Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Znate li zašto tradicionalno na Uskrs jedemo šunku i mladi luk?

Znate li zašto tradicionalno na Uskrs jedemo šunku i mladi luk?

Uskrsna šunka simbolizira snagu i obilje, a na Veliku subotu, zajedno s kruhom, pisanicama, i drugim uskršnjim delicijama tradicionalno se u košarici nosi na blagoslov

VIDEO

U prošlosti je tradicija bila na Uskrs jesti janjetinu, a to potječe od židovskog blagdana Pashe. Kad je dio Židova prešao na kršćanstvo, nastavili s običajem jedenja janjetine na Uskrs.

POGLEDAJTE VIDEO: Neobični uskršnji običaji

Pokretanje videa...

Neobični običaji VIDEO

Tijekom Drugog svjetskog rata vuna je postala popularna sirovina za izradu odjeće pa je puno više uzgajivača prestalo s klanjem janjadi i puštalo ih da odrastu kako bi mogli prodati vunu za veći profit.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Evo kako skuhati jaja tako da su savršeno tvrda i lako se gule
Evo kako skuhati jaja tako da su savršeno tvrda i lako se gule

Sve manje janjetine i sve veća cijena je utjecala na promjenu u ovoj tradiciji pa su ljudi počeli kupovati šunku za Uskrs, koja je bila cjenovno puno pristupačnija. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Šunka je stigla na uskrsni stol prije izuma hladnjaka. Sušena i dimljena postala bi taman na proljeće nakon zimske svinjokolje.

Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća napredovala je i tehnologija pa su uzgajivači primijenili nove načine konzerviranja mesa tijekom zime koje je do Uskrsa bilo spremno za konzumaciju. 

Uskrsna šunka simbolizira snagu i obilje, a na Veliku subotu, zajedno s kruhom, pisanicama, i drugim uskršnjim delicijama tradicionalno se u košarici nosi na blagoslov.

'Moje uskršnje pisanice krase tradicionalne hrvatske perlice'
'Moje uskršnje pisanice krase tradicionalne hrvatske perlice'

Za Uskrs se jede mladi luk jer se smatra prvim nagovještajem proljeća i obilja koje stiže. Tradicionalno se jede sirov i kao takav je neizostavan dio uskrsne trpeze. 

Uz to je i najjednostavniji prilog šunki ili janjetini, koje su u ovo doba neizostavni dio blagdanskog stola. Obavezno se dodaje u miješane salate uz rotkvice i druge proljetnice, a često se nalazi i sitno nasjeckan u domaćem siru i vrhnju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'