Lifestyle

Komentari 5

Najbolji pokazatelj koji otkriva hoće li vaša veza uspjeti ili ne

Najbolji pokazatelj koji otkriva hoće li vaša veza uspjeti ili ne

Pokazatelji budućnosti mogu se iskristalizirati već u ranijim fazama ljubavne veze, samo ih treba znati prepoznati - no čak i uz osobine ličnosti koje volimo ili ne kod partnera, jedna stvar je ipak presudna

Nedavna studija koja je istraživala pitanje što to čini veze uspješnima objavljena je u britanskom Zborniku Nacionalne akademije znanosti. Ovo naravno nije prva studija ove vrste - istraživači i društveni znanstvenici postavljaju ovo pitanje desetljećima, a to je pitanje zaintrigiralo sve koji prepoznaju da je kamen temeljac ispunjenog života povezan sa zdravim vezama.

POGLEDAJTE VIDEO: Nađite zadovoljstvo u životu

Iako se studija prvenstveno fokusirala na predano partnerstvo u romantičnim vezama, otkrića se odnose i na druge međuljudske veze.

Istraživači su analizirali preko 11.000 parova i pratili svakog od njih u prosjeku godinu dana nastojeći utvrditi u kojoj mjeri mogu predvidjeti kvalitetu odnosa i koje mjere bi to najbolje mogle predvidjeti, piše Psychology Today.

Partnerstvo je ono presudno

Otkrili su da vaša subjektivna prosudba ili vaša razina zadovoljstva i vaša percepcija razine zadovoljstva vašeg partnera vezom govore više o kvaliteti veze nego bilo koja vaša osobina karaktera. 

Ova vijest trebala bi biti znak za uzbunu svima koji su privrženi uvjerenju da 'kad bi samo moj partner (ili ja) bio drugačiji, naša bi veza bila bolja'. Rijetki su oni koji nikad nisu razmišljali o tome.

Ova pretpostavka može, kao što su mnogi od nas naučili na teži način, nastojati preobraziti druge ljude kroz različite oblike manipulacije i prisile da se promijene na načine za koje mislimo da će poboljšati naš odnos. Prema studiji, čini se da to nije slučaj.

Dr. Joel tvrdi da je 'što se tiče odnosa koji zadovoljava, partnerstvo koje gradite važnije je od partnera kojeg odaberete'. Slijedom toga, fokusiranje na to je li netko možda dobar materijal na duge staze ima manje veze s budućnosti od toga kako međusobno komunicirate i ostavlja li vam vaša veza osjećaj zadovoljstva.

Prekidi i mirenja

Studija je također otkrila da su karakteristike odnosa koje najbolje predviđaju osobni nivo zadovoljstva:

Pojedinačne karakteristike koje su najbolje predviđale zadovoljstvo odnosom osobe imale su veze sa:

Implikacije studije i razbijanje navika

Nužno je redovito obraćati pažnju na stanje vaše veze. Svakodnevni međusobni razgovori dobar su početak. Ponekad može biti dovoljno 5-10 minuta, a ponekad će vam trebati dulji razgovori.

Razmotrite Joelovu tvrdnju da se čini da je najvažnija za kvalitetu odnosa sama dinamika odnosa, a ne pojedinci koji je čine. Drugim riječima, donosi li vam odnos između vas dvoje dobar osjećaj, međusobno povjerenje, lakoću življenja, sigurnost, uvažavanje i podršku?

Pitanje koje će vam možda ostati nakon popunjavanja vlastite ankete o procjeni odnosa je 'OK pa što sad?' Znanje kako poboljšati kvalitetu vaše veze može biti jedna od najcjenjenijih vještina koje ikad možemo posjedovati. Svladavanje ove sposobnosti, međutim, može biti izazov jer stare navike ne umiru lako.

No svi mogu poboljšati vezu ako to žele. Bitno je da obje strane žele popraviti odnos, raditi na njemu i truditi se da budete sretni zajedno. Na kraju biste se mogli ugodno iznenaditi. 

Najčitaniji članci