Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Zbog ovih 10 stvari roditelji žale jednom kada im dijete odraste

Zbog ovih 10 stvari roditelji žale jednom kada im dijete odraste

Popularan je mit da će dijete biti uspješnije što se od njega više očekuje, ali može se dogoditi skroz suprotno. Zbog prevelikih očekivanja dijete kasnije može imati probleme u ponašanju i nisko samopouzdanje

VIDEO

Svaki roditelj za svoje dijete želi sve najbolje; neki zato po cijele dane rade da bi mu mogli priuštiti sve što želi, a drugi pak žele da su im djeca disciplinirana i usredotočena na velike ciljeve i postignuća. Treći djeci daju izbor, i uče ih da sami odluče što je za njih najbolje.

No, na kraju svi imaju barem jednu stvar zajedničku - svi bi, da se mogu vratiti u prošlost, promijenili neke stvari. Ako još imate relativno malo dijete i stignete ne napraviti neke pogreške, pogledajte za čim žale roditelji čija su djeca odrasla i više ih ne trebaju na isti način.

POGLEDAJTE VIDEO: Ima 32 godine i 12-ero djece

Pokretanje videa...

Mama 00:49

1. Što nisu dovoljno uživali u komunikaciji s djetetom

Dok je malo, dijete treba stalni kontakt s odraslom osobom. No, i roditelji trebaju komunikacija s drugim odraslima, a i vrijeme za sebe. Sada za to imaju manje vremena nego prije, pa će neke stvari napraviti dok se dijete igra. No, ako vam to postane navika, u nekom biste trenutku mogli primijetiti da je dijete dovoljno odraslo i da vas više ne treba kao prije. 

Budući da se vrijeme ne može vratiti, pokušajte s djetetom biti istinski bliski, ne samo fizički, već i mentalno. I uživajte u zajedničkim trenutcima.

Otkrila je unuku zašto svaki dan pegla djedovu radnu odjeću, iako je farmer i radi u polju
Otkrila je unuku zašto svaki dan pegla djedovu radnu odjeću, iako je farmer i radi u polju

2. Što ga nisu dovoljno grlili

Pouzdano se zna kako grljenje dobro utječe na emotivno zdravlje. A osim što zagrljaj ima mnoštvo dobrih strana, svatko će priznati i da uživa kad zagrli svoje dijete. Neki se roditelji povedu za nečim što su čuli, pa npr. izbjegavaju grliti dijete jer im je netko rekao da će 'postati razmaženo', da će se na to naviknuti i slično. A istina je kako teško zagrljaj može imati negativne strane.

Dijete će odrasti i neće htjeti da ga grlite, puno prije nego to vjerojatno očekujete. Zato su takvi trenutci dok je još malo dragocjeni. 

3. Što ga nisu dovoljno fotografirali ili snimali

To što često ne fotografirate svoje dijete na njega, naravno, neće ostaviti nikakve posljedice. No, vrlo je vjerojatno da ćete se nekad u budućnosti htjeti prisjetiti dragocjenih trenutaka koje ste skupa proveli dok je dijete bilo malo, ili ih pokazati sada već odraslom djetetu. 

Teško da će itko nekad poželjeti pogledati snimku vatrometa koji je jednom gledao uživo, ali prve korake svog djeteta vjerojatno hoće. A bez obzira na svu dostupnu tehnologiju, listanje foto albuma još ima određenu draž. 

'Ja sam najseksi mama u školi, prezgodna sam da se skrivam'
'Ja sam najseksi mama u školi, prezgodna sam da se skrivam'

4. Što nisu zapisali djetetove prve riječi

Radi se 'samo' o lijepoj uspomeni. Može se, naravno, živjeti bez toga, ali je ipak puno ljepše imati te riječi zapisane i ponekad se posjetiti. Ili se kasnije nekad skupa s njom ili njim nasmijati. 

5. Što se nisu dovoljno igrali kreativnih igara

Nitko ne tvrdi da će dijete, ako se s njim dovoljno kreativno igrate, postati umjetnik. Ali bi sigurno moglo. Prvo, ako uključite dijete u više različitih kreativnih aktivnosti, bolje ćete razumjeti što voli i u čemu je dobro, pa ga kasnije možete usmjeriti da to i razvija.

Drugo, svaka aktivnost, npr. čitanje s djetetom na glas ili igranje s igračkama i izmišljanje priči, razvija njegovu inteligenciju i vokabular. I najvažnije, to će ojačati povezanost između vas, što je samo po sebi već dovoljno dobar razlog. 

Neki roditelji kasnije žale što nisu primijetili da im je dijete za nešto talentirano, pogotovo kad kod stvari koje se mogu primijetiti već u ranoj dobi. 

6. Što su bili prestrogi

Jedna je stvar nekoga upozoriti da nešto pogrešno radi, a drugo je stalno mu prigovarati. Popularan je mit da će dijete biti uspješnije što se od njega više očekuje, ali može se dogoditi skroz suprotno. Zbog prevelikih očekivanja dijete kasnije može imati probleme u ponašanju i nisko samopouzdanje. A to će naravno utjecati i na vaš odnos s njim. 

'Ovo je najveća pogreška koju sam napravio kao suprug i otac, radite li i vi istu stvar?'
'Ovo je najveća pogreška koju sam napravio kao suprug i otac, radite li i vi istu stvar?'

Kažnjavanje zbog lošije ocjene isto može štetiti, pa će neka djeca zbog toga biti još gori učenici. Stručnjaci upozoravaju da bi se kazne trebale primjenjivati samo za bitne stvari, a jedinica u imeniku ili razbijena čaša nisu među njima. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju
NIJE TEŠKO

Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju

Iako u obzir dolaze brojni elementi, ipak postoje neki zdravi koraci koje je lako poduzeti kako bismo smanjili rizik od ulaska u taj začarani krug tuge, koji s vremenom može postati sve dublji