Lifestyle

Komentari 18

Zašto ponekad imamo osjećaj kao da nas netko promatra?

Zašto ponekad imamo osjećaj kao da nas netko promatra?

Najvjerojatnije ste nekad imali osjećaj da netko bulji u vas iza leđa, čak i ako nikoga nema. Ovo je zajedničko iskustvo mnogima, a postoje i studije koje pokrivaju razloge zašto se ponekad tako osjećamo

Zašto ponekad mislimo da nas promatraju? Najvjerojatnije ste nekada imali osjećaj da netko gleda u vas iza vaših leđa, čak i ako zapravo nikoga ne vidite. Osjećate da niste sami. Očigledno, ovo je zajedničko iskustvo među mnogima od nas i čak postoje studije koje pokrivaju razloge zašto se ponekad tako osjećamo, s više od jednog objašnjenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Navodimo nekoliko primjera o tome što bi se moglo dogoditi kada imate osjećaj da vas netko promatra.

1. Naš mozak može reći gleda li nas netko, čak i ako to nismo vidjeli

Provedeno je istraživanje s 'kortikalno slijepim' pacijentom, koji nije mogao vidjeti zbog oštećenja vidnog korteksa, dijela mozga. Nije bio u stanju svjesno percipirati ništa, poput gledanja filma ili čitanja knjige, ali je mogao obraditi informacije koje su stizale do onih područja mozga koja su radila. Istraživanje je pokazalo da možemo osjetiti da netko gleda izravno u nas, čak i ako to nismo svjesno vidjeli, što može objasniti zašto osjećamo da nas promatraju čak i ako zapravo nismo vidjeli da nas netko gleda.

2. Pogreška u tumačenju

Još jedna stvar koja može potvrditi ovaj osjećaj, pa čak i učiniti da se to događa češće, je kada se okrenete i vidite da vas zapravo netko gleda. Iako se ovo može činiti kao potvrda da je netko cijelo vrijeme buljio, osoba koja vas je pogledala možda je to učinila samo zato što ste se okrenuli, što na neki način promašuje poantu.

3. Mali nagovještaj stavlja vas na oprez

Osjećaj promatranja može biti uzrokovan malim tragom na koji vas je upozorio vaš mozak; to može biti nešto što ste vidjeli krajičkom oka, slab zvuk koji dolazi s nepoznate lokacije ili bilo što u što niste sigurni. Ovo, uz malo paranoje i činjenice da ne vidite što vam je iza leđa, može vam ostaviti dojam da postoji netko iza vas tko promatra vaše korake, čak i ako to nije slučaj.

4. Ako niste sigurni, odgovor je vjerojatno 'da'

Prema studiji sa Sveučilišta u Sydneyu, kada ljudi primaju ograničene vizualne naznake o svom okruženju, na primjer ako je mrak ili ako nose sunčane naočale pa ne mogu točno reći što se događa, skloni su osloniti se na svoje prethodno iskustvo. Zbog toga će vjerojatnije vjerovati da ih se gleda, osobito u slučajevima kada su nesigurni, donosi Bright Side

5. Važno je razumjeti da netko gleda u nas

Biti u stanju prepoznati gleda li nas netko, a također i biti prepoznat kada gledamo nekoga je zaista važan dio ljudskog ponašanja, jer ima veze s komunikacijom među ljudima. Od početka ljudske evolucije, pogled je bio moćan instrument za prenošenje emocija, poput ljubavi, ljutnje i informacija potrebnih za preživljavanje i od tada se razvija. Zato je naš mozak specijaliziran za ovu aktivnost, a mi smo uvijek na oprezu u vezi s okolinom. Jeste li ikada imali osjećaj da vas promatraju? 

Najčitaniji članci