Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Zašto više ne prijetimo 'razvod' kad stvari pođu po zlu u odnosu

Zašto više ne prijetimo 'razvod' kad stvari pođu po zlu u odnosu

Većina ljudi u braku zna da se za velike svađe vadi i teško oružje - bolne prijetnje s razvodom. Jedna je žena otkrila kako su shvatili koliko im to šteti te kako je svoj bračni odnos uspjela uravanotežiti s mudrošću

VIDEO

Suprug i ja smo se vjenčali 2004. godine, na brzinu, nakon tek tri tjedna poznavanja. Znam. Svi su mislili da smo ludi, kaže ona u svojoj bračnoj ispovijesti za Your Tango.

POGLEDAJTE VIDEO: Ljubav nema granica

Pokretanje videa...

01:14

Prijatelji i obitelj pretpostavljali su da smo sišli s uma, ali bili smo toliko zaljubljeni. U tolikoj ljubavi jednostavno nismo mogli pričekati još minutu. Vjenčali smo se u prekrasnoj kapelici u hotelu gdje smo boravili i svih 100 stolica bilo je prazno. Ništa od toga nije bilo važno. Nije bilo važno što nisam znala slovkati svoje novo prezime i nije bio baš siguran koliko kućnih ljubimaca imam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Važna je bila samo naša duboka emocionalna povezanost i goruća potreba da cijelo vrijeme budemo jedno s drugim. Kupili smo srebrne prstene od deset dolara u lokalnom trgovačkom centru, a ja sam nosila crnu koktel haljinu. Nosio je jedino odijelo koje je posjedovao.

Ustali smo na tom oltaru, prestrašeni i sigurni u sebe i puni ljubavi. Nismo imali pojma koliko je težak brak i koliko smo to teže napravili. Znali smo što si govorimo, ali ne i stvari koje saznate tek nakon godina međusobnog gnjavljenja.

Prve godine braka sam 12 puta tražila razvod

Nismo ni znali same osnove: Kakav toaletni papir voli? 1-slojni? 2-slojni? Jede li on zdravo ili lagano? Gaji li duboko usađeni strah od neuspjeha ili pati od tjeskobe koja duboko utječe na sve njegove odluke? Možda sam izostavila i nekoliko ključnih detalja o sebi.

Nisam mu rekla da mi je teško bilo kome vjerovati ili da sam veći dio svog odraslog života provela propitkujući i testirajući sve koji me vole ili sam patila od tjeskobe koja je osakatila većinu mojih veza.

Mučili smo se te prve godine. Vrištali smo i svađali se. Počela sam prijetiti razvodom više puta nego što znam. Srećom, moj se suprug svega sjeća i obavijestio me da sam ga tražila za razvod otprilike 12 puta. Ponovit ću to: Prve godine sam 12 puta tražila razvod.

Bilo je ružno i surovo. Izbacili smo emocije i uvrede, a zatim smo oprostili jedno drugom i sebi. Nisam znala hoćemo li uspjeti. Nisam znala hoćemo li preživjeti. Potražili smo savjet od svojih prijatelja i obitelji. Nitko nije imao nijedan dobar savjet, osim moći putem njega ili razvoda.

Na našu prvu godišnjicu nismo jeli tortu i nije bilo albuma sa slikama koje biste mogli pregledati. Bili smo samo on i ja za kuhinjskim stolom i tada smo zaključili da riječ 'razvod' treba napustiti naš rječnik. Ako bismo se trebali voljeti čitav život pun uspona i padova, ne bismo mogli nastaviti prijetiti da ćemo pobjeći.

Najbolji pokazatelj koji otkriva hoće li vaša veza uspjeti ili ne
Najbolji pokazatelj koji otkriva hoće li vaša veza uspjeti ili ne

Izbacili smo riječ 'razvod' iz rječnika

Za nas prijetnja nije bila ništa više od nas dvoje koji bježimo od teških istina svoje veze. Istine s kojima smo se morali nositi. S nekima od njih morali smo se nositi sami; s nekima smo imali posla u paru. Vrijedno smo radili na našem odnosu i na sebi. Odrasli smo kao par i kao pojedinci.

Napokon smo zaista mogli vidjeti realnu zajedničku budućnost. Kako su se naši prijatelji počeli vjenčavati, slavili smo i nadali se da će njihove prve godine biti lakše od naše. Pretpostavljali smo da sve naše borbe proizlaze iz činjenice da nismo znali male detalje jedni o drugom, ali ispostavilo se da jednostavno nismo znali male detalje o sebi.

I to je bilo to: nema više trčanja, nema skrivanja osjećaja. Odlučili smo, od sada nadalje, uvijek pokazivati ​​svoje emocionalne karte radi li se o osjećaju ljubomore ili bijesa zbog nečega što je onaj drugi rekao. Znali smo da moramo izbaciti sve svoje suzdržane emocije, čak i ako je drugoga zaboljelo. I nikada više nismo trebali spominjati razvod.

Odvojeni ili zajednički novac u braku? Često je to uzrok razvoda
Odvojeni ili zajednički novac u braku? Često je to uzrok razvoda

Kad smo oboje odlučili ne bježati, otvorili smo se da još malo vjerujemo. Od tada nikada nismo posustali od te obveze. Nije uvijek lako, ali  brak nije lak. Izaziva me da budem bolja osoba i zauzvrat, tješim njegove tjeskobe. Odrasli smo zajedno prvenstveno jer se više ne bojimo razvoda.

Gotovo dvanaest godina i dvoje djece kasnije, jednako smo zaljubljeni kao i tog dana 2004. Većinu dana čak mi se i sviđa. Uvijek ćemo imati svađe i udarce ispod pojasa, ali naučili smo ostati i boriti se. Zato što se za našu vezu vrijedi boriti i zato što se za našu ljubav vrijedi zadržati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru