Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Zašto zimi naša kosa pojačano ispada? Zaustavite gubitak kose na vrijeme uz samo malo pažnje

Zašto zimi naša kosa pojačano ispada? Zaustavite gubitak kose na vrijeme uz samo malo pažnje
9

Navike u hladno doba godine dovode do toga da izgubimo nešto više vlasi tijekom zime u odnosu na ostala godišnja doba. Stoga je zimi kosi potrebna dodatna njega i priprema

VIDEO

Svako doba godine nosi svoje radosti, ali i neke štetnosti. Zima nije naklonjena prema našoj kosi, jer mnoge navike koje prakticiramo u hladno doba godine poput nošenja kapa, pranja i sušenja kose vrućom vodom i toplim zrakom, nagle promjene temperatura zbog promjena boravka u unutarnjem prostoru te vani na hladnoći, dovode do toga da izgubimo nešto više vlasi tijekom zimskog perioda u odnosu na ostala godišnja doba. Vašoj kosi potrebna je dodatna njega kako bi korijen vlasi dobio potrebne minerale i vitamine koji će ga učiniti jačim i umanjiti ispadanje. Pripazite na neke od navika i pripremite kosu za hladno razdoblje godine. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ukrajinka Alla Perkova (38) skoro 30 godina nije šišala kosu: 'Muž mi ponekad pomaže češljati se' 01:13
Riječ stručnjakinje: Kvalitetno pranje kose podrazumijeva duplo šamponiranje i balzam
Riječ stručnjakinje: Kvalitetno pranje kose podrazumijeva duplo šamponiranje i balzam

Nježni šampon i pranje kose

Pružite kosi maksimalnu, ali nježnu njegu. Perite kosu redovito, uvijek birajući što blaži šampon. Najbolje je odabrati onaj koji u sebi ne sadrži parabene i sulfate kako bi bio što nježniji prema vašim vlasima. Ubacite i maske za kosu u vašu rutinu njegovanja kose, a posebno ih koristite u hladnim danima, jer i nagle promjene u temperaturama, između ostalog, čine da ona bude osjetljivija nego inače. Također, pokušajte i sami napraviti domaće hranjive maske, one će kosu sačuvati od pucanja i hladnoće. Koristite ih nekoliko puta tjedno. 

Fotolia

Prehrana i kosa

Da bi se kosa sačuvala, potrebni su minerali, posebice oni poput željeza, selena, cinka, te vitamini iz grupe A, B, C i D. Kada govorimo o zdravlju bilo kojeg dijela našeg tijela pa i naše kose, potrebna je zdrava prehrana. Unos voća i povrća ne smijemo zaboraviti ako želimo osnažiti vlasi i pridonijeti održavanju zdrave kose. Osim što će vaše tijelo biti bogatije energijom, što ćete se osjećati sveukupno bolje, vaša kosa će zablistati. 

Vitamini A, B, C i D mogu pomoći kod oporavka kose, i zaustaviti opadanje, kao i pokrenuti rast kose. Vitamin A pronaći ćete u jabuci, borovnicama, mrkvi, špinatu, tikvama, batatu, kelju, peršinu, zelenoj salati, grašku i kupusu. Vitamin B možete pronaći u orašastim plodovima, u jajima i avokadu. Vitamin C se nalazi paprikama, krumpiru, brokuli, cvjetači, bobičastom voću, ananasu, narančama, limunu. Vitamin D je također važan za rast kose, a nalazi se u ribi, gljivama, mlijeku.

Maska za kosu djeluje slično kao i ona za lice - odlično hidratizira i dubinski hrani lasi
Maska za kosu djeluje slično  kao i ona za lice - odlično hidratizira i dubinski hrani lasi

Nošenje kape 

Tijekom hladnoće volimo nositi kape, dok one, a posebno one vunene, mogu biti uzrok pretjeranog opadanja kose. Ako je vaša glava pod kapom cijeli dan, ona onemogućava vašoj kosi da diše i istovremeno skuplja i vlagu koja joj je potrebna kako ne bi bila isušena. Pokušajte pronaći one sačinjene od nešto nježnijih materijala ili miješane vune koji će manje štetiti vašoj kosi.

Fotolia

Hladan zrak

Zimi su temperature najniže, zrak je hladan i suh, a kao takav dovodi do pojačanog lomljenja i ispadanja vlasi. Nedostaje mu vlage kojom će hidrirati i sačuvati njezinu fleksibilnost, pa je potrebno dodatno je pripaziti i njegovati adekvatnim proizvodima. Za jaku i otpornu dlaku najbolja opcija su oni na bazi maslinovog i kokosovog ulja. 

Sušilo za kosu

Sušilo za kosu često se navodi kao jedan od velikih neprijatelja kose. Ali, tijekom zimskih mjeseci, korištenje sušila našoj kosi će nanijeti manje štete od izlaženja van s mokrom kosom, na hladnoću, što može uzrokovati, osim ozbiljnijih posljedica, i smrzavanje kutikule vlasi i njezino pucanje.

Ukrasite ih pramenovima u par boja: Ravne šiške za sklad lica
Ukrasite ih pramenovima u par boja: Ravne šiške za sklad lica

Umjesto toga, posegnite za proizvodom za zaštitu kose od topline i koristite kvalitetnije sušilo i namjestite nešto hladniji zrak prilikom ispuhivanja. Pretjerano korištenje aparata na bazi topline, poput sušila, figara ili pegle dodatno oštećuju kosu stoga pripazite da zaštitite vlasi prilikom njihovog korištenja.

Vruća voda

Provođenje vremena ispod vrele vode tuša izuzetno je štetno kada je riječ o kosi. Pranje vrućom vodom, potom izlazak van na hladan zrak, veliki su šok za vaše vlasi te ih mogu jako isušiti. Preporučuje se korištenje mlake vode, i na kraju ispiranje u hladnijoj. Time zadržavate sjaj i čuvate kosu od pretjeranog ispadanja i lomljenja. 

Šišajte se

Redovito se šišajte. Ignoriranje ispucalosti vrhova nije poželjno i takva kosa ne može izgledati lijepo. Zimi vaša kosa ionako poprima beživotan izgled, i brže se mrsi, stoga nemojte je potezati upornim pokušavanjem raspetljavanja zamršene suhe, oštećene lomljive kose već je redovito skraćujte, češće se šišajte i time ćete doprinijeti njezinom boljem izgledu i zdravlju samih vlasi, od korijena do vrhova.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith