Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zašto su ambiverti bolje vođe?

Zašto su ambiverti bolje vođe?

Stalno se raspravlja jesu li bolji introverti ili ekstroverti. I dok svaki od ovih identiteta ima svoje prednosti i mane, ispostavilo se da su najbolji oni koji mogu biti oboje - ambiverti

I ekstroverti i introverti ima svoje snage i slabosti. Neki kažu da je biti introvert napokon cool, posebno tijekom pandemije. Pojedina istraživanja pokazala su da introverti mogu nadjačati ekstroverte kao lidere, unatoč činjenici da je samopouzdano ponašanje ekstroverta ono što svaki direktor treba imati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Međutim, ispostavilo se da su najbolji oni koji mogu biti oboje - ambiverti.

Prednost ambiverta

Adam Grant, profesor psihologije sa Sveučilišta Pennsylvania, skovao je pojam 'prednost ambiverta' u studiji iz 2013. godine koja je osporavala poimanje ekstroverta da su uspješniji i produktivniji u prodajnom okruženju. 

Gripa u Hrvatskoj: Redovito smo testirali ljude, a HZJZ ima samo dva zabilježena slučaja
Gripa u Hrvatskoj: Redovito smo testirali ljude, a HZJZ ima samo dva zabilježena slučaja

Nakon proučavanja 340 zaposlenika call-centra, Grant je otkrio da su radnici koji su ostvarili najveći prihod oni koji su pripadali sredini ljestvice ekstroverzije. Zapravo su rezultati pokazali da su najlošiji bili oni koji su izuzetno introvertirani ili krajnje ekstrovertirani.

- Budući da se prirodno uključuju u fleksibilni obrazac razgovora i slušanja, ambiverti će vjerojatno izraziti dovoljnu asertivnost i entuzijazam da uvjere kupca i ostvare prodaju. Ali, ambiverti su također skloniji slušati interese kupaca i manje su osjetljivi na to da izgledaju previše uzbuđeno ili previše samouvjereno - piše Grant u studiji.

Karl Moore, izvanredni profesor menadžmenta na Sveučilištu McGill i suradnik sa Sveučilišta Oxford, koji je godinama proučavao ambiverte, iz jednog intervjua je procijenio da je 40 posto vodećih poslovnih ljudi ekstrovertirano, 40 posto introvertirano, a 20 posto istinski ambivert. Također je dodao da vjeruje da je pandemija prisilila vođe da se ponašaju više poput ambiverta.

'Prilagodi se onome što je potrebno'

U bilo kojem poslu dobro je biti ambivert. Ali, kako to postati? Stručnjaci kažu da je to vrlo izvedivo. Većina popularnih testova osobnosti ionako će vas smjestiti na kliznu ljestvicu ekstroverzije, tako da vam je ambiverzija vjerojatno nadohvat ruke.

- Više se radi o prilagodljivom stilu vodstva nego o razmišljanju da trebate preusmjeriti cijelu svoju osobnost - kaže Alisa Cohn, start-up trenerica sa sjedištem u New Yorku.

Dižu vam tlak što sporo ili brzo jedete? Provjerite koliko to doista utječe na naše zdravlje
Dižu vam tlak što sporo ili brzo jedete? Provjerite koliko to doista utječe na naše zdravlje

Od ambiverzije nemaju koristi samo izvršni direktori.

- Zapravo, što ranije u svojoj karijeri izgradite ove vještine, to će biti bolje, jer će se 'blagodati s vremenom poboljšavati' - rekla je Cohn, a piše BBC.