Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

ZazeleniGrad: Greenpeaceovi aktivisti čiste potok Črnomerec

ZazeleniGrad: Greenpeaceovi aktivisti čiste potok Črnomerec

Akcija se održava u subotu, na Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, a čistit će se potok Črnomerec i šetnica. Iz Greenpeacea su priopćili da posebno žele istaknuti utjecaj potoka u održavanju bioraznolikosti

U sklopu kampanje #ZazeleniGrad Greenpeaceovi aktivisti u subotu, 3. srpnja, čistit će potok Črnomerec i šetnicu uz njega, u suradnji s građanskom inicijativom Spasimo potok Črnomerec i građanskom ekološkom inicijativom Čisteći medvjedići.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Uz važnost zeleno-plave infrastrukture, koja posebno dolazi do izražaja u aktualno doba ekstremno visokih temperatura i očitih posljedica klimatskih promjena, iz Greenpeacea su priopćili da posebno žele istaknuti utjecaj potoka u održavanju bioraznolikosti.

- Priroda nas je na sebi svojstven način podsjetila na klimatsku krizu, nerazumno trošenje resursa u trci za profitom, zagađenje, betonizaciju, krizu bioraznolikosti. Ona nas zove natrag sebi, a jedan od načina povratka je ozelenjavanje gradskih površina - poručili su.

Zagreb: Članovi Greenpeacea na Markov trg donijeli planetu Zemlju spojenu na infuziju

Nameće se snažan imperativ zadržati urbane parkove, šumarke, živice, drvorede, zelene krovove, ali i stvoriti nove, kao i izgraditi svijest da su one naše zajedničko dobro o kojem valja brinuti. Time ćemo, istaknuli su, doprinijeti prilagodbi na klimatske promjene, povećati bioraznolikost, smanjiti buku i toplinske otoke u našim gradovima ili mogućnost prirodnih nepogoda.

- Dokazano je da zelenilo znatno utječe na ljudsku sreću i psihofizičku dobrobit, a potreba za kretanjem zelenim površinama posebno je došla do izražaja tijekom razdoblja pandemije kada su zatvorena neka od uobičajenih mjesta okupljanja - napomenuli su iz Greenpeacea uoči akcije čišćenja potoka Črnomerec koju medijski podržava National Geographic Hrvatska.

Akcija se održava u subotu, na Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, a uoči čišćenja održat će se i konferencija za novinare na mostu potoka Črnomerec.