Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Zbog palmina ulja uništili su 90 posto prašume na Borneu

Zemljište koje je nekoć bilo prekriveno gustim prašumama zamijenjeno je plantažama palmi. Uništene su kuće domorodaca, a na njihovu su mjestu logori šumarskih tvrtki - kaže autor

DPA/Pixsell
Foto: DPA/Pixsell
30 komentara

Ne postoji ništa ljepše od prašuma na Borneu, gdje sam proveo djetinjstvo. Bilo je to i naše igralište i naša trgovina slatkišima. Obrađivali smo med i plodove na tlu prašume, penjali se na vinovu lozu i voćke kako bismo nahranili svoje duše.

Odrastajući okruženi planinama, prašuma je bila naš jedini svijet, emotivno govori Mutang Urud, rođen u “srcu Bornea”, u Indonezijskom otočju. Lukas Straumann autor je knjige “Money Logging”, povjesničar i izvršni direktor fonda “Bruno Manser” u Švicarskoj, koji se bori za ljudska prava i zaštitu okoliša te zagovara prava domorodaca Bornea.

Foto: Promo

U njoj opisuje potragu za izgubljenim prašumama i ljudima kojima su one bile jedini dom. Govori i o mreži kriminalaca koji su zarađivali milijarde zbog sječe drveća, nezakonite prodaje drva i korupcije.

- Kao mladić 1970-ih gledao sam drvosječe kako uništavaju šumu i nastoje posvađati plemena nudeći mito. Oni su bili kao lopovi u noći. Njihovi strojevi mogli su se čuti u ponoć, čak i u nedjelju. Naša zemlja predaka je oskvrnjena, naša povijest izbrisana. Čak i sjećanje na naše podrijetlo je izgubljeno - opisuje domorodac Mutang Urud, koji kao mladi idealist nije mogao podnijeti zločin koji se događa pred njegovim očima. Krajem osamdesetih sudjelovao je u organizaciji blokada za zaustavljanje buldožera i motornih pila. Osnovao je Savez starosjedilačkog naroda Sarawak. Putovao je u 25 gradova i 13 zemalja svijeta kako bi upozorio na veliku ekološku i humanu katastrofu koje donosi uništavanje prašuma.

SAVJETI KOJI ĆE VAS SPASITI Preživjeti pakao: Trikovi kako rashladiti sebe, dom, auto, psa

- Policija je htjela spriječiti naše blokade. Uhitili su me, ispitivali i držali u samici. Nakon puštanja otišao sam iz Malezije. Godine 1992. obratio sam se Općoj skupštini Ujedinjenih naroda - rekao je aktivist.

Autor izdvaja Abdula Taiba Mahmuda, nekadašnjega guvernera malezijske države Sarawak, kao kralja “azijske drvne mafije”.

Taibova obitelj s globalnim financijskim institucijama ostvarila je dobit od 15 milijardi dolara.

OČISTIO IH JE BRZO I LAKO 'Muž je smislio odličan trik za brzo čišćenje fuga u kupaonici'

Od bogatih prašuma napravljene su plantaže palmi za ulje.

- Čak 90 posto prašume u Sarawaku posječeno je. Zemljište koje je nekoć bilo prekriveno gustim prašumama zamijenjeno je plantažama palmi. Uništene su kuće domorodaca, a na njihovu su mjestu logori šumarskih tvrtki. Ljudi na selu su siromašniji i uvjeti za život postali su lošiji - kaže autor, koji je u knjizi okupio mnogo sugovornika koji su svjedoci uništenja i djelovanja mafije kojoj je u interesu bio jedino novac, ne mareći za okoliš, domoroce i staništa biljnih i životinjskih vrsta.

 

NAJBOLJI HOROSKOPSKI PAROVI: Ovi znakovi si savršeno pašu u vezi

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message