Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Zašto su jaja jedan od simbola Uskrsa kao i čokoladni zečići? Odgovor vas može iznenaditi

Zašto su jaja jedan od simbola Uskrsa kao i čokoladni zečići? Odgovor vas može iznenaditi
5

Jaje predstavlja plodnost, začetak života. Ljuska jajeta simbolizira praznu grobnicu nakon Isusovog uskrsnuća. Prema predaji, uskršnji zec izvorno je imao ulogu suca koji je odlučivao hoće li djeca biti zločesta ili dobra...

VIDEO

Uskrs je najslavljeniji blagdan u godini, poput Božića. Mnoštvo čokoladica i kratki predah od posla, ne zvuče loše. Sve počinje Velikim petkom, prije velikog događaja Uskrsa u nedjelju, i završava se praznikom u ponedjeljak.

Ako kupujete čokoladne poslastice za djecu, i odrasle naravno, ili pak planirate izlet, na brzi uskrsni bijeg, možda će vas zanimati nešto više o o ovom blagdanu i zašto imamo uskršnja jaja i uskršnje zečeve.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Đakovo: Radionica ukrašavanja uskrsnih jaja voskom u kući Reichsman 02:42

Ove se poslastice nalaze u gotovo svakoj trgovini u zemlji. Poznato je da tradicija slasne gnjecave čokolade nadahnjuje nasmiješena lica i jača obiteljske veze.

Podrijetlo uskršnjih jaja

Za neke, radost Božića nadmašuje radost Uskrsa, ali kada se radi o vjerskoj važnosti, Uskrs je na vrhu. Uskrs je po definiciji u samom središtu kršćanske vjere jer bez njega kršćanstvo ne bi postojalo, budući da obilježava trenutak kada je Krist uskrsnuo.

Uskrsna jaja obojite za samo 15 minuta: Potrebna su 3 sastojka
Uskrsna jaja obojite za samo 15 minuta: Potrebna su 3 sastojka

Uskrsu prethodi korizma, koja je razdoblje od 40 dana tijekom kojeg se kršćani prisjećaju događaja koji su doveli do Isusove smrti na Veliki petak. 

Prastari je običaj da se tijekom Uskrsa jedu čokoladna jaja i zečići. Primjerice, prvo čokoladno jaje u Ujedinjenom Kraljevstvu datira iz 1873. godine kada je obiteljska tvrtka Fry's predstavila kuglastu grickalicu. Konkurenti su se brzo uhvatili, a Cadbury je prednjačio tako što je dvije godine kasnije lansirao vlastita čokoladna uskrsna jaja.

Jaje predstavlja plodnost, začetak života koji se obnavlja, a maleno pile je simbolika rađanja i života - što se krije u jajetu, a simbolizira u kršćanskoj vjeri Kristov izlazak iz groba. Stara rimska poslovica kaže kako sav život dolazi iz jajeta. Jaja su drevni simbol novog života, obilja i rađanja.

Mnoge kulture, od davnina njeguju običaj darivanja i razmjene jaja za koje se, prema narodnom vjerovanju, smatralo da tjeraju zle sile i donose sreću. S vremenom su kršćani prisvojili jaje kao uskršnji simbol pridajući mu novo značenje - baš kao što pile izlazi iz jajeta i počinje živjeti, tako je i Isus izašao iz groba i započeo novi, vječni život, donosi novi Novi List.

Zbog toga i razbijanje jajeta ima svoje simboličko značenje. Ljuska jajeta simbolizirala praznu grobnicu nakon Isusovog uskrsnuća. Šuplji centar jajeta kršćani vide kao simbol uskrsnuća jer oponaša Isusov prazan grob nakon što je razapet na Veliki petak.

Stoga se danas na jaja gleda kao na znak ponovnog rođenja.

Lov na jaja još je jedan način uživanja u ovo doba godine. Lov na jaja uključuje izbor šareno ukrašenih ili čokoladnih jaja koja su skrivena kako bi ih djeca mogla pronaći. Jaja variraju u veličini i mogu se sakriti u kući ili na otvorenom. Kada je lov završen, nagrade se dodjeljuju za najveći broj prikupljenih jaja, a ponekad se dodjeljuju za najveće ili najmanje jaje.

Znate li zašto tradicionalno na Uskrs jedemo šunku i mladi luk?
Znate li zašto tradicionalno na Uskrs jedemo šunku i mladi luk?

Odakle dolazi uskršnji zec?

Za većinu stanovništva, zečići su dugodlaki kućni ljubimci koji poskakuju i šetaju po dvorištu ostavljajući za sobom veselje i dobre vibracije. Ali na vjerskoj razini, Biblija ne spominje mitsku životinju s dugim zubićima koja donosi jaja djeci zato što su se dobro ponašala, pa se postavlja pitanje odakle je točno došao uskršnji zec.

DPA/PIXSELL

Prema narodnoj predaji, uskršnji zec potječe od njemačkih luterana i izvorno je imao ulogu suca koji je odlučivao hoće li djeca biti zločesta ili dobra tijekom slavlja Uskrsa. Legenda kaže da je stvorenje nosilo obojena jaja u košari, kao i slatkiše i igračke u domove najbolje odgojene djece.

Druga teorija istražuje da su poganski Anglosaksonci u proljeće održavali gozbe za Eostre - pogansku božicu plodnosti ljudi i usjeva čije je ime nadahnulo naziv 'Uskrs'. Eostre je transformirala umiruću pticu, koja je patila, u zeca kako bi preživio i čak imao krzno koje ga grije - ali je nevjerojatno još uvijek lijegao jaja poput ptice. Jedino poznato spominjanje Eostre potječe iz spisa časnog Bede, britanskog redovnika koji je živio u kasnom sedmom i ranom osmom stoljeću, piše Daily Mail.

Evo kako jaja obojiti prirodno s onime što pronađete u kuhinji
Evo kako jaja obojiti prirodno s onime što pronađete u kuhinji
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku