  • Utješno je i razmišljati o tome kao o arhivi vašeg obiteljskog života i života vaše djece kojima će to ostati

Kako početi?

Sve što trebate su olovka i bilježnica ili računalo i malo vremena. Osim toga, ne postoji pravi način pisanja. Struktura, učestalost i sadržaj su vaš izbor i razvijat će se s vremenom. Sve što napišete - od slobodnog protoka ideja do krutog predloška tema - dragocjeno je. Ako vam je to previše kreativne slobode, ovaj savjet bi vam mogao pokrenuti neke ideje.

Oblik grudi otkriva seksualni karakter žene - kruška ili grejp?
Oblik grudi otkriva seksualni karakter žene - kruška ili grejp?

Prvo je pitanje želite li da to bude dnevnik, u kojem svakodnevno pokušavate pisati. Tradicionalni dnevnici bilježe stvari koje su se dogodile, a ne nužno kako se vi osjećate. Vođenje bilješki je obično rjeđe i više se radi o 'unutrašnjem životu', na kojeg utječu događaji. Učestalost zapravo nije bitna, ali postavljanje dnevnog, tjednog ili mjesečnog cilja može vam pomoći da uđete u rutinu. Koliko god često pisali, trebali biste zabilježiti datumom svako pisanje kako bi bilo preglednije i imali biste uvid u to što se kada događalo i kako ste se osjećali, piše CNN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama