Lifestyle

Komentari 20

Zašto ponekad osjetimo 'udar' struje kad nekoga dotaknemo?

Zašto ponekad osjetimo 'udar' struje kad nekoga dotaknemo?

Nekad nam se to čini kao mini električni udar, a znanost iza toga zapravo nije komplicirana. Češće se javlja u zimskim mjesecima, ovisi o odjeći koju nosimo, a donosimo savjete i kako smanjiti taj elektricitet

Naše tijelo može za nas prirediti divna iznenađenja. Razmislite, na primjer, o činjenici da smo ponekad u mogućnosti provoditi električnu energiju u malim količinama prema drugim objektima. Jeste li ikad primili lagane električne udare kad ste se približili nekome ili dodirnuli neki predmet? Ako ste se pitali zašto se ova pojava javlja i kako djeluje, ovo je dobra prilika da napokon dobijete neke odgovore na svoja pitanja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Atomi u našem tijelu imaju pozitivnu, negativnu i neutralnu energiju

Sve oko nas sastoji se od atoma i, naravno, to uključuje i ljudsko tijelo. Atomi su pak građeni od protona, elektrona i neutrona. Svaki od njih ima pozitivan, negativan ili neutralan naboj, bez iznimke. I dok atomi uglavnom imaju donekle stabilan broj od 3 vrste tih čestica, elektroni imaju tendenciju da stalno putuju s jednog mjesta na drugo. To znači da se oni mogu premjestiti s našeg namještaja na našu odjeću, a odatle na rame kolege kad ih pozdravimo i tapkamo po ramenu ili stisnemo ruku.

Statički elektricitet je ono što se događa kada negativna energija nije uravnotežena

Kada postoji nedostatak ravnoteže između elektrona i protona, ili drugim riječima, neravnoteža negativne i pozitivne energije, stvara se nešto što znanstvenici nazivaju statičkim elektricitetom. Bez obzira na njegovo složeno ime, vjerojatno ste i sami stvorili statički elektricitet.

Na primjer, ako ste ikad trljali kosu o balon, zapravo to radite - 'pokupite' nekoliko elektrona više nego što ste imali prije. Međutim, ako se malo kasnije približite pozitivno nabijenom predmetu, primjerice metalnom predmetu ili bilo čemu od provodljivog materijala, vjerojatno ćete osjetiti mali električni udar. To su elektroni koji se kreću s jednog mjesta na drugo, pokušavajući povratiti ravnotežu.

Mali električni udari su češći kada je hladno i suho vrijeme

Tijekom zime ili u dijelovima svijeta gdje je klima posebno suha i hladna, statički elektricitet može biti češći. To je zbog činjenice da je vlažni zrak zapravo prirodni vodič, koji može pomoći u izbjegavanju jačih pražnjenja, poput onih koja se odvijaju u okruženjima u kojima je vlaga niža. U slučaju potonjeg, nedostatak vlage mogao bi uzrokovati česta električna pražnjenja kada se rukujemo ili dodirujemo određene površine.

Postoje određeni materijali koji nam daju svoje elektrone, a drugi koji nas tjeraju da 'šaljemo iskre'

Kao što ste vjerojatno već znali, metali su glavni vodiči električne energije - toliko da se koriste za stvaranje posebnih predmeta čija je jedina svrha provođenje električne energije. Međutim, postoje i vlakna, poput poliestera, koja imaju nisku razinu vodljivosti i još uvijek mogu biti uključena u prijenos električne energije koja putuje s jednog mjesta na drugo kad iznenada damo ili primimo te lagane električne udare. Poliester se nalazi u brojnim predmetima koje koristimo u svakodnevnom životu, uključujući namještaj i odjeću, piše BrightSide.

Savjeti za izbjegavanje laganog električnog udara

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje želite spriječiti da ovaj fenomen bude smetnja u vašem svakodnevnom životu.

 

Najčitaniji članci