Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Zbog ovih roditeljskih grešaka tinejdžeri postaju buntovnici

Zbog ovih roditeljskih grešaka tinejdžeri postaju buntovnici

Ništa se može usporediti s frustracijom koju roditelj osjeća kad odgaja tinejdžera. Umjesto da roditelji idu u krajnosti i glume im prijatelje ili čuvare, stručnjakinja savjetuje kako proći to turbulentno razdoblje

VIDEO

Kontrolirani hormonima koji su preuzeli svaku stanicu u njihovom tijelu, tinejdžeri često uzrokuju velike probleme roditeljima koji se trude razumjeti zašto se njihovo nekoć pametno i umiljato dijete pretvorilo u čudovište.

POGLEDAJTE VIDEO: Najčešći propusti u odgoju

Pokretanje videa...

01:19

Međutim, kako je stručnjakinja otkrila, njihovo ponašanje u ovom dijelu života bi moglo biti povezano s nekoliko velikih roditeljskih grešaka u odgoju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kirsty Ketley, stručnjakinja za odgoj, je podijelila ono što vaše dijete čini 'razmaženim derištem'. Kada je riječ o odgoju tinejdžera, roditelj može napraviti tri pogreške:

- Roditelji se postavljaju kao da su njihovi prijatelji, a ne roditelji. Tinejdžeri trebaju roditelje da im budu roditelji, da postavljaju granice i stvore sigurno mjesto. Za prijatelje biraju svoje vršnjake - kaže.

'Sedam kućnih pravila kojih se moje kćeri moraju pridržavati'
'Sedam kućnih pravila kojih se moje kćeri moraju pridržavati'

To ne znači da odjednom morate promijeniti ton i postati poput autoritativnog diktatora - budite prijateljski raspoloženi i angažirani sa svojim djetetom, ali im morate dati do znanja tko je glavni, dodala je.

- Često uspoređujem obitelji s timovima, s roditeljima kao menadžerima, tu su da usmjeravaju, podržavaju i osiguravaju da svi u timu odrade svoj dio - objašnjava Kirsty.

Druga velika greška je to što roditelji ne razmišljaju o tome kako je njima bilo kad su bili tinejdžeri. 

- Stres tinejdžera odraslom čovjeku bi se mogao činiti trivijalnim, ali njima je to veliki problem i treba ga potvrditi i tretirati s empatijom - kaže.

- Naravno da će im život postati teži kako odrastaju, ali to u ovoj fazi odrastanja nije bitno. Bitno je poslušati ih i pokazati suosjećanje te pomoći, u određenoj mjeri, u rješavanju njihovih problema - dodaje stručnjakinja. 

Zamoljena da navede roditeljske pogreške, Kirsty je također naglasila koliko je važno ne uvijek 'spašavati' svoje dijete.

Nemojte pretjerivati: Ovih 5 stvari svako dijete mora imati
Nemojte pretjerivati: Ovih 5 stvari svako dijete mora imati

- Djeca koju roditelji uvijek spašavaju kasnije imaju problema s donošenjem odluka za sebe, a to je ono što gradi samopouzdanje, stoga je važno dopustiti im da sami biraju, na primjer, što će nositi - upozorava stručnjakinja. 

Ovdje roditelji mogu djecu naučiti prednosti i nedostatke koji prate njihove izbore, a što im također omogućuje da 'preuzmu odgovornost za svoj izbor'.

Budući da tinejdžeri sada provode više vremena zalijepljeni za svoje telefone nego ikad prije, primamljivo je pratiti njihove aktivnosti i gdje se nalaze - nešto što je, kako je Kirsty primijetila, nedavno postalo 'jako popularno'.

No, iako to može donijeti mir roditeljima, vrlo lako može pokvariti odnos roditelja s djetetom.

Jako je važno da dijete nauči vjerovati roditeljima i da roditelj vjeruje svom djetetu - objašnjava.

- Oslanjanje na aplikacije za praćenje njihovog boravišta ili praćenje onoga što gledaju na internetu može ozbiljno potkopati to povjerenje, što može navesti djecu da donose rizične odluke i da nauče skrivati to što rade od svojih roditelja - rekla je stručnjakinja. 

Pobrinite se da vaše dijete zna da ste uvijek tu ako vas zatreba, napominje Kirsty.

Škola je završila: Pošaljite djecu u ljetni kamp - evo gdje ih sve ima na Jadranu, ali i na kopnu
Škola je završila: Pošaljite djecu u ljetni kamp - evo gdje ih sve ima na Jadranu, ali i na kopnu

Ljeto je sada u punoj snazi ​​i sa toliko slobodnog vremena, to za većinu tinejdžera znači samo jedno - odlazak na zabave gdje ima alkohola i, eventualno, drugih supstanci.

Naravno, Kirsty, koja je i sama majka dvoje djece, shvaća da se roditelji zbog toga mogu brinuti, što je potpuno normalno. 

- Opet, bolje je djeci objasniti koji su nedostaci alkohola i droga, koje su posljedice i što im se sve može dogoditi. Dajte im do znanja da neke stvari mogu dugoročno utjecati na njihov život i onda im dopustite da sami izaberu što će i kako će, umjesto da im vi otvoreno branite - savjetuje.

- Također, što i kako reći najbolje će procijeniti roditelj koji najbolje poznaje svoje dijete - dodaje za britanski Sun.

Kirsty je dodala: 'Mislim da je pametno odabrati svoje bitke, ali i pobrinuti se da vaše dijete zna da ste uvijek tu ako mu zatrebate.'

- Čak i ako su pogriješili, trebali bi osjećati da ste tu za njih i da ih nećete osuđivati, iako znaju da će biti posljedica, vi ste prvenstveno tu da im pomognete u tome - savjetuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara